Odniesienie do ostrzeżenia

LVL UP - forum
xSeKaBo
xSeKaBo

Witam, Może to nie jest odpowiednia sprawa na wątek, ale chciałbym się odwołać do ostrzeżenia nadanego przez @SystemZ. Wszystko się zaczęło od tego że wyraziłem swoją opinię na temat projektu https://lvlup.rok.ovh/t/mikecraft-pl-lobby-serwerow-minecraft/13154/#2, który już został zamknięty (:kappa:).

Zrzut ekranu (9)|690x289

Do samego użytkownika nic nie mam i nie miałem, a także do projektu. Wyraziłem po prostu swoją opinię na temat danej rzeczy.

Przytoczę tutaj Art. 54 z konstytucji Rzeczpospolitej Polski, a mianowicie: Zrzut ekranu (11)|690x66

Czyli na forum lvlup'a nie można wyrazić swoich poglądów na dany temat? Czyli jestem cenzurowany za to że w swojej opinii zawarłem słowa "wygląda jak jakiś kiepski żart"? Mój post nie zawierał wulgaryzmów i nie naruszał regulaminu forum. Nie wyśmiałem osoby przez którą był prowadzony projekt.

Drogi @SystemZ to jak to jest? Mamy w końcu tą historię edycji czy nie? Jeżeli chciałbym ukryć swoją wypowiedź to zmieniłbym całą jej treść na "null" czy coś innego. Nie mam pojęcia kto oflagował mój post, ale 10 użytkowników podzieliło moje zdanie (wnioskuję po danych ❤️) .

Ogólnie rzecz biorąc to dosyć śmieszne zachowanie (Spokojnie, nie obrażam nikogo itp bo jescze będzie ban). Użytkownicy są banowani praktycznie za wyrażanie swojej opinii, a większość boi się coś napisać.

Pozostawię tutaj kilka rzeczy na mocy cytatu:

Zrzut ekranu (18)|286x34 Zrzut ekranu (14)|379x45

Kamilkime
Kamilkime Regularny

No... nie ma tu wulgaryzmów, pojechane było po może 2-3 rzeczach z reklamy... Sam bardziej jechałem po reklamach TSów na tym forum i nikomu to tak nie przeszkadzało :woman_shrugging:

Ale ja bym się nie spodziewał zbytniej zmiany po wydaniu 'wyroku', sądząc po tym co usłyszałem niedawno... obraz|690x130 obraz|669x347

Kaczuc
Kaczuc

Dobrze, że gdy na forum ktoś wypunktuje nieprofesjonalisty drugiej osoby i próbę przywłaszczenia pracy innej osoby post jest zdejmowany, gdy ktoś użyje wulgaryzmów na DSC bot wysyła obrazek :thinksmart: Ale pamiętajmy, że zaraz ten wątek zamieni się w AMA i będzie można zadać jedynie pytania!

Kamilkime
Kamilkime Regularny

Na prośbę paru osób - tu macie więcej screenów z ostatnich dyskusji z administracją https://drive.google.com/open?id=1H0l5JUjXnZNZtn6ICf0FTWfeQPzQnNwp

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Dzień dobry :slight_smile:

W tym poście zwracam się osobiście. Wyjaśniam konkretną sytuację, konkretnej osoby.

xSeKaBo:

Może to nie jest odpowiednia sprawa na wątek

Wszystko się zgadza, kategoria, temat - OK.

xSeKaBo:

chciałbym się odwołać do ostrzeżenia nadanego przez @SystemZ

Niestety muszę odrzucić tą prośbę. Obie flagi oraz jedno ostrzeżenie które nadałem sam, nadal są zasadne. Druga edycja której dokonałeś w zasadzie pogorszyła sprawę bo zamieniła nieprzyjemne zdania na zakryte wulgaryzmy. Stąd moje ostrzeżenie.

Ostrzeżenie nadałem w ramach opinii jakie pojawiły się że obsługa za szybko banuje. Obecnie całą robotę moderacji która nie jest jasna staram się realizować sam tak aby dać przykład obsłudze i mogli realizować to w podobny sposób co ja za jakiś czas.

Zawsze biorę pod uwagę wiele scenariuszy i upewniam się kilkukrotnie przed nadaniem kary. Dużo mniej zastanawiam się nad nagrodami, te przychodzą znacznie łatwiej :slight_smile:

xSeKaBo:

Czyli na forum lvlup’a nie można wyrazić swoich poglądów na dany temat?

Głosisz jakąś herezję :roll_eyes: Jak najbardziej można, do tego stworzyłem te miejsce. Swoje poglądy możesz wyrażać uwzględniając że jest to zgodne z regulaminem. To jest ograniczenia które zaakceptowałeś rejestrując się na forum. Obudzenie się z tym faktem po 3 latach od utworzenia konta wydaje się co najmniej dziwne. Zakładam że przez ten czas łatwo można się z nim zapoznać przynajmniej raz.

Jak można łatwo zauważyć na https://forum.lvlup.pro/about, mamy obecnie około 84 200 postów na forum. Czy to za mało aby pokazać Ci że mamy tu wolność głoszenia swoich poglądów? To demonstruje niejako każdy post. Sam fakt że ten wątek nie jest usunięty i Ci w nim odpisuje już o tym świadczy. Jak dla mnie trochę się wkopujesz w oczach innych.

Jeśli naruszysz regulamin w publicznym poście to w większości przypadków wypowiedź nadal jest dostępna, tyle że wymaga kliknięcia aby ją pokazać. Tak jest też i w przypadku posta o którym mówimy.

xSeKaBo:

Czyli jestem cenzurowany za to że w swojej opinii zawarłem słowa “wygląda jak jakiś kiepski żart”?

Nie. Wydajesz się po prostu nie znać definicji słowa cenzura a używasz go aby uzyskać korzyść w postaci zwrócenia na siebie uwagi.

Dla mnie to wygląda tak:

• zwracasz na siebie uwagę aby wywrzeć presję sobą i innymi użytkownikami na mnie
  • chcesz wywrzeć presję abym cofnął nadaną karę
  • chcesz cofnąć karę gdyż nie potrafisz przyznać się do błędu i się poprawić

Wygląda na dość skomplikowane rozwiązanie biorąc pod uwagę okoliczności. Prościej byłoby po prostu napisać zamiast

Ten projekt to kiepski żart

bezproblemową wersję:

Ten projekt mi się nie podoba

lub super prostą wersję: zachować nietaktowne teksty dla siebie i zostawić resztę posta

I tyle, problem byłby rozwiązany, przełknąłbyś jedną flagę ale pamiętałbyś na przyszłość że to nie jest grzeczne. No ale widocznie lepiej Twoim zdaniem wyciągać armaty na komary i robić z igły widły. Mam wrażenie ze mógłbyś być tą osobą która prędzej zmieni bieg rzeki niż przyzna się do błędu.

W głowie siedzi mi taki obraz na tą sytuację:

Jak to źle powiedziałem? Przecież to wina moderacji, napiszę im że cenzura, to im pokaże!

xSeKaBo:

Przytoczę tutaj Art. 54 z konstytucji Rzeczpospolitej Polski, a mianowicie:

Na naszym forum (jak i każdym innym), regulamin forum definiuje co można a czego nie. Możesz kwestionować czy nasz regulamin jest zgodny z prawem. Obstawiam że prawnik specjalizujący się w IT który przygotowywał nasz regulamin za czterocyfrową kwotę ma trochę większe doświadczenie z prawem niż Ty bo to jego praca i tym zajmuje się zawodowo.

Uprzedzam że to żart, uwaga... Czy w następnym wątku wezwiesz Prezydenta RP? 😒 Może zastosowałbyś trochę szacunku dla jednego z ważniejszych dokumentów w RP? Ten dokument jest bardziej podstawą dla innych regulacji niż tłumaczenia swoich przewinień i braku grzeczności na forum.

Swoją drogą z chęcią zobaczę Twoją legitymację dziennikarską skoro powołujesz się w sumie na prasę :kappa: Pamiętaj że dziennikarz to zawód chroniony, jeśli pisałby tu jakiś (po Twoich postach nic na to nie wskazuje) to pisałby o ważniejszych rzeczach typu problem klimatyczny. Wtedy jeśli bym usuwał jego posty to można rozpatrywać czy jest to cenzura. Zauważ tylko że prawdziwy dziennikarz nie używałby takiego języka jak Ty. Dodatkowo nie usunąłem żadnego Twojego posta, ukrył go silnik forum (nie chciałem zrobić tego bezpośrednio, jest to automatyczna reakcja na flagę w Discourse)

xSeKaBo:

Drogi @SystemZ to jak to jest? Mamy w końcu tą historię edycji czy nie?

Tak, mamy. Tak, możemy.

xSeKaBo:

Ogólnie rzecz biorąc to dosyć śmieszne zachowanie (Spokojnie, nie obrażam nikogo itp bo jescze będzie ban). Użytkownicy są banowani praktycznie za wyrażanie swojej opinii, a większość boi się coś napisać.

Poprawię Cię bo piszesz nieprawdę. Użytkownicy są banowani za łamanie regulaminu.

xSeKaBo:

Pozostawię tutaj kilka rzeczy na mocy cytatu:

Oczywiście łatwo jest atakować obsługę, jest nas kilka a użytkowników ~2 500.

Skorzystam z okazji i skomentuje te oraz inny podobne wypowiedzi z którymi się już spotkałem. Tak więc tu kończy się już osobista odpowiedź i zaczyna ogólna.

Wypowiedzi które zamieściłeś dokładnie pokazują podejście którego nie chcę na tym forum i ostatnio robię więcej akcji aby się go pozbyć.

Zwykły populizm bez poparcia w dowodach. Jeśli ktoś twierdzi że trochę twardsza moderacja niż w ubiegłych miesiącach jest rakiem to najprawdopodobniej sam nim jest i powinien wyjść z tego forum. Jeśli nie wyjdzie samodzielnie to mu osobiście pomogę, forum nie jest skierowane do takich osób które robią ciągłą burzę o to że obsługa robi wszystko to co powinna. Zupełnie jakbym widział te żenujące napisy na murach o policji.

Moim celem jest zwiększenie poziomu tego forum (ale uprzedzam że nie do takiego znanego z elektrody). Jedyna krytyka jaką akceptuję to konstruktywna czyli pomagająca coś budować a nie niszczyć. Jeśli ktoś tego nie potrafi to wystarczy nie komentować, nie ma przymusu umieszczania postów pod wątkami. Rozumiem że kontrolowanie się jest trudniejsze niż powtarzanie tego co się usłyszy od kolegów pod sklepem na forum więc osobom którym to nie odpowiada podpowiem - mogą wybrać inne fora bo moderacja będzie twardsza, nie bardziej miękka

xSeKaBo
xSeKaBo

SystemZ:

Druga edycja której dokonałeś w zasadzie pogorszyła sprawę bo zamieniła nieprzyjemne zdania na zakryte wulgaryzmy. Stąd moje ostrzeżenie.

Jest jakiś wulgaryzm na literę "ż"? :thonking:

SystemZ:

Czyli na forum lvlup’a nie można wyrazić swoich poglądów na dany temat?

Głosisz jakąś herezję :roll_eyes: Jak najbardziej można, do tego stworzyłem te miejsce. Swoje poglądy możesz wyrażać uwzględniając że jest to zgodne z regulaminem.

Więc, wyraziłem swoją opinie że coś według mnie wygląda tak, a nie inaczej.

SystemZ:

Dla mnie to wygląda tak:

• zwracasz na siebie uwagę aby wywrzeć presję sobą i innymi użytkownikami na mnie
  • chcesz wywrzeć presję abym cofnął nadaną karę
  • chcesz cofnąć karę gdyż nie potrafisz przyznać się do błędu i się poprawić

Nie chcę zwracać na siebie żadnej uwagi.

SystemZ:

Prościej byłoby po prostu napisać zamiast

bezproblemową wersję:

lub super prostą wersję: zachować nietaktowne teksty dla siebie i zostawić resztę posta

Nie odniosłem się do całego projektu, a samej jego strony. Może było to zbyt ostre, ale gdy widzę taką stronę www, a na niej "Zapewniamy: stabilność" itp. to aż się gotuje. Najwyraźniej moja opinia nie uraziła nikogo, a sam twórca strony www ją zmienił na bardziej przyjazną oku.

SystemZ:

Oczywiście łatwo jest atakować obsługę, jest nas kilka a użytkowników ~2 500.

