Panel i automatyczne konta FTP - Pytanie

Zombie
vps, www
luxDev
luxDev Pionier

Hej, zamierzam zrobić Panel w którym po wykupieniu/otrzymaniu pakietu x dostajesz również konto FTP z loginem, hasłem etc na które możesz się zalogować i skonfigurować co trzeba.

Moim problemem bądź też pytaniem jest jak by to zrobić, nigdy nie robiłem niczego takiego dopiero od jakiegoś czasu grzebie przy stronach i w sumie od początku mam z tyłu głowy jeden dobry pomysł i teraz chcę go zrealizować.

Aktualnie potrzebuję tylko informacji jak takie konto FTP użytkownikowi przydzielić i w sumie fajnie by było gdyby była możliwość zmiany hasła i żeby było to automatyczne.

luxDev
luxDev Pionier

Odświeżam - nadal poszukuje jakiś rad, informacji na ten temat 8)

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

To złożone pytanie, powinieneś zadać mniejsze np. komendy do tworzenia kont FTP nadające się do oskryptowania.

Dodatkowo wspominasz o płatnościach więc raczej niewiele osób będzie chciało pomóc za darmo jeśli ten system ma zarabiać pieniądze :slight_smile:

Cechy tego o czym wspominasz przejawia większość paneli do hostingu WWW, jeśli są otwartoźródłowe panele, z tego co pamiętam VestaCP, to może warto zerknąć do ich kodu dla inspiracji?

tirex
tirex

Najprostszym rozwiązaniem pewnie byłoby użycie Pure-FTPd i skonfigurowanie go pod mysqla. Aby dodać nowego użytkownika FTP należałoby dodać nowy rekord do bazy danych.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

A ja zadam może troche inne pytanie. Nie będzie lepiej dla obu stron zrobić SFTP? Łatwiej będzie utworzyć użytkownika w odpowiednim katalogu, dodać mu chroota i tyle? :)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.