PCS - programiści poszukiwani!

Zombie
Reedzev
Reedzev

O projekcie

Powerful Community System (PCS) jest projektem otwartoźródłowego silnika forum. Za cel postawiliśmy sobie utworzenie oprogramowania zarówno wydajnego, funkcjonalnego oraz wygodnego, zarówno od strony użytkownika, jak i od strony frameworka. Chcemy wyznaczyć nowe standardy w tej kategorii oprogramowania. Projekt został zainicjowany przeze mnie, od czasu kiedy jako developer aplikacji i pluginów zacząłem się wkurzać na źle zaprojektowany, niewydajny framework Invision Community/Invision Power Board/IPS Community Suite.

Kogo poszukujemy?

Obecnie w ekipie są 3 osoby:

• ja (lider projektu, back-end developer)
  • RikoDEV (grafik, front-end developer)
  • @bvcz (back-end developer)

W tej chwili prowadzimy rekrutację na jedno stanowisko:

Back-end developer

Wymagania:

• dobra znajomość obiektowego PHP w wersji >=7.0
  • podstawowa umiejętność robienia testów jednostkowych z użyciem PHPUnit w wersji 6
  • podstawowa znajomość języka angielskiego
  • znajomość MySQL i umiejętność korzystania z biblioteki PDO (może się przydać, mimo narzędzi ułatwiających obsługę baz danych)
  • umiejętność pracy w grupie
  • podstawowa umiejętność pracy z użyciem Git'a
  • konto Discord i konto na GitLabie

Mile widziane:

• znajomość JavaScript

Co możemy zaoferować w zamian?

Satysfakcję, luźną atmosferę w ekipie, możliwość pracy przy tworzeniu przyszłościowego oprogramowania, w przyszłości również darmowy dostęp do wszystkich oficjalnych dodatków. Jako że podstawowa część PCS (silnik + forum) będzie darmowa, a sam projekt otwartoźródłowy, nie jesteśmy obecnie w stanie zaoferować wynagrodzenia pieniężnego, ale w przyszłości* planujemy zarabiać na oficjalnych dodatkach oraz pomocy technicznej.

Podania należy składać w wiadomości prywatnej na forum lub na Discordzie (Reedziu_#7245). W podaniu należy zawrzeć następujące informacje:

• stanowisko, na które chcesz dołączyć do ekipy PCS
  • krótki opis własnej osoby i swojego doświadczenia, mile widziane również jakieś portfolio
  • dlaczego chcesz dołączyć do naszej ekipy

Chciałbym tylko dodać, że wiek nie gra roli. Wymagamy jedynie dojrzałości umysłowej.

*Dość odległej przyszłości.

anon10657637
anon10657637

Reedzev:

Powerful Community System (PCS) jest projektem otwartoźródłowego silnika forum.

Reedzev:

konto Discord i konto na GitLabie

Jak OSS to nie lepiej GH? Popularniejszy i nie wywala błędu 500 tak często jak GL.

Reedzev
Reedzev

Na czas prac wolimy robić na GitLabie.

anon10657637
anon10657637

Reedzev:

Na czas prac wolimy robić na GitLabie.

Jaki to ma sens w kontekście używania VCS i generalnie publikowania projektu na OSS?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Niestety, nie mogłem się powstrzymać od komentarza.

Reedzev:

utworzenie oprogramowania zarówno wydajnego, funkcjonalnego oraz wygodnego, zarówno od strony użytkownika, jak i od strony frameworka

Srutututu, bajeczki — niby proste, ale przez najbliższe kilka lat nie spełni to żadnego z wymagań, szczególnie jeśli ma być funkcjonalne i co za tym idzie — rozbudowane.

Reedzev:

Chcemy wyznaczyć nowe standardy w tej kategorii oprogramowania.

Trochę jak mityczna dobra atmosfera w korpo, najlepsi specjaliści w branży specjalistów.

Reedzev:

Satysfakcję, luźną atmosferę w ekipie, możliwość pracy przy tworzeniu przyszłościowego oprogramowania, w przyszłości również darmowy dostęp do wszystkich oficjalnych dodatków.

O proszę, a karta multisport jest?

Podsumowując, powodzenia. Do mnie niestety ten post nie przemawia, za dużo w nim PR-owego bełkotu.

No i dodatkowo chcecie robić publicznie dostępne oprogramowanie, które będziecie trzymać na gitlabie, jeszcze pewnie w prywatnym repo. Znowu mi się to nie podoba, niby dla każdego, ale jednak z kodem uciekać, bo "potem się dopiero przerzuci na githuba".

No i znowu bajeczki. Odnoszę wrażenie, że może być to unikanie krytyki kodu, który będzie tam powstawał. Błąd. Czy to nie miało być przyjazne dla deweloperów? Sami może będziecie znać środowisko, ale jak inni mają ocenić czy jest przyjazne?

Jak dla mnie to padnie szybciej niż powstało, na początku będzie szło, ale potem zwolni, żeby umrzeć, chociaż przynajmniej będzie wam wygodniej skasować z gitlaba. 😄

Myślę, że bez zmiany sposobu prowadzenia projektu nie ma najmniejszych szans na spełnienie swoich założeń.

LinGruby
LinGruby Pionier

Reedzev:

(PCS)

tak mi się skojarzyło https://pl.wikipedia.org/wiki/PCS

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Na jakiej licencji jest kod tego projektu? To ma dość fundamentalne znaczenie.

Nie jestem pewien czy czegoś nie pominąłem ale skoro jest to projekt otwartoźródłowy to w temacie brakuje mi linka do repo. Nie mogę zobaczyć kodu więc nawet nie mam jak rozważyć waszej propozycji, zapewne inni też mogą mieć te same spojrzenie na sprawę.

IMHO GitLab, GitHub, Bitbucket czy Phabricator nie ma tu większego znaczenia, przecież rozchodzi się o projekt a nie fapienie do narzędzi z których się korzysta :slight_smile: I tak wszystkie z nich korzystają przynajmniej z git'a, to wystarczy do porządku z kodem, reszta to tylko kwestia opinii. Osobiście korzystam z wszystkich trzech pierwszych jednocześnie i jestem zadowolony. Każdy system wspierający programistę ma swoje wady i zalety, jednego idealnego nie ma.

anon10657637
anon10657637

SystemZ:

przecież rozchodzi się o projekt a nie fapienie do narzędzi z których się korzysta

Dokładnie, a kolega wyżej wspomniał że chce stworzyć projekt OSS, ale wpierw projekt będzie w prywatnym repo - tylko po co, zamiast całość tworzyć publicznie od początku do końca?

2KKgfx
2KKgfx Regularny

(odkop) I jak tam. Projekt umarł, żyje? ;)

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Niestety poprosił o zombifikację wątku, więc raczej nie =(