My nie atakujemy, ale chcemy pokazać to co nam się nie podoba. Aktualnie wielu użytkownikom nie odpowiada postępowanie administracji, ale nie będą na ten temat robić wątków bo wiedzą że to nie ma sensu i nic nie da.

Nie chciałbym robić z tego wątku wielkiego wysypu, ale jeszcze @Kamilkime będzie chciał się tutaj udzielić.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ponownie zwracam się osobiście.

xSeKaBo:

Jest jakiś wulgaryzm na literę “ż”?

Jest taki na K. Wygląda na to że go zastosowałeś. Sam się przecież cytowałeś w pierwszym poście tego wątku.

xSeKaBo:

Więc, wyraziłem swoją opinie że coś według mnie wygląda tak, a nie inaczej.

Pomijasz fakt że zachowałeś się niekulturalnie w przynajmniej jednym miejscu posta podczas tego wyrażania się. Patrz to co pisałem wyżej.

xSeKaBo:

Nie chcę zwracać na siebie żadnej uwagi.

Wtedy nie zakładałbyś osobnego wątku dedykowanego do tej sprawy. Przyjąłbyś z godnością karę i postępował jak wzorowy użytkownik następnym razem.

xSeKaBo:

Nie odniosłem się do całego projektu, a samej jego strony. Może było to zbyt ostre, ale gdy widzę taką stronę www, a na niej “Zapewniamy: stabilność” itp. to aż się gotuje.

Nie jest to istotne. Możesz komentować start firmy producenta kosiarek, wychodzi na to samo.

Jeśli Ci się gotuje to może warto zrobić przerwę od pisania? Nieważne czy coś Ci się właśnie przypala na kuchence czy nerwy biorą górę, chwila przerwy od forum zadziała dobrze w obu przypadkach.

xSeKaBo:

Najwyraźniej moja opinia nie uraziła nikogo

To Twoja opinia, nie muszę się z nią zgadzać. Jako osoba z rangą admina mogę też wykonać działania i to zrobiłem.

xSeKaBo:

Aktualnie wielu użytkownikom nie odpowiada postępowanie administracji

To brzmi jak fake news. Pozwól że się nie zgodzę i poprę to prostą matematyką.

Z moich obserwacji mówisz o liczbie ~5. Niech Ci będzie, zakładając już nawet 10, to nadal 0,0038 % użytkowników. Nigdy nie byłem dobry z matmy ale mimo wszystko to nie wygląda mi na wiele. Bardziej opisałbym to swoimi słowami jako mała ale wyjątkowo wokalna grupa.

xSeKaBo:

Nie chciałbym robić z tego wątku wielkiego wysypu

To brzmi jakby skończyły Ci się argumenty i wolałbyś się wycofać z tego co mówiłeś i zapomnieć o sprawie. Jest to zrozumiałe, widocznie w końcu dostrzegłeś swój błąd i ciężko odeprzeć co napisałem.

xSeKaBo:

ale nie będą na ten temat robić wątków

Nie widzę problemu w wyrażaniu własnej opinii, niech śmiało tworzą, z chęcią się zapoznam :slight_smile:

xSeKaBo:

bo wiedzą że to nie ma sensu i nic nie da

Jeśli chodzi o cofanie słusznie zastosowanych flag, ostrzeżeń i banów? Tak, zdecydowanie to byłby wysiłek na próżno.

DoreK
DoreK α-tester v3

SystemZ:

Z moich obserwacji mówisz o liczbie ~5. Niech Ci będzie, zakładając już nawet 10, to nadal 0,0038 % użytkowników. Nigdy nie byłem dobry z matmy ale mimo wszystko to nie wygląda mi na wiele. Bardziej opisałbym to swoimi słowami jako mała ale wyjątkowo wokalna grupa. xD uwazam ze obliczanie w ten sposob % uzytkownikow ktorzy maja juz serdecznie dosyc tego co sie tu dzieje jest glupie - prosze policz ten procent nie ze wszystkich zarejestrowanych, lecz ze wszystkich aktywnych uzytkownikow - wtedy wynik bedzie ciekawszy

Kamilkime
Kamilkime Regularny

SystemZ:

Druga edycja której dokonałeś w zasadzie pogorszyła sprawę bo zamieniła nieprzyjemne zdania na zakryte wulgaryzmy. Stąd moje ostrzeżenie.

Nie kojarzę żeby z konstrukcji k***** ż*** dało się złożyć coś wulgarnego. Do tego zakładanie, że gwiazdki koniecznie muszą ukrywać coś mocno nieładnego... No trochę na wyrost... Do tego @xSeKaBo już w tym wątku napisał:

xSeKaBo:

Czyli jestem cenzurowany za to że w swojej opinii zawarłem słowa “wygląda jak jakiś kiepski żart”?

Więc nie powinno być już wątpliwości co się pod tym kryje

SystemZ:

Ostrzeżenie nadałem w ramach opinii jakie pojawiły się że obsługa za szybko banuje.

Więc szybko oflagowałeś? :thinking:

SystemZ:

Prościej byłoby po prostu napisać zamiast

bezproblemową wersję:

Bywało, że sam używałem podobnych stwierdzeń na forum, zwykle... oceniając serwery MC lub TeamSpeak - nigdy mnie kara nie spotkała, a moje tyrady bywały większe niż ta, za którą wjechała flaga.

SystemZ:

Może zastosowałbyś trochę szacunku dla jednego z ważniejszych dokumentów w RP? Ten dokument jest bardziej podstawą dla innych regulacji niż tłumaczenia swoich przewinień i braku grzeczności na forum.

Jest podstawą wszystkiego - również jakiegoś forum hostingu VPSów. Myślę, że jak najbardziej można by się na konstytucję powołać.

SystemZ:

Swoją drogą z chęcią zobaczę Twoją legitymację dziennikarską skoro powołujesz się w sumie na prasę :kappa: Pamiętaj że dziennikarz to zawód chroniony, jeśli pisałby tu jakiś (po Twoich postach nic na to nie wskazuje) to pisałby o ważniejszych rzeczach typu problem klimatyczny. Wtedy jeśli bym usuwał jego posty to można rozpatrywać czy jest to cenzura. Zauważ tylko że prawdziwy dziennikarz nie używałby takiego języka jak Ty.

Jest wielu dziennikarzy którzy używają znacznie gorszego języka... A forum można spokojnie podciągnąć pod środek społecznego przekazu, wypowiedź na nim również.

SystemZ:

Poprawię Cię bo piszesz nieprawdę. Użytkownicy są banowani za łamanie regulaminu.

No... nie do końca. Naprawdę, widywałem już na tym forum oraz na discordzie znacznie gorsze sformułowania niż kiepski żart - niektóre karane, ale niektóre nie :woman_shrugging:

SystemZ:

Wypowiedzi które zamieściłeś dokładnie pokazują podejście którego nie chcę na tym forum i ostatnio robię więcej akcji aby się go pozbyć.

Zwykły populizm bez poparcia w dowodach. Jeśli ktoś twierdzi że trochę twardsza moderacja niż w ubiegłych miesiącach jest rakiem to najprawdopodobniej sam nim jest i powinien wyjść z tego forum. Jeśli nie wyjdzie samodzielnie to mu osobiście pomogę, forum nie jest skierowane do takich osób które robią ciągłą burzę o to że obsługa robi wszystko to co powinna. Zupełnie jakbym widział te żenujące napisy na murach o policji.

Moim celem jest zwiększenie poziomu tego forum (ale uprzedzam że nie do takiego znanego z elektrody). Jedyna krytyka jaką akceptuję to konstruktywna czyli pomagająca coś budować a nie niszczyć. Jeśli ktoś tego nie potrafi to wystarczy nie komentować, nie ma przymusu umieszczania postów pod wątkami. Rozumiem że kontrolowanie się jest trudniejsze niż powtarzanie tego co się usłyszy od kolegów pod sklepem na forum więc osobom którym to nie odpowiada podpowiem - mogą wybrać inne fora bo moderacja będzie twardsza, nie bardziej miękka

Ta, populizm - populizmem jest to, że kolejne osoby widzą jakiś problem i starają się coś z tym robić - czas się z tym pogodzić, wcale nie jesteście tak obiektywni i stali w osądach. Raz niektóre rzeczy jeszcze przejdą, innym razem są szybko karane. Post za który pojawiła się flaga - wcale nie był tu czymś nadzwyczajnym i wcale nie był czymś strasznym - ot po prostu użytkownik, który zwraca uwagę innemu na potencjalnie kradzione logo serwera i wyraża o nim opinię. Dla niego ten serwer to po prostu kiepski żart - nie obraził autora projektu, powiedział co myśli o samym projekcie. Czyli w sumie zrobił to dobrze, nie pojechał ad personam...

Robimy burzę, bo naszym zdaniem tak forum wyglądać nie powinno - prowadząc rozmowę na discordzie już pokazałeś jak bardzo chcesz słuchać, a nie tylko słyszeć. Czasem trzeba chcieć pogadać o czymś co się wam nie podoba - a wy chcieliście tylko sobie siedzieć, odpowiadać na pytania i grać na waszych zasadach, nie myśląc nawet o zagraniu chociaż przez chwilę na zasadach, które my proponowaliśmy...

SystemZ:

Wtedy nie zakładałbyś osobnego wątku dedykowanego do tej sprawy. Przyjąłbyś z godnością karę i postępował jak wzorowy użytkownik następnym razem.

A jak ma zrobić? Jeśli się nie zgadza z opinią administracji forum to zakłada wątek, tak to chyba działa, nie? Chodzi też o to, żeby inne osoby się wypowiedziały - a nie znowu była to tylko pojedyncza decyzja administracji. To ma być kurna społeczność, a nie admin wydający jakąś decyzję i tyle...

SystemZ:

To brzmi jak fake news. Pozwól że się nie zgodzę i poprę to prostą matematyką. Z moich obserwacji wynika, że jest to większa liczba - tylko po prostu wy nie wiecie o każdej takiej osobie =)

SystemZ:

Jest to zrozumiałe, widocznie w końcu dostrzegłeś swój błąd i ciężko odeprzeć co napisałem.

Oj już się tak nie ciesz z siebie... Chciał się odwołać od flagi, a nie zaczynać większą rozmowę - nie widzę w tym co napisał jakiejś deklaracji, że się z tobą zgadza i zrozumiał błąd...

SystemZ:

Jeśli chodzi o cofanie słusznie zastosowanych flag, ostrzeżeń i banów? Tak, zdecydowanie to byłby wysiłek na próżno.

No, dla ciebie jest słuszna, ale dla wielu osób nie. Tak to działa, będziemy się nie zgadzać czasem. Ja tu trochę widzę podejście w stylu admin ma rację - jak wam się nie podoba opinia admina, to macie problem, ewentualnie tam jest wyjście...

error
error

SystemZ:

Stąd moje ostrzeżenie. Pierwsza bardzo ważna sprawa -wiemy że ktoś coś wspominał o upomnieniach, ale tak na prawdę nie wiemy jak one działają - cyz jeśli wyrwiemy 2 warny to będzie ban? Na jak długo? Ile warnów jest potrzebnych na bana? A może to nie jest tak, że konkretna ilosć warnów banuje, po prostu traktujemy to jako zwrócenie uwagi na coś co nie powinno się wydarzyć, ale w zasadzie nic sobie z tego nie robimy? Prosiłbym tutaj o rozwianie wątpliwości i wytłumaczenie o co z nimi chodzi.

SystemZ:

robić z igły widły. Abstrahując od całych poprzednich historii związanych z niewłaściwym postępowaniem moderacji forum, faktycznie, wygląda to na robienie z igły widły. Chociaż też niekoniecznie, bowiem nie sądzę, że stwierdzenie kiepski żart jest tak obraźliwe, że trzeba przyznawać warny.

DoreK:

Z moich obserwacji mówisz o liczbie ~5. Niech Ci będzie, zakładając już nawet 10, to nadal 0,0038 % użytkowników. Nigdy nie byłem dobry z matmy ale mimo wszystko to nie wygląda mi na wiele. Bardziej opisałbym to swoimi słowami jako mała ale wyjątkowo wokalna grupa. Jeśli weźmiemy pod uwagę suche fakty - masz racje. Jeśli weźmiemy pod uwagę ilość aktywnych użytkowników i podzielimy ich przez ilość niezadowolonych użytkowników - Twoje szacunki mogą okazać się błędne (a nie wiemy też ilu użytkownikom nie podoba się podejście moderacji, ale patrząc na Waszą postawę nawet nie chce im się o tym mówić - bo wiedzą że i tak nic to nie da...).

