PC nie widzi dysku HDD

Zombie
Mespi
Mespi

Pomocy! Komputer ma podłączone 2 dyski.

1. to dysk Sata a 2. to dysk HDD. Po uruchomieniu komputera ( Windows XP na jednym i drugim dysku ) komputer wczytuje dane z dysku Sata. Po wejściu w BIOS nie pokazuje dysku SSD!

Dane z Dysku Sata nie są mi potrzebne... Potrzebne mi są dane z dysku SSD

Ogólnie chciałbym by system widział 2 dyski

PS. Komputer był godzine temu przerabiany.

Proszę o pomoc. Z góry dzięki 😉

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Mespi:

to dysk Sata a 2. to dysk HDD.

Nie ma takiego dysku jak SATA, to tylko rodzaj połączenia dysku z motherboard.

Drugi dysk HDD, okej rozumiem.

Mespi:

Dane z Dysku Sata nie są mi potrzebne… Potrzebne mi są dane z dysku SSD :thinking: Czyli ten dysk SATA to dysk SSD? :thinking:

Wyjaśnij nam, bo my nic nie możemy zrozumieć.

Mespi
Mespi

@DBanaszewski

20190207_143502|281x500 20190207_143436|281x500

Górny dysk to ten, który mi się nie wczytuje i jest podłączony kablem HDD

Dolny dysk to ten co go nazywam Sata bo jest podpięty kablem sata ( nwm czy dobrze go nazywam ... chodzi o ten czerwony kabel )

Po włączeniu PC 1549546912403-1304147448|281x500

Mespi
Mespi

Chyba podejmę się instalacji windows 7 na dysku który działa... Może coś na 7 uda się zrobić...

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Masz dwa dyski HDD -> jeden podpięty przy pomocy IDE, drugi przy pomocy SATA. Z komunikatu możemy wyczytać, że:

• masz podpięty jakiś pendrive do portów USB
  • BIOS nie może rozpoznać procesora, należy zaktualizować BIOS

Nie wiem, czy nie będzie tutaj kolizji IDE z SATA (nie wiem jak magistrala na to zareaguje). Zobacz w menadżerze partycji, czy nie ma czasem drugiego dysku ;)

Mespi
Mespi

Sprawdzałem ... Niema

Mespi
Mespi

@DBanaszewski 1549548200817-1948855746|281x500

LinGruby
LinGruby Pionier

z tego co pamiętam to:

1. dysk wpięty w SATA powinien być jako pierwszy dysk

2. dysk wpięty w IDE powinien być jako drugi dysk razem z CD-ROM

tak to robiłem jak w ala serwisie pracowałem 10 lat temu ;-) i zawsze to działało...

mam taką płytę główną ASUS P5LD2 i mam zrobione właśnie tak jak napisałem i wszystko działa, biosu nowszego możesz nie znaleźć bo to leciwa płyta już ;-)

Mespi
Mespi

Mam taką samą płytę ;P

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Z tego co pamiętam to Windows XD XP nie ma w standardzie sterowników SATA. Trzeba je ręcznie doinstalować. Albo przestawić płytę główną w emulację IDE (chociaż wtedy te prawdziwe IDE często przestaje działać)

Mespi
Mespi

Dobra... Udało mi się naprawić. Była to wina kabla hdd.

Mam jeszcze jedno pytanie

Chcę na jednym dysku zainstalować Windows 7. Czy sterowniki do wszystkiego zainstalują się automatycznie?

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Z tego co można wyczytać na stronach pomocy, sterowniki mogą, ale nie muszą (:thinking:) pobrać się automatycznie

Mespi
Mespi

@bopke zainstalowałem windows 7 i działa świetnie 😀

Temat do zamknięcia!

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.