Pingowanie

Zombie
vps, sieć
Glenor
Glenor

Witam wie ktoś może jak zablkować pingowanie vps czyli te opcje ping IP w cmd

Glenor
Glenor

a będą mi potem działały serwery ?

DoreK
DoreK α-tester v3

No nie =)

Glenor
Glenor

a chce aby działały a nie dało się pingowac

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Musisz w pliku /etc/sysctl.conf zedytować linijkę

net.ipv4.conf.icmp_echo_ignore_all = 0

na

net.ipv4.conf.icmp_echo_ignore_all = 1

Glenor
Glenor

okk a jak się to potem restartowało

bopke

Jeżeli chcesz przywrócić opcję pingowania, wystarczy z powrotem w tej linijce 1 zamienić na 0 :)

Glenor
Glenor

Dzięki misiak :D <3

Glenor
Glenor

bopke:

et.ipv4.conf.icmp_echo_ignore_all = 0

Ale nie mam takiego czegoś nawet w tym pliku :D

bopke

Jaki masz system operacyjny?

Glenor
Glenor

Debian 8

bopke

W takim razie spróbuj zablokować to przez IPTables

iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j DROP

Przetestuj, czy wszystkie usługi działają prawidłowo po tej operacji. Jeżeli jesteś pewien, że wszystko jest ok, to otwórz cron użytkownika root sudo crontab -e i na samym dole pliku wprowadź linijkę

@reboot iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j DROP

Glenor
Glenor

A JEszcze pytanie mam czy da się jakoś zablokoać pokazanie ip numerycznego wpisując ping DOMENA

bopke

Nie, domena jakotaka to taki wskaźnik na adres IP, działa to w taki sposób, że kiedy wpisujesz domenę, Twój komputer najpierw pyta specjalne serwery DNS o to jaki jest adres IP tej domeny, serwer DNS podaje prawidłowy adres IP i dopiero wtedy następuje jakiekolwiek połączenie z serwerem docelowym.

Infinity
Infinity

CloudFlare maskuje twoje IP, prawdopodobnie chcesz go użyć w tej sytuacji.

Glenor
Glenor

Infinity:

CloudFlare

to coś kosztuje jak to zainstalowac czy coś? xD

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro
DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Oczywiście, CF maskuje adres IP, ale też zabiera możliwość połączenia się np. z TSem. Zwykły komputer, pytając się DNS o adres IP dla np. ts.domenachronionaprzezcloudflare.pl otrzyma adres IP z Cloudflare, a co za tym idzie, nie połączy się z tym serwerem, ponieważ na IP z Cloudflare żaden serwer o porcie 9987/udp nie działa.

Cloudflare chroni tylko strony WWW, ale nie serwery gier.

Oczywiście są obejścia tego wszystkiego (w sensie, że dany serwer będzie dostępny z zewnątrz itp), jak będziesz chciał to wytłumaczę =)

Glenor
Glenor

Boshe Banan ty to znawca wszystkiego xD szacun stary gz mi by się nie chciało wole strony pisać xD

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Co do wpisu Banana, aby nie wprowadzić w błąd, jest możliwość podpięcia serwera TS3 do domeny korzystając z CloudFlare.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.