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Kamilkime:

Więc szybko oflagowałeś?

Tak, oflagowałem post łamiący regulamin

Kamilkime:

Bywało, że sam używałem podobnych stwierdzeń na forum, zwykle… oceniając serwery MC lub TeamSpeak - nigdy mnie kara nie spotkała, a moje tyrady bywały większe niż ta, za którą wjechała flaga.

No właśnie - kiedyś. Przez X czasu robił się ściek który w końcu zamierzam uprzątnąć. Jeśli ktoś oflaguje takie posty o których wspominasz to zostaną rozpatrzone.

Kamilkime:

No… nie do końca. Naprawdę, widywałem już na tym forum oraz na discordzie znacznie gorsze sformułowania niż kiepski żart - niektóre karane, ale niektóre nie

Możesz pomóc w pominiętych przez obsługę postach, wystarczy że klikniesz ikonkę flagi przy poście :slight_smile:

Kamilkime:

Ta, populizm - populizmem jest to, że kolejne osoby widzą jakiś problem i starają się coś z tym robić

Rozumiem że uważasz za pisanie tego typu postów gdzie naciąga się wszystko do granic absurdu na swoją korzyść "starają się coś z tym robić"? Mam dużo prostsze rozwiązanie gdzie zyskują obie strony, po prostu nie udzielać się na forum lub usunąć na nim konto.

Kamilkime:

Dla niego ten serwer to po prostu kiepski żart

Właśnie chodzi o słownictwo, nie sam fakt że się wypowiada. Nie poddaje w wątpliwość czy ma rację czy nie, chodzi o niegrzeczny styl wypowiedzi.

Kamilkime:

Czasem trzeba chcieć pogadać o czymś co się wam nie podoba - a wy chcieliście tylko sobie siedzieć, odpowiadać na pytania i grać na waszych zasadach

Może to będzie dla Ciebie nowość ale tworząc tu konto zgadasz się na pisanie na "naszych" zasadach.

Kamilkime:

Z moich obserwacji wynika, że jest to większa liczba - tylko po prostu wy nie wiecie o każdej takiej osobie =)

Równie dobrze możesz po prostu wymyślić sobie większą liczbę np. milion. Nie masz na to konkretnych dowodów.

Niech po prostu te osoby tu napiszą i się wszystko wyjaśni. Zasłanianie się "jest nas więcej" podczas gdy ciągle o tych samych sprawach które już wyjaśniłem pisze osób w ilości 5.

Kamilkime:

Chciał się odwołać od flagi, a nie zaczynać większą rozmowę

W takim razie po co te wklejanie discordowych wiadomości na koniec posta? To nie wydaje się trzymać całości.

Kamilkime:

No, dla ciebie jest słuszna, ale dla wielu osób nie. Tak to działa, będziemy się nie zgadzać czasem. Ja tu trochę widzę podejście w stylu admin ma rację - jak wam się nie podoba opinia admina, to macie problem, ewentualnie tam jest wyjście…

Tak, nie będziemy usuwać poprawnie nałożonych flag, banów, ostrzeżeń. Jeśli są użytkownicy którym nie podoba się że wykonujemy rzetelnie swoją rolę to zaoszczędzą wszystkim czasu wychodząc i idąc w inne miejsce gdzie jest to tolerowane.

error:

Pierwsza bardzo ważna sprawa -wiemy że ktoś coś wspominał o upomnieniach, ale tak na prawdę nie wiemy jak one działają - cyz jeśli wyrwiemy 2 warny to będzie ban? Na jak długo? Ile warnów jest potrzebnych na bana? A może to nie jest tak, że konkretna ilosć warnów banuje, po prostu traktujemy to jako zwrócenie uwagi na coś co nie powinno się wydarzyć, ale w zasadzie nic sobie z tego nie robimy? Prosiłbym tutaj o rozwianie wątpliwości i wytłumaczenie o co z nimi chodzi.

Podczas ustaleń (beta). Z dwojga złego wolałem dać ostrzeżenie niż bana, nie chciałem też aby było to pominięte jak zauważył @xSeKaBo odnośnie starszych postów.

error:

Chociaż też niekoniecznie, bowiem nie sądzę, że stwierdzenie kiepski żart jest tak obraźliwe, że trzeba przyznawać warny.

Chciałbym zauważyć że warn był za drugą edycję posta z maskowanymi wulgaryzmami, nie za "kiepski żart".

error:

Jeśli weźmiemy pod uwagę suche fakty - masz racje. Jeśli weźmiemy pod uwagę ilość aktywnych użytkowników i podzielimy ich przez ilość niezadowolonych użytkowników - Twoje szacunki mogą okazać się błędne

Moje szacunki są poprawne, jeśli policzysz aktywnymi - także. To jakie dane bardziej Ci coś mówią to już zależy od Ciebie.

error:

a nie wiemy też ilu użytkownikom nie podoba się podejście moderacji

Skoro niektórzy zakładają że niepiszący nie zgadzają się z polityką obsługi to ja mogę zakładać że nie piszący zgadzają się z polityką obsługi.

Sprawa jest jasna, mamy pewność tylko jak napiszą na forum do czego zachęcam. Sami możecie zobaczyć że rzetelnie wykonuje swoje obowiązki, nie macie flagi za posty w tym wątku bo nie łamiecie regulaminu. Z każdym postem potwierdzacie tylko moje słowa.

error:

ale patrząc na Waszą postawę nawet nie chce im się o tym mówić - bo wiedzą że i tak nic to nie da…

Potrzebny przypis

Ponownie, zapraszam do wzięcia udziału w dyskusji przez osoby którym nie podoba się moje stanowisko.

Kamilkime
Kamilkime Regularny

SystemZ:

Może to będzie dla Ciebie nowość ale tworząc tu konto zgadasz się na pisanie na “naszych” zasadach.

Owszem, nie mam tu na myśli pisania na forum - mam tu na myśli dyskusję z wami, taką jak prowadziliśmy przed świętami. Chociaż trudno to było nazwać dyskusją - to raczej była zielona strona stawiająca nam kolejne warunki, ale nie chcąca się zgodzić na żadne nasze. A w dyskusji to chyba obie strony powinny trochę ustąpić...

SystemZ:

Równie dobrze możesz po prostu wymyślić sobie większą liczbę np. milion. Nie masz na to konkretnych dowodów.

No... I nie chcę ci tego udowadniać. Bo i tak mi to nic nie da - po prostu cię informuję jak jest. A czy ty w to wierzysz... To już inna sprawa

SystemZ:

Właśnie chodzi o słownictwo, nie sam fakt że się wypowiada. Nie poddaje w wątpliwość czy ma rację czy nie, chodzi o niegrzeczny styl wypowiedzi.

No... Nie jest to w sumie niegrzeczne - użyte słowa nie są wulgarne. Wyraził tak swoją opinię, można ją napisać jeszcze ładniej a nadal kogoś takową urazić - nie sądzę żeby dobór słów tutaj powodował, że jego opinia nagle kogoś obraża

SystemZ:

Tak, nie będziemy usuwać poprawnie nałożonych flag, banów, ostrzeżeń. Jeśli są użytkownicy którym nie podoba się że wykonujemy rzetelnie swoją rolę to zaoszczędzą wszystkim czasu wychodząc i idąc w inne miejsce gdzie jest to tolerowane.

No i właśnie tu jest podstawowy problem - jeśli nie przyjmujecie możliwości, że może jednak zdarza wam się pomylić, zdarza wam się zadziałać za szybko, pod wpływem emocji czy po prostu błędnie... No sam nie wiem już jak to skomentować. Taka postawa nie pasuje mi do administracji tego forum, o której zawsze miałem bardzo dobre zdanie - sprawialiście wrażenie profesjonalne i rzetelne. Ale jeśli proponujesz, żeby osoby które się z wami nie zgadzają po prostu sobie poszły, bo wy i tak na pewno macie rację... No dla mnie to nie wygląda już profesjonalnie 😕

SystemZ:

Podczas ustaleń (beta).

A to tak być nie powinno - bo był już przynajmniej jeden przypadek osoby, która dostała perma po paru mniejszych banach czy ostrzeżeniach. Więc powinno to być jakoś przewidywalne - żeby nie było, że jedni ostrzeżenie dostaną jedno i ban, a jedni dostaną ich więcej. To jednak powinno już być dawno ustalone, jeśli zaczynacie nadawać jakiekolwiek ostrzeżenia użytkownikom 😕

SystemZ:

Chciałbym zauważyć że warn był za drugą edycję posta z maskowanymi wulgaryzmami, nie za “kiepski żart”.

Nie mamy podglądu edycji tego posta - ale jednak wydaje mi się, że zamaskował on właśnie kiepski żart tymi gwiazdkami - co by w sumie pasowało do pierwszych liter. Jak już mówiłem - zakładanie, że gwiazdki muszą koniecznie skrywać wulgaryzm... No jednak jest niefajne 😕

SystemZ:

Moje szacunki są poprawne, jeśli policzysz aktywnymi - także. To jakie dane bardziej Ci coś mówią to już zależy od Ciebie.

Z aktywnymi raczej będą inne - i dopiero poprawne. Powinniśmy jednak liczyć osoby, które coś tu robią na forum przez co jakoś ich dotyka to co się na nim dzieje - konta założone dawno i pozostawione, czy założone dla np. jednej reklamy... No co one się tu liczą w sumie. Jak się policzy aktywnych użytkowników to procent na pewno by skoczył

SystemZ:

Skoro niektórzy zakładają że niepiszący nie zgadzają się z polityką obsługi to ja mogę zakładać że nie piszący zgadzają się z polityką obsługi.

No i my znamy sporo osób, którym się to nie podoba, ale nie piszą bo boją się bana lub po prostu nie widzą już sensu w dyskusji, bo uznają ją z góry za przegraną przez siebie (co mnie w sumie nie dziwi, trzeba do tego mieć trochę cierpliwości)

SystemZ:

Z każdym postem potwierdzacie tylko moje słowa.

Eeee... Nie. To, że nie ma flag na tych postach, to nie oznacza od razu, że każda flaga na forum jest zasadna, a administracja nieomylna i w pełni robi co powinna... Jak się zaczniemy z tobą zgadzać i zechcemy potwierdzić twoje osądy - chętnie to napiszemy wprost. Na razie... Chyba jednak tak nie jest

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Kamilkime:

Owszem, nie mam tu na myśli pisania na forum - mam tu na myśli dyskusję z wami, taką jak prowadziliśmy przed świętami. Chociaż trudno to było nazwać dyskusją - to raczej była zielona strona stawiająca nam kolejne warunki, ale nie chcąca się zgodzić na żadne nasze. A w dyskusji to chyba obie strony powinny trochę ustąpić…

Nie będę ustępować w przypadku gdy ktoś chce omijać regulamin. Z postów małej grupy przeciwników wnioskuje że chcecie aby każdy był traktowany przez obsługę tak samo to tak robię.

Kamilkime:

No… I nie chcę ci tego udowadniać. Bo i tak mi to nic nie da - po prostu cię informuję jak jest. A czy ty w to wierzysz… To już inna sprawa

Dokładnie, to Twoje zdanie. Większość użytkowników tego nie potwierdza, nie widzę ich postów tu. Nie ma więc dla mnie powodu do alarmu że coś robię źle.

Kamilkime:

No… Nie jest to w sumie niegrzeczne - użyte słowa nie są wulgarne. Wyraził tak swoją opinię, można ją napisać jeszcze ładniej a nadal kogoś takową urazić - nie sądzę żeby dobór słów tutaj powodował, że jego opinia nagle kogoś obraża

To Twoje zdanie, ja jako obsługa się z nim nie zgadzam. Nie chcę takiego stylu wypowiedzi na forum.

Kamilkime:

No i właśnie tu jest podstawowy problem - jeśli nie przyjmujecie możliwości, że może jednak zdarza wam się pomylić, zdarza wam się zadziałać za szybko, pod wpływem emocji czy po prostu błędnie…

Nie zgodzę się z Twoją opinią. Biorę pod uwagę że mogę się mylić, wystarczy zobaczyć moje posty na forum. Znajdziesz przynajmniej kilka sytuacji w których przyznałem się do błędów np. podczas awarii czy niezrealizowane plany na 2019.

Przed nadaniem kary wielokrotnie biorę pod uwagę masę okoliczności i upewniam się przynajmniej kilka razy. Robię tak od początku forum. Zauważ że nie zawsze byli przeciwnicy obsługi, tylko niedawno. To kolejna sprawa która nie potwierdza tego co mówisz.

