PhpMyAdmin | Problem

Pytania i problemy
nerods
nerods

Witam, Potrzebuje pomocy przy PMA. Aktualna wersja PHP: 7.3.19 Debian 10. Ver 15.1 Distrib 10.3.27 - MariaDB

Robiłem reinstall PHP - nie pomogło Robiłem reinstall całego VPS - ten sam błąd. Problem wygląda następująco: 1.1|270x499 2|344x499

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Z jakiego poradnika skorzystałeś?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

To zrzut ekranu z przeglądarki? Podrzuć plik konfiguracyjny serwera www.

KMatuszak
KMatuszak Weteran

polecam mój poradnik :slight_smile: https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-apache2-php-mariadb-mysql-phpmyadmin-oraz-ssl-na-ubuntu-i-debianie/15443

PS. staraj się unikać double postów, edytuj poprzedni jeśli masz taką możliwość 😉 image|49x49

nerods
nerods

@KMatuszak Korzystałem z Twojego poradnika, ale niestety też nie działał phpmyadmin. Być może coś źle zrobiłem. Mogę spróbować zrobić wszystko od podstaw, lecz mam już postawionego TeamSpeak`a3 na VPS i szkoda mi teraz wszystko instalować na nowo. Jeśli masz pomysł jak mogę zrobić na nowo instalacje MariaDB, PHP i PMA bez reinstalacjii całego VPS to proszę o informacje lub czy istnieje możliwość pomocy online na programie głosowym. :slight_smile:

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Musisz podesłać nam jakieś logi. Zrzuty ekranu, nazwy błędów. Inaczej nie będziemy mieli możliwości ci pomóc, bo powodów że nie działa mogą być dziesiątki.

nerods
nerods

Przeszukałem pliki związane z Apache2, php itd. Foldery z logami lub errory są puste.

Axerr
Axerr

Nie zainstalowałeś poprawnie PHP przez co przeglądarka wyświetla surowy tekst. Spróbuj odinstalować apache2 i php, a następnie zainstalować je ponownie.

blinkz8
blinkz8

Możliwe ze pomoże skorzystanie z polecenia sudo apt install libapache2-mod-php7.3 w shellu. Jeśli masz inne wersje php dodatkowo a2enmod php7.3.

nerods
nerods

Dziękuje za każda odpowiedź pod tematem. Problem udało się rozwiązać. Prawdopodobnie problemem było PHP. Posiadałem wersje 7.3 i na tej wersji przeglądarka pokazywała surowy tekst. Dzięki poradnikowi @KMatuszak i podpowiedzi @Axerr przeinstalowałem wersje PHP na 7.4. i działa PMA. Dziękuje jeszcze raz. :slight_smile: Niestety nie mogę się zalogować do bazy danych "mysqli::real_connect(): (HY000/2002): No such file or directory", ale ten problem rozwiąże w swoim czasie. Temat można zamknąć

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.