PHP, sprawdzanie danych “na żywo” z input

Pytania i problemy
Szymoon202
Szymoon202

Cześć, podrzucicie jakiś tok, lub kawałek kodu który będzie na żywo sprawdzać dane z danego pola? Podobne działanie jak na stronie logowania http://x-kom.pl/logowanie w tych okienkach. Nie chce gotowego kodu, lecz jakiś pomysł jak to wykonać. Jquery?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Rozwiązanie ma dwie części. Backend tam gdzie przyjmujesz i weryfikujesz dane oraz frontend gdzie w wyniku jakiejś akcji wysyłasz zapytanie do wspomnianego backendu. O którą część pytasz?

BTW To już jakaś gotowa strona i tylko chcesz dodać mały element czy potrzebujesz tylko jednej samodzielnej strony z tą funkcją?

Szymoon202
Szymoon202

Dotychczas korzystałem z formy, gdzie po kliknięciu na przycisk wszytkie dane wysyłane były do innego pliku. Tam były sprawdzane pod różnymi kątami i jeżeli coś było nie tak, skrypt przekierowywal na stronę poprzednia, ustawiał zmienna sesyjną z błędem i pokazywał ten błąd dla użytkownika a następnie usuwał tą zmienna. Jeżeli wszystko było okej, użytkownik mógł dokończyć proces rejestracji. Chciałem trochę to zmienić tak, aby wszytkie dane były na żywo sprawdzane i jeżeli coś się nie zgadza, to pokazuje ten błąd od razu a nie dopiero po kliknięciu na akcje. Strona jest w zasadzie gotowa, ale chce to zmienić, taki update. Backend, czyli sprawdzanie danych mam napisany.. Na stronie która podałem jest pokazane właśnie to działanie.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Jeśli masz już obsługę formularza to nie będzie dużo roboty po stronie backendu. Przygotuj sobie stronę na backendzie która będzie zwracać informację czy wpisane pole jest OK.

Potem jeśli korzystasz z jQuery wystarczy że użyjesz $.ajax() https://api.jquery.com/jQuery.ajax/

Funkcja ta z odpowiednimi parametrami i linkiem do strony zwróci Ci informację z backendu i wtedy możesz wykonać akcję typu dodanie klasy "error" czy "ok", a te klasy już mogą mieć np. inny styl w postaci koloru tekstu co będzie informować użytkownika prawie w czasie rzeczywistym czyli to czego potrzebujesz.

Szymoon202
Szymoon202

Nadal nie bardzo rozumiem jak to ma działać. Postaram się poszukać w Google żeby was nie męczyć

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Zasada działania jest generalnie bardzo prosta. Używając funkcji w jQuery odwiedzasz stronę automatem (w tle więc nie widzi jej użytkownik), na podstawie odpowiedzi tej strony modyfikujesz obecnie wyświetlaną stronę :slight_smile:

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.