Wygląda jednak na to że nie bierzesz jednak pod uwagę odwrotnej sytuacji czyli że to Ty chcesz wprowadzić nieporządek na forum.

Kamilkime:

Taka postawa nie pasuje mi do administracji tego forum

Jeśli reagowanie na łamanie regulaminu Ci nie odpowiada to jak już pisałem wcześniej, są też inne dużo luźniejsze fora, pisanie na forum.lvlup.pro jest całkowicie dobrowolne

Kamilkime:

Ale jeśli proponujesz, żeby osoby które się z wami nie zgadzają po prostu sobie poszły, bo wy i tak na pewno macie rację… No dla mnie to nie wygląda już profesjonalnie

A jakie inne rozwiązanie sugerujesz? Ignorować łamanie regulaminu? To jest dopiero nieprofesjonalne. Trzymać na siłę? Też nie wydaje mi się profesjonalne.

Kamilkime:

Nie mamy podglądu edycji tego posta - ale jednak wydaje mi się, że zamaskował on właśnie kiepski żart tymi gwiazdkami - co by w sumie pasowało do pierwszych liter. Jak już mówiłem - zakładanie, że gwiazdki muszą koniecznie skrywać wulgaryzm… No jednak jest niefajne

Jeśli to nie wulgaryzm czy coś co łamie regulamin to jaki sens jest maskować treść? Tak czy inaczej nadal wtedy jest to próba ominięcia regulaminu.

Jeśli chcesz zostać "adwokatem" @xSeKaBo to radziłbym zmienić profesję - bardzo słabo Ci to idzie.

Kamilkime:

A to tak być nie powinno - bo był już przynajmniej jeden przypadek osoby, która dostała perma po paru mniejszych banach czy ostrzeżeniach. Więc powinno to być jakoś przewidywalne - żeby nie było, że jedni ostrzeżenie dostaną jedno i ban, a jedni dostaną ich więcej. To jednak powinno już być dawno ustalone, jeśli zaczynacie nadawać jakiekolwiek ostrzeżenia użytkownikom

Każda sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie. Interpretacja regulaminu należy do obsługi.

Podam przykład, jeśli ktoś będzie obrażał innych a ktoś inny notorycznie używa formatowania które mocno utrudnia czytanie to kara będzie inna. Nie możemy zastosować takich samych kar 1:1 dla każdego bo nie każda sytuacja jest taka sama. Prościej wytłumaczyć już chyba nie dam rady.

Kamilkime:

Z aktywnymi raczej będą inne - i dopiero poprawne.

To będzie Twoje zdanie. Jak dla mnie część użytkowników może równie dobrze czytać newsletter i nie logować się na forum.

Jak wspomniałem, jak interpretujecie dane to już wasza sprawa. Dla mnie jest ok. Skoro nie wypowiada się w tym wątku nagle 50 różnych osób tylko ~5 to jak wspomniałem - dla mnie jesteście małą wokalna grupą która bezskutecznie próbuje ominąć regulamin i obsługę wywierając presję. Zostaję przy swoim zdaniu.

Kamilkime:

No i my znamy sporo osób, którym się to nie podoba, ale nie piszą bo boją się bana lub po prostu nie widzą już sensu w dyskusji, bo uznają ją z góry za przegraną przez siebie (co mnie w sumie nie dziwi, trzeba do tego mieć trochę cierpliwości)

Ponownie słyszę "sporo", "wiele" ale to mi przypomina o Yeti. Każdy słyszał, niekoniecznie już widział.

Musisz wziąć pod uwagę że nawet jeśli założymy że osoba wypowiadająca się o tym dostanie za to bana - żeby coś uzyskać trzeba czasami zaryzykować. Jak wspomniałem to sytuacja hipotetyczna bo takiej sytuacji jeszcze nie było oraz jej nie planuje bo takie wątki czy posty nie łamią reglaminu.

Kamilkime
Kamilkime Regularny

SystemZ:

Nie będę ustępować w przypadku gdy ktoś chce omijać regulamin. Z postów małej grupy przeciwników wnioskuje że chcecie aby każdy był traktowany przez obsługę tak samo to tak robię.

Nie chcieliśmy omijać regulaminu - chcieliśmy z wami podyskutować na temat działania forum. To była nasza propozycja, obustronna dyskusja - waszą było to, żebyśmy pozadawali wam więcej pytań oraz poodpowiadali na te twoje pytania tak/nie... Wy nie chcieliście nawet trochę prowadzić rozmowy w proponowany przez nas sposób - upieraliście się, że albo gadamy według waszych zasad albo wcale, co moim zdaniem nie jest dobrym sposobem rozwiązywania konfliktów... Właśnie to wszystko miałem tu na myśli

SystemZ:

Dokładnie, to Twoje zdanie. Większość użytkowników tego nie potwierdza, nie widzę ich postów tu. Nie ma więc dla mnie powodu do alarmu że coś robię źle.

No... To już twój wybór jak to zinterpretujesz :woman_shrugging:

SystemZ:

To Twoje zdanie, ja jako obsługa się z nim nie zgadzam. Nie chcę takiego stylu wypowiedzi na forum.

To w takim razie chętnie będę widział, że zawsze taki styl wypowiedzi jest karany, bo nie miało to zawsze miejsca. A poza tym - taki styl wypowiedzi łamie regulamin, w którym dokładnie miejscu? Czy po prostu tak postanowiłeś, że ma nie być tego i będziesz z tym walczył?

SystemZ:

Zauważ że nie zawsze byli przeciwnicy obsługi, tylko niedawno. To kolejna sprawa która nie potwierdza tego co mówisz.

No... Niekoniecznie. Może po prostu siedzieli oni cicho i narzekali na was po cichu, znowu - bojąc się bana.

SystemZ:

Znajdziesz przynajmniej kilka sytuacji w których przyznałem się do błędów np. podczas awarii czy niezrealizowane plany na 2019.

To... Trochę co innego niż ewentualny błąd przy wyznaczeniu kary. Jak się zrobi awaria to nie celuje się w konkretną osobę - tu bana czy ostrzeżenie dostaje konkretny użytkownik, co już boli na trochę innym poziomie.

SystemZ:

Przed nadaniem kary wielokrotnie biorę pod uwagę masę okoliczności i upewniam się przynajmniej kilka razy. Robię tak od początku forum.

No, ale nadal - to nie oznacza, że w 100% takich przypadków nie został popełniony błąd. Admin to nadal tylko człowiek, jak ma gorszy dzień to może karać inaczej. Dlatego inni ludzie oceniają kary sami i się mogą z nimi nie zgadzać, zasadnie lub nie. Ale powinno się zastanowić na nowo nad karą, spojrzeć na wszystko czyimiś oczami - a nie zakładać, że decyzja na pewno jest przemyślana i w 100% prawidłowa i nawet nie ma o czym już dalej rozmawiać - bo admin tak postanowił i tak ma już zostać aż po dzień Sądu Ostatecznego...

SystemZ:

Wygląda jednak na to że nie bierzesz jednak pod uwagę odwrotnej sytuacji czyli że to Ty chcesz wprowadzić nieporządek na forum.

Nie nie nie - biorę pod uwagę, że taka dyskusja może jakoś wywołać nieporządek na forum, chociaż nie powinna - gadamy sobie spokojnie, w jednym wątku, ewentualnie też trochę na discordzie. Nie wyzywamy się, nie palimy opon na ulicach, nie nawołujemy do buntu :woman_shrugging:

Za to na pewno nie biorę pod uwagę sytuacji, że CHCĘ wprowadzić takowy nieporządek - bo nie chcę. Wierz mi, chyba lepiej wiem co chcę, a czego nie - chcę zmienić spojrzenie administracji na różne sprawy, nie rozwalać forum

SystemZ:

Jeśli reagowanie na łamanie regulaminu Ci nie odpowiada to jak już pisałem wcześniej, są też inne dużo luźniejsze fora, pisanie na forum.lvlup.pro jest całkowicie dobrowolne

Jeśli każde złamanie regulaminu będzie traktowane tak samo - spoko, taki regulamin. Jednak jest w działaniach administracji dużo nieregularności, co jest częściowo zrozumiałe, admin też człowiek - dlatego trzeba umieć przyznać, że no może coś by tu można poprawić...

SystemZ:

A jakie inne rozwiązanie sugerujesz? Ignorować łamanie regulaminu? To jest dopiero nieprofesjonalne. Trzymać na siłę? Też nie wydaje mi się profesjonalne.

A może... Żeby admin posłuchał użytkowników, którzy mu coś zarzucają i wyciągnął z tego jakieś wniosku - nie chcemy tu jakiejś anarchii i zniesienia regulaminu, my chcemy tylko przewidywalności jeśli chodzi o działania administracji i chcemy mieć faktycznie pewność, że kary są słuszne i przyznawane równo każdemu kto zasługuje. No i napiszę to samo po raz kolejny - chcemy żeby admin zaczął się zastanawiać, czy może jednak nie popełnił kiedyś tam błędu, kiedy użytkownicy zwracają uwagę na możliwy zły osąd...

SystemZ:

Jeśli to nie wulgaryzm czy coś co łamie regulamin to jaki sens jest maskować treść? Tak czy inaczej nadal wtedy jest to próba ominięcia regulaminu.

No, tak jak napisał - ukrył stwierdzenie kiepski żart, bo za użycie go zdjęto mu post - nie użył wulgaryzmu. No naprawdę - jest to na tyle dobrze napisane w poście, że można się bez problemu domyślić co tam miało być...

SystemZ:

Jeśli chcesz zostać “adwokatem” @xSeKaBo to radziłbym zmienić profesję - bardzo słabo Ci to idzie.

Spokojnie, nie zamierzam być niczyim adwokatem - ja tu naprawdę chcę coś zmienić w myśleniu niektórych osób, a nie zmieniać studia na prawnicze :slight_smile:

SystemZ:

Każda sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie. Interpretacja regulaminu należy do obsługi.

O ile to pierwsze jeszcze rozumiem, o tyle to drugie... No tu właśnie jest problem. Regulamin to regulamin - jak będziemy go różnie interpretować... To znaczy, że regulamin jest źle napisany, wieloznaczny i trzeba go wymienić na coś co jest oczywiste. Wiadomo, że kara nie może być taka sama za różne rzeczy - ale użytkownik musi wiedzieć jakiej kary może spodziewać się za co. Obecnie - co admin akurat postanowi to użytkownik dostanie, powinno to być bardziej przewidywalne i regularne :woman_shrugging:

SystemZ:

dla mnie jesteście małą wokalna grupą która bezskutecznie próbuje ominąć regulamin i obsługę wywierając presję. Zostaję przy swoim zdaniu.

No, a dla nas regulamin tu nie ma nic do rzeczy - flaga przy poście @xSeKaBo była twoim własnym osądem, że pod gwiazdkami się coś kryje. Jeśli jesteś w stanie udowodnić, że te gwiazdki były na 100% czymś wulgarnym i za to poleciało ostrzeżenie - ok, wtedy chętnie przyznamy ci rację, ale nie masz jak tego udowodnić. Czyli tak naprawdę nie był tu złamany regulamin, który by zakazywał używania słów wulgarnych. Nie chcemy tu omijać regulaminu - chcemy właśnie, żeby był on lepiej stosowany

SystemZ:

Ponownie słyszę “sporo”, “wiele” ale to mi przypomina o Yeti. Każdy słyszał, niekoniecznie już widział.

No, dokładnych liczb i osób podawał raczej nie będę. Będą mieli ochotę to napiszą. Możesz po prostu wierzyć, że takich osób jest więcej, lub nie - akurat ta rzecz niezbyt zmienia cokolwiek w naszym przypadku :woman_shrugging:

SystemZ:

Musisz wziąć pod uwagę że nawet jeśli założymy że osoba wypowiadająca się o tym dostanie za to bana - żeby coś uzyskać trzeba czasami zaryzykować. Jak wspomniałem to sytuacja hipotetyczna bo takiej sytuacji jeszcze nie było oraz jej nie planuje bo takie wątki czy posty nie łamią reglaminu.

Ta... Jednak co takiej osobie po banie... A już samo myślenie o takowej hipotetycznej sytuacji mi się nie podoba trochę - powinno być oczywiste, że taka osoba nie ma się czego bać i może spokojnie mówić co myśli, nie?

DoreK
DoreK α-tester v3

SystemZ:

Każdy słyszał, niekoniecznie już widział.

