Od czego zacząć programowanie? - Porady dla początkującego

Off topic
Meretti
Meretti

Witajcie!

Chciałbym na nowo rozpocząć "przygodę" z programowaniem i linuxem, tylko nie wiem od czego zacząć... Do tej pory jedynie bawiłem się z prostymi stronami napisanymi głównie w czystym HTML oraz edycją wtyczek PocketMine (silnik serwerów Minecraft PE). Z chęcią przyjmę rady od doświadczonych lvlupowiczów.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Na pewno warto zacząć od chociażby sekcji zabezpieczenia https://lvlup.rok.ovh/t/podstawy-serwera-vps-kvm/55 i od razu wyrobieniu sobie dobrego nawyku https://lvlup.rok.ovh/t/nigdy-nie-pracuj-na-koncie-root/6048

Warto też zapoznać sie z tym artykułem, przejrzałem pobieżnie i wydaje się całkiem spoko

https://linux-kde.blogspot.com/2005/08/podstawy-obslugi-konsoli-unix-linux.html

a potem zależy mocno od tego, co chcesz zrobić z takim serwerem ;)

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Najważniejsza porada: jeśli ktoś twierdzi że wykonanie polecenia sudo rm -rf / to dobry pomysł, to w świecie Linuxa znaczy to tyle samo co porada usuń folder win32 dla ludzi korzystających w Windowsa.

Także czytaj, jak nie wiesz jak z czegoś skorzystać - narzędzia mają flagę -h lub -help, np. nano -h która rozpisuje jak możesz skorzystać z głową :slight_smile:

DoreK
DoreK α-tester v3

Chyba system32 a nie win32 :P

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Możliwe, z Win już tak długo nie korzystam że już nie kojarzę 😛

Meretti
Meretti

bopke:

Na pewno warto zacząć od chociażby sekcji zabezpieczenia

Aylin:

Najważniejsza porada: jeśli ktoś twierdzi że wykonanie polecenia

Dzięki za rady na pewno pomogą na początku 😉

anon10657637
anon10657637

Nie wal dropa bazy danych na produkcji, a i rób backupy.

luxDev
luxDev Pionier

Zainteresuj się open-source oraz go rozwijaj + tak jak mówił @anon10657637 backupy to kompletna podstawa gdy coś robisz :D

tirex
tirex

Podstawowa komenda korzystając z linuxa to man. Dla nano używa się tego tak: man nano. Podstawowy edytor tekstowy na linuxie to vim. Sam go nie umiem, ale polecam się nauczyć chociaż z niego wychodzić.

Infinity
Infinity

export EDITOR=nano

I po problemie :D

@tirex

LinGruby
LinGruby Pionier

tirex:

Podstawowa komenda korzystając z linuxa to man.

teoretycznie tak ale bez stosowania man w praktyce nic się człek nie nauczy ;-) a moje podstawowe komendy i tak są w aliasach bo są prostsze do spamiętania ;-)

Meretti
Meretti

anon10657637:

Nie wal dropa bazy danych na produkcji, a i rób backupy.

luxDev:

Zainteresuj się open-source oraz go rozwijaj

tirex:

Podstawowa komenda korzystając z linuxa to man.

LinGruby:

teoretycznie tak ale bez stosowania man w praktyce nic się człek nie nauczy 😉

Dzięki za dobre rady 😊

Toranktto
Toranktto

Polecam zacząć od skryptów powłoki (bash/sh/ksh/(t)csh, tego ostatniego nie polecam do skryptów) albo Pythona. Potem na twoim miejscu nauczyłbym się jeszcze C, a przynajmniej czytania w nim kodu i Javy, ewentualnie też reszty popularnych języków na JVM (Groovy, Scala itd). No i jak mniej więcej to ogarniesz to będziesz miał już podstawy do dalszej nauki i nauczysz sie tego co ci tam będzie potrzebne, czas nauki też będzie krótszy.