Obsługa VPS KVM

Off topic
WoZZowskY
WoZZowskY

Witam, zamierzam kupić serwer VPS z wizualizacją KVM lecz nie wiem czy sobie poradze z konfiguracją. Aktualnie posiadam serwer VPS OpenVZ i moje pytanie jest takie: Czy konfiguracja i obsluga VPS z wirtualizacja KVM jest trudniejsza (bardziej zaawansowana) od wirtualizacji OpenVZ. Chcę zmienić wirtualizację ze względu na gwarantowane zasoby i ochronę Anty DDoS w wersji KVM Z góry dziekuje za odpowiedź!

SunNight
SunNight

VPS KVM posiada już konfigurację oraz ochrone DDoS. Obsługa: Taka sama, raczej.

WoZZowskY
WoZZowskY

A logowanie do VPS tez przez root? Bo slyszalem że trzeba przez innego użytkownika i potem na root.

SunNight
SunNight

Z tego co się słyszy, w razie bezpieczeństwa warto ponoć używać usera zamiast root. Ja od lat używam root i nigdy nie miałem z tym problemów.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Obsługa w pewnym sensie jest większa, bo masz możliwość używania Proxmoxa.

Co do ochrony - masz możliwość używania filtrowania UDP.

KVM nie używa jądra matki, dlatego możesz używać dowolnych systemów - od Windowsa po FreeBSD.

Po instalacji/reinstalacji serwera otrzymujemy dane do użytkownika user, a nie do root. Jest to po prostu kwestia bezpieczeństwa.

WoZZowskY
WoZZowskY

A co to jeat ten Proxmox? A jak dostajemy dane do konta user to jakie jest haslo do root'a?

Infinity
Infinity

Standardowo po zakupie otrzymujesz zainstalowany system Ubuntu. Możesz zainstalować sobie inny system, dowolny (od freebsd, po debiany, centosy i windowsy) poprzez proxmox - instalacja jest wtedy reczna - z obrazu plyty. Montujesz taki obraz w "stacji dyskow" vpsa i odpalasz konsole proxmoxa + wybierasz boot z plyty.

Hasło do roota/userka w przypadku standardowego ubuntu dostajesz przy reinstalacji (chyba na maila, ale reki sobie nie dam uciac). W przypadku instalowania innego systemu to sam sobie to haslo ustalasz podczas instalacji.

Proxmox natomiast to jest pewnego rodzaju "panel" dla twojego vpsa, w ktorym mozesz nadzorowac jego dzialanie, reinstalowac, dostosowywac roznie rzeczy.

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Hasło do root nie jest podawane ze względu na zachowanie bezpieczeństwa.

https://lvlup.rok.ovh/t/podstawy-serwera-vps-kvm/55

LinGruby
LinGruby Pionier

Infinity:

Hasło do roota/userka

nie myl chłopakowi ;-)

dostaje hasło do user'a, hasło do root'a sam musi sobie ustalić ( wszystko co do kupna KVM )

@WoZZowskY poczytaj na początek poczytaj:

https://lvlup.rok.ovh/t/podstawy-serwera-vps-kvm/55