Spójrz na polubienia pod postami moimi, Kamila czy wielu innych, którzy zdecydowanie nie zgadzają się z Twoim podejściem czy zdaniem. Twoje wypowiedzi uzyskują bardzo mało polubień (a zazwyczaj... nie otrzymują żadnych) - to chyba o czymś świadczy.

Chciałbym zaznaczyć że ja od dawna mam zastrzeżenia co do działania moderacji na forum, jednak ostatnie wydarzenia są już absurdalne.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Kamilkime:

Nie chcieliśmy omijać regulaminu - chcieliśmy z wami podyskutować na temat działania forum. To była nasza propozycja, obustronna dyskusja - waszą było to, żebyśmy pozadawali wam więcej pytań oraz poodpowiadali na te twoje pytania tak/nie… Wy nie chcieliście nawet trochę prowadzić rozmowy w proponowany przez nas sposób - upieraliście się, że albo gadamy według waszych zasad albo wcale, co moim zdaniem nie jest dobrym sposobem rozwiązywania konfliktów… Właśnie to wszystko miałem tu na myśli

Nie odpowiadał Wam sposób AMA więc piszę w tym wątku. Dostosowałem się więc do tego i próbuję na Wasz sposób.

Kamilkime:

No… To już twój wybór jak to zinterpretujesz

:man_shrugging:

Kamilkime:

To w takim razie chętnie będę widział, że zawsze taki styl wypowiedzi jest karany, bo nie miało to zawsze miejsca. A poza tym - taki styl wypowiedzi łamie regulamin, w którym dokładnie miejscu? Czy po prostu tak postanowiłeś, że ma nie być tego i będziesz z tym walczył?

Jest niekulturalne i zamierzam to tępić. Przykładowo jeśli babcia komuś poda obiad to czy wypada odpowiedzieć w takiej sytuacji "czy to ma być jakiś żart?" ? Podpowiadam, jest to pytanie retoryczne.

Kamilkime:

No… Niekoniecznie. Może po prostu siedzieli oni cicho i narzekali na was po cichu, znowu - bojąc się bana.

Tu znów wydaje się zaczynać strefa "może", "chyba". Brak dowodów, wystarczy mi spekulacji na dziś.

Kamilkime:

To… Trochę co innego niż ewentualny błąd przy wyznaczeniu kary. Jak się zrobi awaria to nie celuje się w konkretną osobę - tu bana czy ostrzeżenie dostaje konkretny użytkownik, co już boli na trochę innym poziomie.

Mówisz ogólnie że mam problem z przyznaniem się do błędu. Ile precyzji zastosowałeś tyle otrzymasz. Piszę prawdę, pokazuje jak jest a teraz wybredzasz :man_shrugging:

Kamilkime:

No, ale nadal - to nie oznacza, że w 100% takich przypadków nie został popełniony błąd. Admin to nadal tylko człowiek, jak ma gorszy dzień to może karać inaczej. Dlatego inni ludzie oceniają kary sami i się mogą z nimi nie zgadzać, zasadnie lub nie. Ale powinno się zastanowić na nowo nad karą, spojrzeć na wszystko czyimiś oczami - a nie zakładać, że decyzja na pewno jest przemyślana i w 100% prawidłowa i nawet nie ma o czym już dalej rozmawiać - bo admin tak postanowił i tak ma już zostać aż po dzień Sądu Ostatecznego…

Obsługa decyduje o karze, wspominałem o tym wcześniej. Tak, obsługa nie jest nieomylna np. uważam że popełniłem błąd pisząc w tym wątku. Zawsze któraś to decyzja będzie błędna, nie da się wyeliminować błędu w 100% Dokładnie tak samo nie będziesz nieomylny Ty i możesz celować słowa w błąd którego nie popełniłem.

Kamilkime:

Nie nie nie - biorę pod uwagę, że taka dyskusja może jakoś wywołać nieporządek na forum, chociaż nie powinna - gadamy sobie spokojnie, w jednym wątku, ewentualnie też trochę na discordzie. Nie wyzywamy się, nie palimy opon na ulicach, nie nawołujemy do buntu

No widzisz ale jednak ktoś może brać to co piszesz za prawdę mimo że możesz jej nie mieć. Wtedy to ma negatywny wpływ na społeczność. Witamy ponownie w świecie spekulacji :roll_eyes:

Kamilkime:

Za to na pewno nie biorę pod uwagę sytuacji, że CHCĘ wprowadzić takowy nieporządek - bo nie chcę.

Takie zdanie napisze również osoba która jednak chce go wywołać. Po tym więc tego nie rozróżnimy.

Kamilkime:

Jeśli każde złamanie regulaminu będzie traktowane tak samo - spoko, taki regulamin. Jednak jest w działaniach administracji dużo nieregularności, co jest częściowo zrozumiałe, admin też człowiek - dlatego trzeba umieć przyznać, że no może coś by tu można poprawić…

Jak pisałem wyżej, zauważyłem niedoskonałość w postaci za dużej ilości banów, wdrożyłem ostrzeżenia które mają w tym pomóc. Ulepszamy cały proces, nigdy nie będzie on idealny.

Tak czy inaczej w powiedzmy ostatnim kwartale nie widzę banów wydanych bez powodu. Wszystkie mają powód i to prawidłowy.

Kamilkime:

A może… Żeby admin posłuchał użytkowników, którzy mu coś zarzucają i wyciągnął z tego jakieś wniosku - nie chcemy tu jakiejś anarchii i zniesienia regulaminu, my chcemy tylko przewidywalności jeśli chodzi o działania administracji i chcemy mieć faktycznie pewność, że kary są słuszne i przyznawane równo każdemu kto zasługuje. No i napiszę to samo po raz kolejny - chcemy żeby admin zaczął się zastanawiać, czy może jednak nie popełnił kiedyś tam błędu, kiedy użytkownicy zwracają uwagę na możliwy zły osąd…

Mam wrażenie że bierzesz "słuchał" i "zastosował" jako synonim. Rozumiem że niektóre sprawy budzą kontrowersję dlatego wiele razy ponownie weryfikowałem co miało miejsce. Błędu nie zobaczyłem więc nie zostało nic zmienione, bany nie zostały przebaczone, flagi nie zostały wycofane. Gdybym ignorował to nie sprawdzałbym tego wszystkiego ponownie...

Mam nadzieję że rozumiesz fakt że nie możesz oczekiwać że zrobię coś bo tak chcesz. Moim zadaniem jest stać z boku i egzekwować regulamin, robię to.

Kamilkime:

No, tak jak napisał - ukrył stwierdzenie kiepski żart , bo za użycie go zdjęto mu post - nie użył wulgaryzmu. No naprawdę - jest to na tyle dobrze napisane w poście, że można się bez problemu domyślić co tam miało być…

Ktoś pisze X i tak nie można. Ktoś postanawia że napisze znów X ale mniej czytelnie. Nie możesz oczekiwać że przymknę na to oko :man_facepalming:

Kamilkime:

O ile to pierwsze jeszcze rozumiem, o tyle to drugie… No tu właśnie jest problem. Regulamin to regulamin - jak będziemy go różnie interpretować… To znaczy, że regulamin jest źle napisany, wieloznaczny i trzeba go wymienić na coś co jest oczywiste. Wiadomo, że kara nie może być taka sama za różne rzeczy - ale użytkownik musi wiedzieć jakiej kary może spodziewać się za co. Obecnie - co admin akurat postanowi to użytkownik dostanie, powinno to być bardziej przewidywalne i regularne

Wymagasz technicznie niemożliwego. Wydaje mi się że tłumaczyłem to wcześniej w AMA. Postaram się to uprościć jeszcze bardziej, może wtedy uda Ci się zrozumieć sedno sprawy jaka jest moja rola. Specjalnie to pogrubię.

Nie da się wypisać wszystkich konkretnych sytuacji i kar za nie. Ludzki język i zachowania są zbyt skomplikowane aby przewidzieć każdą czynność w rozsądny sposób.

Poczytaj fragmenty polskiego prawa (lub ogólnie dowolnego kraju) i zobacz że tam nie ma np. używanie wiresharka aby zapisać ruch pomiędzy dwoma komputerami ofiar jest nielegalne, jest to napisane ogólnie aby być odpornym na zmiany w tych kwestiach - "futureproof". Dokładnie tak samo jest z regulaminem forum.

Obecnie wygląda na to że zarzucasz coś w temacie w którym masz bardzo małe doświadczenie.

Kamilkime:

No, a dla nas regulamin tu nie ma nic do rzeczy - flaga przy poście @xSeKaBo była twoim własnym osądem, że pod gwiazdkami się coś kryje. Jeśli jesteś w stanie udowodnić, że te gwiazdki były na 100% czymś wulgarnym i za to poleciało ostrzeżenie - ok, wtedy chętnie przyznamy ci rację, ale nie masz jak tego udowodnić. Czyli tak naprawdę nie był tu złamany regulamin, który by zakazywał używania słów wulgarnych. Nie chcemy tu omijać regulaminu - chcemy właśnie, żeby był on lepiej stosowany

Tak, jestem częścią obsługi więc mam prawo do flagowania postów łamiących regulamin i z niego skorzystałem. Wszystko się zgadza.

Czasami trzeba po prostu przyjąć na klatę to że się pomyliło i zachowało niekulturalnie. Zarzucacie mi że nie potrafię przyznać się do błędu ale to mi wygląda na hipokryzję.

Kamilkime:

No, dokładnych liczb i osób podawał raczej nie będę. Będą mieli ochotę to napiszą. Możesz po prostu wierzyć, że takich osób jest więcej, lub nie - akurat ta rzecz niezbyt zmienia cokolwiek w naszym przypadku

Jak dla mnie to przyznajesz że to spekulacja i powołujesz się na osoby które mogą nie istnieć.

DoreK:

Spójrz na polubienia pod postami moimi, Kamila czy wielu innych, którzy zdecydowanie nie zgadzają się z Twoim podejściem czy zdaniem. Twoje wypowiedzi uzyskują bardzo mało polubień (a zazwyczaj… nie otrzymują żadnych) - to chyba o czymś świadczy.

Tak, może równie dobrze to świadczyć o aktywnej wymianie PM między wami i zachęcaniu do lajkowania. Większości osób równie dobrze może nie obchodzić ten wątek i wkurza ich ciągle robienie burzy więc w to nie wchodzą.

Rozumiem ze media społecznościowe i cyferki pod postami mogą wypaczać punkt widzenia ale warto zauważyć że np. Instagram będzie ukrywać like, przynajmniej w pewnych okolicznościach.

Moja spekulacja jest tak samo dobra jak Twoja :slight_smile:

DoreK:

Chciałbym zaznaczyć że ja od dawna mam zastrzeżenia co do działania moderacji na forum, jednak ostatnie wydarzenia są już absurdalne.

Zgodzę się, dla mnie też jest absurdem aby nie móc pogodzić się z tym że trzeba zachować wyższy standard wypowiedzi. Zamiast tego łatwiej jest rzucać ścianami tekstu w admina któremu zależy na tyle że stara się na to odpisywać a mógłby to po prostu zignorować i robić swoje.

DoreK
DoreK α-tester v3

SystemZ:

Jak pisałem wyżej, zauważyłem niedoskonałość w postaci za dużej ilości banów, wdrożyłem ostrzeżenia które mają w tym pomóc.

Tylko ostrzeganie/flagowanie za takie błahostki, które nie łamią w naszej opinii regulaminu forum, jest dość słabe. Zauważ, że dwa lata temu, zanim wprowadzono tak rygorystyczne... nie wiem - zasady, podejścia do użytkowników czy samych wypowiedzi na forum, nie było aż takich problemów. Gdy ktoś przesadził - wyleciał, i był spokój. Teraz nawet nie chce się człowiekowi na tym forum udzielać, bo napisze coś trochę mniej miłego lub nie wiem, sarkastycznego - i dostanie ostrzeżenie.

SystemZ:

Tak, może równie dobrze to świadczyć o aktywnej wymianie PM między wami i zachęcaniu do lajkowania. Jeśli nawet - to gdybyśmy się nie zgadzali w tym temacie, to by lajków nie było. Ot, czysta logika.

SystemZ:

ale warto zauważyć że np. Instagram będzie ukrywać like, przynajmniej w pewnych okolicznościach. Instagram, gdzie... wrzuca się zdjęcia, a forum dyskusyjne, gdzie użytkownicy wyrażają swoje zdanie/poglądy... to trochę inna bajka.

