Będzie planowane takowe wsparcie na hostingu WWW?
Będzie planowane takowe wsparcie na hostingu WWW?
To zależy od obsługi tego rozwiązania przez DirectAdmin. Oby wkrótce bo byłoby przydatne :slight_smile:
Może trochę odkop, ale chyba zostało to zapomniane.
@SystemZ i jak z wildcardami? Zostaną one wprowadzone, czy zostały zapomniane? 😛
Sam korzystem z LE wildcard, ale generuje go przy pomocy VPSa ;)
Od czerwca mam to na liście zadań i ciągle leży.
Ustawiłem w zadaniach na marzec aby przyjrzeć się temu ponownie, ostatni raz jak na to zerkałem to był dość biedny support tego rozwiązania w DA.
Włączyłem obsługę LE Wildcard przy okazji dzisiejszej aktualizacji
https://lvlup.rok.ovh/t/zmiany-techniczne-2019/9563/#50?u=systemz
Dajcie znać czy działa
U mnie działa, ale ze względu na DNSSEC nie działa tak jak chciałbym - trzeba usunąć wpisy DS, bo inaczej wpisy generowane przez automat nie będą działały (będą w strefie DNS, ale nie będą propagowane). Po wygenerowaniu można dodać te rekordy DS i będzie wszystko działać.
Generalnie nie oczekuję już że jakikolwiek soft zrobi poprawną i wygodną implementację DNSSEC. Sporej ilości autorom oprogramowania wydaje się to zbędnym gadżetem który nie wnosi do bezpieczeństwa i traktują obsługę tego standardu po macoszemu. Mogą tu mieć sporo racji.
DNSSEC utrudnia za to mocno działanie i może spowodować że wszystkie usługi podpięte pod domenę mogą paść przy złym ruchu z naszej strony.
Na obecną chwilę więc nie mogę tu dostarczyć wsparcia dla DNSSEC, jeśli zadziała to ok.
Efekt działania Wildcard od LE z DA można zobaczyć na mojej stronie :slight_smile: