Optymalizacja oraz zabezpieczenia VPS KVM+ 32gb

Zombie
vps, zarządzanie, kvm, zabezpieczenia
Verciak
Verciak

Witam. Chciałbym poprosić kogoś o pomoc przy optymalizacji serwera podanego w Temacie. Chodzi mi głównie o zabezpieczenie przed włamaniem, ddos itp.

Prowadzę swój serwer Minecraft na którym gra do 1200 osób. (MCFast.pl) Korzystałem z OVH Game 32gb i chcę teraz tu spróbować. Więc muszę się na wszystko przygotować. Bardzo bym prosił o pomoc.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Generalnie sytuacja będzie wyglądała identycznie jak na obecnym VPS. Pytanie, bo jest niejasna treść - chcesz, abyśmy cię nakierowali na właściwe rozwiązanie podsyłając parę poradników, czy chcesz komuś to zlecić i przenosimy do #rynek:zlece ?

Verciak
Verciak

Nakierować.

Verciak
Verciak

Help me!

Verciak
Verciak

Dzięki :p

kubus
kubus

Jesteś właścicielem tak dużego serwera minecraft i podstawy trzeba uczyć?

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Nic dziwnego, nie trzeba znać się na wszystkim - można być właścicielem serwera, znać się na jednej rzeczy,a resztę załatwia np ktoś inny, nigdy nie wiadomo kto stoi za serwerem, z jakim doświadczeniem i jaką przeszłością :P

Verciak
Verciak

Ja jestem tylko od plików. Kolega był od maszyny.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

FairGames:

LVLUP w lok. FR korzysta z tej samej konfiguracji lub z większą ilością ram więc udostępnią ci część zasobów nie otrzymasz 100% wątka tylko jakąś część dlatego jest to oznaczone jako vCPU.

Dokładne konfiguracje sprzętowe maszyn, na których stawiane są VPSy w LVLUP są dostępne na stronach odpowiednich ofert: https://lvlup.pro/oferta/vps-kvm-pl/ https://lvlup.pro/oferta/vps-kvm-game-pro/

Zasadniczo otrzymujesz właśnie 100% wątka, nazywa się to vCPU, ponieważ jest to właśnie wątek, a nie fizyczny rdzeń procesora. Serwery KVM z tego co się orientuję nie są oversellowane, jedyny zewnętrzny narzut jest taki, że sprzedawane są wszystkie dostępne rdzenie i cały dostępny ram, a więc z sumy mocy procesora i ramu należy odjąć to, co jest potrzebne do działania systemu macierzystego, hostującego vpsy, a więc zapewne mniej niż 1-3% całości. Żeby to odczuć, to wszyscy razem na jednej maszynie musieliby zużywać 100% przypisanych sobie zasobów, czego prawdopodobieństwo jest tak niskie, że zakrawa o błąd statystyczny ;)

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

bopke:

Żeby to odczuć, to wszyscy razem na jednej maszynie musieliby zużywać 100% przypisanych sobie zasobów, czego prawdopodobieństwo jest tak niskie, że zakrawa o błąd statystyczny 😉

Największy ruch jest w piątek, w godzinach 17:00 - 21:00. Węzły są monitorowane, do tej pory nie przypominam sobie sytuacji żeby na jakimś węźle KVM zabrakło zasobów. To nie OVZ, w tej ofercie nie ma nadsprzedaży ;)

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Aylin:

To nie OVZ, w tej ofercie nie ma nadsprzedaży 😉

Będąc najbardziej precyzyjnym w przypadku obu ofert KVM nadsprzedawane jest tylko CPU i łącze. W OVZ nadsprzedawane jest wszystko: CPU, RAM, dysk, łącze, cierpliwość obsługi.

Na podstawie statystyk zużycia zasobów nowsze oferty KVM są już tak zrobione że przy dość atrakcyjnej cenie jest tyle zasobów dedykowanych ile się dało a CPU i łącze wydzielone tak aby była naprawdę niska szansa na jakiekolwiek problemy, sądzę że alerty monitoringu monitoringu które widać chociażby na Discordzie to potwierdzają.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.