SystemZ:

Zamiast tego łatwiej jest rzucać ścianami tekstu w admina Bo nam też zależy by rozwiązać tę sytuację. Jeśli uważasz, że jest tak łatwiej - twierdzę, że jest to dość aroganckie podejście w stosunku do nas. My wyrażamy swoje niezadowolenie w tym, jak funkcjonuje forum od pewnego czasu i staramy się rozwiązać spór i dać w ogóle do znajomości, że coś nam się nie podoba.

Dla nas łatwiej byłoby wyjść i się w ogóle nie udzielać. Pamiętaj tylko, że dobrze działające forum nie istnieje bez użytkowników.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

DoreK:

Tylko ostrzeganie/flagowanie za takie błahostki, które nie łamią w naszej opinii regulaminu forum, jest dość słabe.

W Waszej opinii. W mojej nie jest to błahostka. Technicznie to wystarczy.

DoreK:

Zauważ, że dwa lata temu, zanim wprowadzono tak rygorystyczne… nie wiem - zasady, podejścia do użytkowników czy samych wypowiedzi na forum, nie było aż takich problemów. Gdy ktoś przesadził - wyleciał, i był spokój. Teraz nawet nie chce się człowiekowi na tym forum udzielać, bo napisze coś trochę mniej miłego lub nie wiem, sarkastycznego - i dostanie ostrzeżenie.

Może spójrz na to z innej strony czytając moje posty wyżej. Może właśnie jesteś przykładem osoby która nie jest kulturalna i takie kary będą Cię spotykać jeśli nie zwiększysz poziomu wypowiedzi? Nie sugeruję nic, chcę tylko abyś zobaczył inny punkt widzenia.

DoreK:

Jeśli nawet - to gdybyśmy się nie zgadzali w tym temacie, to by lajków nie było. Ot, czysta logika.

Fair point, zauważ jednak że ten wątek nie ma nawet 24h. Zakładając Waszą aktywną komunikację znacznie szybciej nazbieracie cyferki niż ja a przecież tej ilości cyferek używacie aby podeprzeć to o czym mówicie, nie jest to więc równa sytuacja.

DoreK:

Instagram, gdzie… wrzuca się zdjęcia, a forum dyskusyjne, gdzie użytkownicy wyrażają swoje zdanie/poglądy… to trochę inna bajka.

Podaję przykład innej społeczności, wydaje się pasować. Na obu wyrażasz swoje zdanie i poglądy. Na tym forum też możesz wrzucać zdjęcia :slight_smile:

DoreK:

Bo nam też zależy by rozwiązać tę sytuację. Jeśli uważasz, że jest tak łatwiej - twierdzę, że jest to dość aroganckie podejście w stosunku do nas. My wyrażamy swoje niezadowolenie w tym, jak funkcjonuje forum od pewnego czasu i staramy się rozwiązać spór i dać w ogóle do znajomości, że coś nam się nie podoba.

A ja czytam i informuje że sprawdziłem wasze podejście wiele razy i nie pasuje to do mojej wizji mojego forum. Różnica jest taka że zwykle siedziałem cicho, teraz aktywnie piszę oraz wykonuje działania.

DoreK:

Dla nas łatwiej byłoby wyjść i się w ogóle nie udzielać.

Mam wrażenie że jest właśnie odwrotnie i nie możecie się powstrzymać od pisania. Pytania zaczynają się powtarzać, na dodatek przynajmniej część z nich już poruszałem wcześniej. Mi to wygląda na chęć napisania aby coś napisać.

DoreK:

Pamiętaj tylko, że dobrze działające forum nie istnieje bez użytkowników.

Dlatego chcę zwiększyć poziom forum aby tym którym forum się podoba, podobało się jeszcze bardziej ❤️ Zakładam że podoba się większości bo nie widzę tłumów w tym wątku ani podobnych. Przewijają się po prostu stałe postacie które zazwyczaj udzielają się gdy obsługa wykonuje swoje zadania.

Kamilkime
Kamilkime Regularny

SystemZ:

Nie odpowiadał Wam sposób AMA więc piszę w tym wątku. Dostosowałem się więc do tego i próbuję na Wasz sposób.

Miło nam więc w takim razie - lepiej późno niż wcale =)

SystemZ:

:man_shrugging:

No... Bardzo to dojrzała reakcja...

SystemZ:

Jest niekulturalne i zamierzam to tępić. Przykładowo jeśli babcia komuś poda obiad to czy wypada odpowiedzieć w takiej sytuacji “czy to ma być jakiś żart?” ? Podpowiadam, jest to pytanie retoryczne.

Owszem, może i nie wypada - jednak nie jest to nadal wypowiedź wulgarna + zdarzały się podobnie niekulturalne wypowiedzi, które pozostawały bez kary - właśnie o taką nieregularność działań administracji nam chodzi

SystemZ:

Tu znów wydaje się zaczynać strefa “może”, “chyba”. Brak dowodów, wystarczy mi spekulacji na dziś.

No cóż - dla mnie jest to pewnik, bo wiem czemu te osoby się nie odzywają. Tutaj może miało mieć inny wydźwięk - widać nie przeniósł się on dobrze przez wiadomość. Niestety, nie udowodnię ci tego bez podawania tych osób, tego na pewno zrobić nie chcę - dlatego albo możesz mi wierzyć, że jest więcej osób niezadowolonych, albo nadal się cieszyć że jest nad tak mało

SystemZ:

Mówisz ogólnie że mam problem z przyznaniem się do błędu. Ile precyzji zastosowałeś tyle otrzymasz. Piszę prawdę, pokazuje jak jest a teraz wybredzasz

No, bo masz problem - to, że ci się zdarza przyznawać, to nie oznacza że nie ma problemu. Jeśli alkoholikowi zdarza się być trzeźwym, to znaczy że nie jest to problem, bo nie chodzi pijany 24/7?

SystemZ:

Tak, obsługa nie jest nieomylna np. uważam że popełniłem błąd pisząc w tym wątku.

Ah, miło więc nam bardzo o wielki Panie Systemie, żeś zszedł ze swego tronu pogadać z nami, prostymi użytkownikami, wielcem zaszczyceni... Twój udział tu powinien być oczywisty - w końcu jesteś ponoć poważnym adminem poważnego forum

SystemZ:

Zawsze któraś to decyzja będzie błędna, nie da się wyeliminować błędu w 100% Dokładnie tak samo nie będziesz nieomylny Ty i możesz celować słowa w błąd którego nie popełniłem.

No, to już jest postęp w porównaniu do tego co pisywałeś wcześniej. I nie uważamy, że koniecznie my mamy rację - ale chcemy żebyś chociaż się zastanowił, że może jednak jest tu jakiś błąd

SystemZ:

No widzisz ale jednak ktoś może brać to co piszesz za prawdę mimo że możesz jej nie mieć. Wtedy to ma negatywny wpływ na społeczność.

Tak samo z tobą - ktoś może brać za prawdę to co ty piszesz. Jaki wpływ na społeczność ma to - widać

SystemZ:

Takie zdanie napisze również osoba która jednak chce go wywołać.

Czy ty mi coś w tym momencie próbujesz zarzucać? Nieładnie trochę by tak było... I chyba byłoby to znowu wkraczanie w świat spekulacji, nieprawdaż?

SystemZ:

Tak czy inaczej w powiedzmy ostatnim kwartale nie widzę banów wydanych bez powodu. Wszystkie mają powód i to prawidłowy.

A naszym zdaniem nie każdy jest prawidłowy, stąd ta dyskusja :woman_shrugging:

SystemZ:

Mam wrażenie że bierzesz “słuchał” i “zastosował” jako synonim.

Emm, nie. Nie widać po prostu po tobie żebyś słuchał co mówimy - bardziej zdajesz się tylko słyszeć

SystemZ:

Mam nadzieję że rozumiesz fakt że nie możesz oczekiwać że zrobię coś bo tak chcesz. Moim zadaniem jest stać z boku i egzekwować regulamin, robię to.

No, tylko raz ma to miejsce, a raz nie - no sorry, gdyby regulamin był zawsze egzekwowany w 100%, bez wyjątków i bez wątpliwości to nie byłoby nas wszystkich tutaj.

SystemZ:

Ktoś pisze X i tak nie można. Ktoś postanawia że napisze znów X ale mniej czytelnie. Nie możesz oczekiwać że przymknę na to oko

Zarzucałeś mu, że napisał coś wulgarnego po edycji - co jest kłamstwem. Dodatkowo - no, zmienił wątek, zagwiazdkował, nie ma tam już nic obraźliwego w tym momencie - gdyby ktoś wtedy spojrzał na tę wiadomość to by się tam niczego nie dopatrzył

SystemZ:

Wymagasz technicznie niemożliwego.

SystemZ:

Nie da się wypisać wszystkich konkretnych sytuacji i kar za nie. Ludzki język i zachowania są zbyt skomplikowane aby przewidzieć każdą czynność w rozsądny sposób.

Nie wymagamy, żeby każda sytuacja była zapisana w regulaminie. Jednak wiem z doświadczenia, że da się go pisać w taki sposób, aby większość sytuacji bez problemu uwzględnić. Ale tu i tak jest głównie problem tej interpretacji regulaminu - jeśli może on zostać zinterpretowany różnie w zależności od dnia - no, to chyba słaby regulamin. Jeśli coś ma być zabronione to jest zabronione i już, a nie raz kara będzie a raz nie

SystemZ:

Obecnie wygląda na to że zarzucasz coś w temacie w którym masz bardzo małe doświadczenie.

Nic nie wiesz o moim doświadczeniu, więc się na jego temat nie wypowiadaj

SystemZ:

Tak, jestem częścią obsługi więc mam prawo do flagowania postów łamiących regulamin i z niego skorzystałem. Wszystko się zgadza.

To tak jak pytałem gdzieś wcześniej - który dokładnie punkt regulaminu to łamało?

SystemZ:

Czasami trzeba po prostu przyjąć na klatę to że się pomyliło i zachowało niekulturalnie. Zarzucacie mi że nie potrafię przyznać się do błędu ale to mi wygląda na hipokryzję.

Nikt nie mówi, że było to zachowanie godne Matki Teresy i należy się za to kanonizacja zaraz - chodzi raczej o to, że nie była to sytuacja nowa na tym forum, ani nie było to coś tak wielkiego żeby od razu ukrywać za to post

SystemZ:

Jak dla mnie to przyznajesz że to spekulacja i powołujesz się na osoby które mogą nie istnieć.

Po raz kolejny - nie spekuluj i nie zarzucaj mi, że sobie coś wymyślam - to, że ty nie możesz o czymś wiedzieć, to nie oznacza że jest to wymyślone. Nie podam ci dokładnych osób, bo po co - żebyś je mógł jakoś męczyć albo nawet i zbanować? Skąd mam wiedzieć co zrobisz?

SystemZ:

Tak, może równie dobrze to świadczyć o aktywnej wymianie PM między wami i zachęcaniu do lajkowania.

I jeszcze raz - nieładnie jest rzucać tak o oskarżeniami i spekulować panie System...

SystemZ:

Zgodzę się, dla mnie też jest absurdem aby nie móc pogodzić się z tym że trzeba zachować wyższy standard wypowiedzi

No właśnie się staram, ale powoli przychodzi mi to z trudem, bo jednak mam wrażenie, że twój poziom powoli się obniża - zaczynają się pojawiać różne odnośniki ad personam z twojej strony...

SystemZ:

Może właśnie jesteś przykładem osoby która nie jest kulturalna i takie kary będą Cię spotykać jeśli nie zwiększysz poziomu wypowiedzi? Nie sugeruję nic

Tak?... Zabrzmiało trochę jak nieładna sugestia...

SystemZ:

Przewijają się po prostu stałe postacie które zazwyczaj udzielają się gdy obsługa wykonuje swoje zadania.

Gdyby wykonywała je jak być wykonywane powinny - nie byłoby tych tematów. Widziałem w swoim życiu wiele społeczności, niektóre moderowałem - w wielu z nich nie było problemu, żeby kary były wymierzane równo i obiektywnie. Jak za coś jest kara to jest kara - nie ma żadnych interpretacji regulaminu. I kara jest zawsze - a na tym forum bywało, że raz za coś kara była, a innym razem nie, zależy co akurat postanowił admin. Bywało też, że dana rzecz była karana krótszym czy dłuższym banem. Ma być jasność - za to kara jest taka, za to kara jest inna, po tylu ostrzeżeniach się wylatuje, itd. Skoro inne fora sobie z tym radzą, to chyba to forum też może

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Kamilkime:

Owszem, może i nie wypada - jednak nie jest to nadal wypowiedź wulgarna + zdarzały się podobnie niekulturalne wypowiedzi, które pozostawały bez kary - właśnie o taką nieregularność działań administracji nam chodzi

Odpowiadałem już wcześniej, naprawdę nie lubię się powtarzać. Jeśli chcecie mojej uwagi jeszcze na trochę dłużej niż kilka godzin to zadawajcie pytania oraz piszcie rzeczy do których jeszcze się nie odnosiłem.

W przypadku jeśli coś zostało pominięte przez obsługę, proszę o flagowanie postów. Trudno jest przeczytać dosłownie każdy post na forum więc tu liczymy na pomoc użytkowników. Sygnał że coś wam się nie podoba (flaga) na pewno jest trochę silniejszy niż standardowo przeglądamy forum i może coś nam umknąć. Jak sam stwierdziłeś nie jesteśmy nieomylni.

Kamilkime:

No cóż - dla mnie jest to pewnik, bo wiem czemu te osoby się nie odzywają. Tutaj może miało mieć inny wydźwięk - widać nie przeniósł się on dobrze przez wiadomość. Niestety, nie udowodnię ci tego bez podawania tych osób, tego na pewno zrobić nie chcę - dlatego albo możesz mi wierzyć, że jest więcej osób niezadowolonych, albo nadal się cieszyć że jest nad tak mało

Nie widzę tu treści do której mogę się odnieść, dalsza spekulacja nie da tu owoców. Jak przyjdą i napiszą to spoko, z chęcią przeczytam ich punkt widzenia.

Kamilkime:

No, bo masz problem - to, że ci się zdarza przyznawać, to nie oznacza że nie ma problemu. Jeśli alkoholikowi zdarza się być trzeźwym, to znaczy że nie jest to problem, bo nie chodzi pijany 24/7?

No cóż, to trochę sugeruje że mam rację tylko w powiedzmy 1% przypadków. Odwrócę to i stwierdzę że mam rację w 99% przypadków. To również będzie spekulacja na tym samym poziomie.

Kamilkime:

Ah, miło więc nam bardzo o wielki Panie Systemie, żeś zszedł ze swego tronu pogadać z nami, prostymi użytkownikami, wielcem zaszczyceni… Twój udział tu powinien być oczywisty - w końcu jesteś ponoć poważnym adminem poważnego forum

Nie podoba mi się Twój ton. Jest prześmiewczy i pewnie testujesz moją cierpliwość. Z zasady nie daję się sprowokować więc to zignoruję :kappa:

Kamilkime:

No, to już jest postęp w porównaniu do tego co pisywałeś wcześniej. I nie uważamy, że koniecznie my mamy rację - ale chcemy żebyś chociaż się zastanowił, że może jednak jest tu jakiś błąd

Jedyny błąd jaki widzę to pisanie w tym wątku. Minęło kilka godzin a ja nie widzę postępu. Jak wspomniałem w innych słowach, zależy mi na tym aby wyczerpać możliwości i chcę Wam iść na rękę.

Kamilkime:

Tak samo z tobą - ktoś może brać za prawdę to co ty piszesz. Jaki wpływ na społeczność ma to - widać

Powinien brać pod uwagę każdy użytkownik bo jestem częścią obsługi tego forum. Rozwiń co masz na myśli przez wpływ na społeczność, brzmi mgliście.

Kamilkime:

Czy ty mi coś w tym momencie próbujesz zarzucać? Nieładnie trochę by tak było… I chyba byłoby to znowu wkraczanie w świat spekulacji, nieprawdaż?

Podsuwacie mi w zasadzie same spekulacje bez konkretów, jednocześnie chcę na wszystko odpowiedzieć. Wychodzi na to że nie mam wyjścia dopóki chcę tu pisać. W przypadku bardziej treściwych postów z pewnością nie trzeba by spekulacji.

Kamilkime:

A naszym zdaniem nie każdy jest prawidłowy, stąd ta dyskusja

Nie widzę tarczy przy waszym nicku. Przyjąłem waszą opinię i się z nią nie zgodziłem wielokrotnie. Temat uważam za zamknięty.

Kamilkime:

Emm, nie. Nie widać po prostu po tobie żebyś słuchał co mówimy - bardziej zdajesz się tylko słyszeć

Odnoszę się do waszych postów więc musiałem je przeczytać przynajmniej raz. Nie zgadzam się z nimi więc nie ma akcji z mojej strony. Mam wrażenie że tkwisz w świecie gdzie to co powiesz musi być wykonane. Jeśli byłoby inaczej dałbyś już spokój z tego typu postami które wałkują ten sam temat już dziesiątki razy.

Kamilkime:

No, tylko raz ma to miejsce, a raz nie - no sorry, gdyby regulamin był zawsze egzekwowany w 100%, bez wyjątków i bez wątpliwości to nie byłoby nas wszystkich tutaj.

To Twoje zdanie, nie zgadzam się z nim i mam do tego prawo.

Kamilkime:

Zarzucałeś mu, że napisał coś wulgarnego po edycji - co jest kłamstwem. Dodatkowo - no, zmienił wątek, zagwiazdkował, nie ma tam już nic obraźliwego w tym momencie - gdyby ktoś wtedy spojrzał na tę wiadomość to by się tam niczego nie dopatrzył

Wiadomość była bardziej nieczytelna i wygląda na omijanie regulaminu, znaczenie te samo. Zastosowałem flagę i warn. Nie musi wam się podobać moja reakcja, zwłaszcza że jeśli trzymacie się razem to zawsze będziesz bronić kolegi itp. W jakiej ilości synonimów i innych form mam opisywać to samo wielokrotnie?

Kamilkime:

Nie wymagamy, żeby każda sytuacja była zapisana w regulaminie.

Tak, wymagasz jeśli chcesz zawsze kar 1:1 w każdej sytuacji.

Kamilkime:

Jednak wiem z doświadczenia, że da się go pisać w taki sposób, aby większość sytuacji bez problemu uwzględnić. Ale tu i tak jest głównie problem tej interpretacji regulaminu - jeśli może on zostać zinterpretowany różnie w zależności od dnia - no, to chyba słaby regulamin. Jeśli coś ma być zabronione to jest zabronione i już, a nie raz kara będzie a raz nie

Zapraszam do stworzenia nowego regulaminu wraz z pokryciem kosztów jego stworzenia przez profesjonalistę. Możesz go wtedy opublikować na forum i wezmę pod uwagę czy go użyć.

Ja nie widzę obecnie w nim błędu więc nie widzę takiej potrzeby. Regulamin jest taki jaki zaplanowałem, realizuje te cele które powinien według mnie.

Kamilkime:

Nic nie wiesz o moim doświadczeniu, więc się na jego temat nie wypowiadaj

Wszystko wnioskuje po postach które piszesz, nic poza tym. Mam takie same prawo napisać w tym wątku jak Ty. Jeśli nie chcesz abym tak uważał to po prostu pisz lepsze posty które nie będą mnie wprowadzać w taki błąd (skoro tak uważasz). Napisałem swoją opinię, to jest dokładnie to czego wydajecie się chcieć bronić na tym forum.

Kamilkime:

To tak jak pytałem gdzieś wcześniej - który dokładnie punkt regulaminu to łamało?

Skrócę to do najważniejszego fragmentu:

3.4. Niedopuszczalne jest zamieszczanie przez Użytkowników na łamach Forum treści sprzecznych z prawem lub dobrymi obyczajami

Kamilkime:

Nikt nie mówi, że było to zachowanie godne Matki Teresy i należy się za to kanonizacja zaraz - chodzi raczej o to, że nie była to sytuacja nowa na tym forum, ani nie było to coś tak wielkiego żeby od razu ukrywać za to post

Twoje zdanie jest takie że nie ukrywać posta. Moje zdanie jest takie żeby ukryć posta. Ja mogę to zrobić, Ty nie możesz.

Wypisałem zasadnicze różnice których wydajesz się nadal nie rozumieć (bo ciągle piszesz o tym samym). Informuje że ze względu na takie teksty odechciewa mi się tu pisać, proszę abyś bardziej uszanował mój czas i pisał ciekawsze posty które dają do myślenia.

Kamilkime:

Po raz kolejny - nie spekuluj i nie zarzucaj mi, że sobie coś wymyślam - to, że ty nie możesz o czymś wiedzieć, to nie oznacza że jest to wymyślone. Nie podam ci dokładnych osób, bo po co - żebyś je mógł jakoś męczyć albo nawet i zbanować? Skąd mam wiedzieć co zrobisz?

Bez konkretów nie da się zdziałać konkretów. Nie mówię abyś mówił coś więcej. Wystarczy że te osoby tu przyjdą i wyrażą zdanie.

~5 osób które uparły się na decyzje obsługi że są niesłuszne to jednak trochę mało abym brał to poważnie biorąc pod uwagę jakie zarzuty stawiacie.

Kamilkime:

I jeszcze raz - nieładnie jest rzucać tak o oskarżeniami i spekulować panie System…

Widocznie udzieliło mi się z Twoich postów :man_facepalming:

Kamilkime:

No właśnie się staram, ale powoli przychodzi mi to z trudem, bo jednak mam wrażenie, że twój poziom powoli się obniża - zaczynają się pojawiać różne odnośniki ad personam z twojej strony…

To Twoje zdanie. Moim zdaniem daj dobry przykład i pokaż posty na poziomie. Czekam na to już dobrych kilka godzin.

Kamilkime:

Tak?.. Zabrzmiało trochę jak nieładna sugestia…

Wyjąłeś z kontekstu, nie wkleiłeś całej wypowiedzi. Nie będę komentować.

Kamilkime:

Gdyby wykonywała je jak być wykonywane powinny - nie byłoby tych tematów

No a z drugiej strony mogą już być wykonywane dobrze a Wy chcecie aby były źle i co ? :man_shrugging: Znów świat spekulacji.

Notka

Wiecie co, kończąc odpowiedzi na powyższe posty zdałem sobie sprawę że spędziłem nad samym tym jednym wątkiem 10h i nic nie zostało zbudowane na jego podstawie. Jestem zawiedziony i jest mi smutno :frowning_face:

Dochodzę do wniosku że nie ma sensu dalej prowadzić tej dyskusji. Prowadziłem ją w takim stylu jakim mnie proszono i to nie działa. Poprzedni sposób z AMA wydawał się działać bo po ścianie tekstu nie było więcej pytań. Tak czy inaczej zarzucanie mi że nie chcę działać na waszą korzyść jest obecnie bezpodstawne, próbowałem jak mogłem.

Jedyne co to postrzępiłem swoje nerwy bo mam dobre intencje ale niektóre osoby nie potrafią zrozumieć prostych rzeczy nawet pisanych wiele razy w innych słowach. Starałem się odpisać na praktycznie każdą wiadomość kilku osób w pojedynkę.

Odłożyłem swoje standardowe codzienne zadania i odpoczynek (mimo problemów rodzinnych i nieplanowanego wyjazdu oraz masy papierów bo zamknięcie roku 2019) aby spróbować wyjaśnić powtarzającą się sprawę bo zależy mi na dobru społeczności.

Osoby które mają swoje zdanie nadal je mają (co szanuję) ale jeśli będą przekonywać na siłę do swoich poglądów innych i powtarzać nieprawdziwe informacje to potraktuję to jako robienie zamieszania na forum i toksyczne zachowanie. Zachowanie ludzi się udziela, nie trzeba mieć przecież racji aby inni zaczęli to naśladować dlatego zapowiadam że będę chronić społeczność przed szkodliwym działaniem kilku jednostek.

Moje proste zalecenie jest takie że jeśli działanie obsługi jest wątpliwe a po zgłoszeniu tego faktu nadal nie jesteście zadowoleni to po prostu znajdźcie inne forum które może odpowiadać lepiej na wasze potrzeby. Nie zniżę poziomu forum tylko dlatego że grupa 5-10 osób tak uważa. Tak wygląda to z obecnych informacji które widzę.

Nigdy nikogo nie trzymam na siłę, uważam że jeśli ktoś nie jest zadowolony to przecież może znaleźć swoje szczęście w innym miejscu. Z postów innych osób powyżej można wnioskować że to coś złego. Niby dlaczego? Przecież nawet odwołując się do takiego poważnego dokumentu jakim jest konstytucja jest tam wyraźnie napisane że każdy ma prawo do szczęścia.

Czy to chodzi o forum czy klientów. Moim celem jest aby klient czy też użytkownik byli zadowoleni bo wiem że nawet jeśli pójdzie gdzie indziej to jest szansa że wróci bo zobaczy jak jest w innych miejscach. Przyszłe produkty lvlup.pro jeszcze bardziej pokażą jak ważne jest dla mnie aby klient miał wolność wyboru ale to tylko taki mały przedpremierowy wyciek 😉

Pozwólcie wiec że nie będę już się tutaj wypowiadać.

Zachęcam jednak do pisania w tym wątku przez osoby które zarzucają mi podejmowanie złych decyzji jako obsługa. Zapoznam się z nimi i wezmę pod uwagę. Gdyby nie zależało mi na postach innych to nie odpisywałbym w tym wątku.

Jest szansa że osoby z postów powyżej oraz kilka innych które like'ują ich odpowiedzi czyli np:

• @xSeKaBo
  • @Kamilkime
  • @Kaczuc
  • @DoreK

Mogą wam sugerować że nie warto wyrazić własnego zdania na forum bo przecież można za to dostać bana. Zabawne jest to że walczą o wolność wypowiedzi czyli o coś co mamy od początku forum i korzystają właśnie z tego faktu :slight_smile:

Łatwy do zweryfikowania fakt jest taki że nie wydaliśmy żadnego bana bez postawy. Dosłownie 0 banów zostało wydanych za krytykę obsługi. Wystarczy spojrzeć ile krwi mi napsuli wyżej ale skoro nie mam powodu do bana to szanuję ich własne zdanie i posty są nieruszone. Jeśli ktoś mi nie wierzy przecież zawsze jest wayback machine który pokaże poprzednie wersje postów.

Wszystkie wydane kary są widoczne publicznie w cyklicznych wątkach na ten temat i możecie prześledzić całą historię postów, zarówno na forum jak i discordzie. Komu zależy na faktach a nie na spekulacji i gdybaniu, sprawdzi posty i sam wykształci swoje zdanie na ten temat.

Dziękuję każdemu który dobrnął do końca tego posta i życzę spokojnego dnia lub nocy :slight_smile:

Kamilkime
Kamilkime Regularny

SystemZ:

Nie podoba mi się Twój ton. Jest prześmiewczy i pewnie testujesz moją cierpliwość.

Owszem, miał taki być, ale to nie ja z takim tonem zacząłem =)

SystemZ:

Jeśli chcesz zostać “adwokatem” @xSeKaBo to radziłbym zmienić profesję - bardzo słabo Ci to idzie.

SystemZ:

Jedyny błąd jaki widzę to pisanie w tym wątku

Miło nam bardzo - mam wrażenie, że od początku tak traktujesz pisanie z nami, a przynajmniej takie sprawiasz wrażenie. I nie mam tu na myśli tylko tego tematu - ale całe nasze rozmowy z ostatnich 2 tygodni

SystemZ:

Podsuwacie mi w zasadzie same spekulacje bez konkretów, jednocześnie chcę na wszystko odpowiedzieć. Wychodzi na to że nie mam wyjścia dopóki chcę tu pisać. W przypadku bardziej treściwych postów z pewnością nie trzeba by spekulacji.

Po czym połowa twoich odpowiedzi to też spekulacje tylko w naszą stronę, więc... Odpowiadam na to co mam

SystemZ:

Odnoszę się do waszych postów więc musiałem je przeczytać przynajmniej raz.

No, czyli słyszałeś co mówimy, ale czy słuchałeś - to inna sprawa

SystemZ:

Mam wrażenie że tkwisz w świecie gdzie to co powiesz musi być wykonane. Jeśli byłoby inaczej dałbyś już spokój z tego typu postami które wałkują ten sam temat już dziesiątki razy.

A ja mam wrażenie, że ty tkwisz w świecie, gdzie jedynie twoje zdanie jest właściwie, a inne z góry jest błędne - przynajmniej takie sprawiasz wrażenie już od samego początku rozmów. Do takich wniosków się dochodzi raczej w miarę dyskusji, a nie zakłada się to już na początku

SystemZ:

To Twoje zdanie, nie zgadzam się z nim i mam do tego prawo.

No, a my z twoim

SystemZ:

Wiadomość była bardziej nieczytelna i wygląda na omijanie regulaminu, znaczenie te samo.

Nie... Znaczenie nie to samo. Dla nas to jednak różnica - zarzucałeś mu wulgarne odzywanie się, czyli coś czego nie zrobił

SystemZ:

Tak, wymagasz jeśli chcesz zawsze kar 1:1 w każdej sytuacji.

Eeee... Nie. Bo nie muszę mieć napisanego tego w regulaminie, żeby myśleć o tym tak samo. Jeśli jakiś punkt regulaminu jest dość szeroki - bardziej szczegółowe rzeczy mogą się różnić karą. I nie muszę zapisywać w regulaminie każdego szczegółu - jestem w stanie spamiętać za co daję jakie kary (lub to sobie sprawdzić gdzieś) w obrębie danego punktu

SystemZ:

Zapraszam do stworzenia nowego regulaminu wraz z pokryciem kosztów jego stworzenia przez profesjonalistę. Możesz go wtedy opublikować na forum i wezmę pod uwagę czy go użyć.

No, nie można podchodzić do tego w sposób to zrób lepiej i wtedy pomyślę. Gdybym miał pewność, że lepszego regulaminu faktycznie byś użył oraz środki na realizację tego - chętnie bym to zrobił. Jednak tak jak mówię - regulamin, który można interpretować na różne sposoby to słaby regulamin. I tak jak mówiłeś o prawie polskim - jeśli są przepisy, które można różnie interpretować, to znaczy że są niejasne. I takie przepisy powinno się zmieniać - prowadzisz firmę, wiesz jak niejasne potrafi być prawo w tym kraju, nie chciałbyś żeby niektóre przepisy były bardziej jednoznaczne i zrozumiałe? Ja bym chciał

SystemZ:

Wszystko wnioskuje po postach które piszesz, nic poza tym. Mam takie same prawo napisać w tym wątku jak Ty. Jeśli nie chcesz abym tak uważał to po prostu pisz lepsze posty które nie będą mnie wprowadzać w taki błąd (skoro tak uważasz). Napisałem swoją opinię, to jest dokładnie to czego wydajecie się chcieć bronić na tym forum.

A jednak pamiętając naszą rozmowę przed świętami - ponoć nie lubisz bezpodstawnych oskarżeń. Tutaj takie padło - nie wiesz ile i o czym wiem, więc mi nie próbuj wypominać niewiedzy. Bo z mojej perspektywy wygląda, jakbyś to ty mógł nie wiedzieć o niektórych rzeczach, jednak braku doświadczenia ci wypominać nie próbuję

SystemZ:

Twoje zdanie jest takie że nie ukrywać posta. Moje zdanie jest takie żeby ukryć posta. Ja mogę to zrobić, Ty nie możesz.

Wypisałem zasadnicze różnice których wydajesz się nadal nie rozumieć (bo ciągle piszesz o tym samym). Informuje że ze względu na takie teksty odechciewa mi się tu pisać, proszę abyś bardziej uszanował mój czas i pisał ciekawsze posty które dają do myślenia.

No miałem nadzieję że dadzą, ale niestety to już zależy od osoby czytającej... Jeśli twoją główną odpowiedzią, która ma na celu podparcie jakichś decyzji jest ja mam tu władzę, ty nie... To fakt, chyba moje posty nie dadzą już do myślenia tam gdzie chciałem...

SystemZ:

Wystarczy że te osoby tu przyjdą i wyrażą zdanie.

No i ja też nie lubię się powtarzać - chyba mówiłem już czemu tu nie przyjdą. A patrząc na to co chcą zmienić - ich obawa jest raczej uzasadniona

SystemZ:

~5 osób które uparły się na decyzje obsługi że są niesłuszne to jednak trochę mało abym brał to poważnie

Jak dla mnie powinno to być brane na poważnie niezależnie od tego ile osób to mówi...

SystemZ:

To Twoje zdanie. Moim zdaniem daj dobry przykład i pokaż posty na poziomie. Czekam na to już dobrych kilka godzin.

Coś mi się wydaje, że to nie ja powinienem dawać tu dobry przykład - ale admin dużego forum. Jednak momentami mam wrażenie, że to właśnie ja mam więcej cierpliwości i porządnego podejścia do dyskusji niż ty

SystemZ:

Wyjąłeś z kontekstu, nie wkleiłeś całej wypowiedzi. Nie będę komentować.

No, jak dla mnie dodatkowe zdanie nic nie zmienia - jest częścią tej samej sugestii

SystemZ:

No a z drugiej strony mogą już być wykonywane dobrze a Wy chcecie aby były źle i co ? :man_shrugging: Znów świat spekulacji.

No, a z naszej strony to ty żyjesz w mylnym przeświadczeniu, że są wykonywane dobrze :woman_shrugging:

SystemZ:

Prowadziłem ją w takim stylu jakim mnie proszono i to nie działa. Poprzedni sposób z AMA wydawał się działać bo po ścianie tekstu nie było więcej pytań.

Nie ciesz się tak bardzo ze swojego sposobu - nie było więcej pytań bo nadeszły święta i większość z nas miała lepsze rzeczy do roboty niż zadawanie kolejnych pytań

SystemZ:

Moje proste zalecenie jest takie że jeśli działanie obsługi jest wątpliwe a po zgłoszeniu tego faktu nadal nie jesteście zadowoleni to po prostu znajdźcie inne forum które może odpowiadać lepiej na wasze potrzeby.

No i cóż - tak więc chyba zrobimy. A szkoda - bardzo lubiliśmy tę społeczność i samo forum. Jednak nie podoba nam się to, w którą stronę ono zmierza, więc chyba faktycznie znajdziemy sobie jakieś inne, spokojniejsze miejsce

SystemZ:

Jest szansa że osoby z postów powyżej oraz kilka innych które like’ują ich odpowiedzi czyli np:

• @xSeKaBo
  • @Kamilkime
  • @Kaczuc
  • @DoreK

Mogą wam sugerować że nie warto wyrazić własnego zdania na forum bo przecież można za to dostać bana. Zabawne jest to że walczą o wolność wypowiedzi czyli o coś co mamy od początku forum i korzystają właśnie z tego faktu

Gdybyśmy widzieli na tym forum faktyczną wolność wypowiedzi, to połowy tematu by nie było, więc cóż - co kto o samym forum już myśli

SystemZ:

Łatwy do zweryfikowania fakt jest taki że nie wydaliśmy żadnego bana bez postawy. Dosłownie 0 banów zostało wydanych za krytykę obsługi.

No i właśnie... Tu się różnimy w myśleniu, ale cóż... Może kiedyś i inni zobaczą to wszystko trochę bardziej z naszej strony i zrozumieją o co nam chodzi

SystemZ:

Komu zależy na faktach a nie na spekulacji i gdybaniu, sprawdzi posty i sam wykształci swoje zdanie na ten temat.

A kto umie poskładać sobie 2+2 do 4 - sam zobaczy różne rzeczy, o których staramy się tutaj mówić. No i jeśli komuś nie zależy na spekulacjach, to wiele postów @SystemZ też pominie =)

Staraliśmy się coś zmienić na lepsze na forum, które lubimy - wiedząc jednocześnie z doświadczenia, że nie chcemy niemożliwego. Że wystarczy tylko odrobina woli i zmiany myślenia ze strony niektórych osób. No ale niestety chyba walimy głową w mur od długiego czasu, ale nie mamy szans się przebić chociaż trochę. Więc chyba czas sobie znaleźć jakiś inny mur, przy którym będziemy spędzać czas. Do zobaczenia wszystkim =)

DoreK
DoreK α-tester v3

Wydaje mi się, że temat jest już na tyle wyczerpany przez Kamila, że naprawdę nie ma sensu dalszego udzielania się w nim. Skutków jak nie było tak nie ma i nie zapowiada się na to, by cokolwiek miało się zmienić. W takim razie...

Kamilkime:

Więc chyba czas sobie znaleźć jakiś inny mur, przy którym będziemy spędzać czas. Do zobaczenia wszystkim =)

podpinam się :) Do zobaczenia.

JanekJaran
JanekJaran

TL ;DR Nie wczytywałem się w treść całej sprawy, ale zauważyłem, że powołałeś się na konstytucję. To, że państwo zapewnia wolność, nie znaczy, że ktoś kto jest gospodarzem ma prawo to tolerować. Tyczy się to tylko instytucji publicznych.

Wyjaśnia to ten komix xkdc: image|490x500