Podbijanie wątków

LVL UP - forum
Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Jako że opcja autobump istnieje, czas ją wykorzystać. Jeśli macie jakieś propozycje odnośnie które kategorie powinny dostać auto podbijanie w prezencie i w jakim limicie to piszcie śmiało, przedyskutujemy :slight_smile:

Obecnie póki co taką funkcjonalność dostała kategoria #off-topic:projekty-uzytkownikow, w liczbie wątków 1/doba. Planuję taki sam limit przydzielić w kategorii #rynek:oferuje i #rynek:zlece już wkrótce. Tak mały limit wynika z tego, by forum nie zalało się dość zleżałymi wątkami, które przykryją to co aktualne. Pomoże to też odnaleźć projekty/oferty rynku które powinny już spocząć w #zombie 😛

Jak ta funkcja sprawdzi się i nie spowoduje zbytniego chaosu to następne w kolejce są pozostałe dwie podkategorie rynku (#rynek:kupie i #rynek:sprzedam).

Opcja TL;DR

Plan przydzielania auto podbijania wątków w kategoriach: [*] #off-topic:projekty-uzytkownikow - 04.01. [*] #rynek:oferuje - 07.01. [*] #rynek:zlece - 07.01. [*] #rynek:sprzedam - 13.01. [*] #rynek:kupie - 13.01.

Jeśli mój zamysł ulegnie zmianie (bo okaże się że jesteście niezadowoleni i ta zmiana bardziej denerwuje niż pomaga), wątek ten zostanie zaktualizowany a zmiany wycofane.

Jak zmiana się przyjmie to następne w kolejce szykuje się wielkie zestawienie wszystkich nagród i "nagród" :slight_smile:

error
error

Myślę, że fajną opcją byłoby podbijanie wątków z kategorii #wspolpraca-z-lvlup-pro:do-rozpatrzenia

Aylin

Zastanowię sie jeszcze nad kategorią #wspolpraca-z-lvlup-pro:do-rozpatrzenia, ale to jest całkiem rozsądny pomysł :slight_smile:

Aylin

Obecnie pięć kategorii ma opcję podbijania wątków, czyli codziennie pojawia się pięć postów. Dajcie mi znać czy to nie jest przesada i czy spełnia to swoją rolę.

W ciągu tygodnia postaram się jeszcze dodać podbijanie do kategorii #wspolpraca-z-lvlup-pro:do-rozpatrzenia, tak jak zostało to wyżej zasugerowane, czyli docelowo będzie sześć kategorii z podbijaniem wątków.

DoreK
DoreK α-tester v3

Według mnie jest zbyt wcześnie, by oceniać. Poczekam kilka-naście dni w celu sprawdzenia, czy podbijane są w miarę aktualne i wartościowe wątki, czy też jakieś stare, zakurzone i nikomu nieprzydatne zombie :P Aktualnie według mnie idzie to w dobrą stronę.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

DoreK:

stare, zakurzone i nikomu nieprzydatne zombie

Ten problem zostanie rozwiązany w taki sposób, że po prostu te stare przestarzałe wątki wyrzuci się do zombie i nie będzie już problemu 😊

DoreK
DoreK α-tester v3

Wiem :) Aylin o tym pisała, że autobump pomoże w odkrywaniu tych zombiaków ;]

DoreK
DoreK α-tester v3

Okej, minął miesiąc od wprowadzenia autobumpa, więc mogę się wypowiedzieć. Sądzę, że spełnia on swoją rolę. Zauważyłem jednak pewną dziwną rzecz. Mianowicie, część użytkowników patrząc na dużą ilość bumpów i brak żadnych postów od autora twierdzą, że wątek jest nieaktualny. Trochę bez sensu, po to są autobumpy, żeby nie było potrzeby pisania co X czasu z informacją, że nadal aktualne. Kolejnym problemem jest też brak informacji o tym, że temat nie jest aktualny, a wątek nadal był bumpowany (przykład: https://lvlup.rok.ovh/t/poszukuje-technika-na-mojego-tsa/9325). Niby pierdoła, ale jednak wprowadza to malutkie zamieszanie :P

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

moim zdaniem główna tego zaleta to odkopywanie starych wątków, ale to można zrobić jakby się zawziąć i pewnie niedługo to zrobię. Ogólnie wprowadza więcej zamieszania i więcej z tego szkody niż pożytku, niestety.

LinGruby
LinGruby Pionier

bopke:

Ogólnie wprowadza więcej zamieszania i więcej z tego szkody niż pożytku, niestety.

To po części stwierdziłem jak pisałem do Pauliny

A od siebie dodam że jak widzę dużo zielonych strzałek to mnie zniechęca do przeglądania...

tirex
tirex

O ile to możliwe to jestem o usunięciu informacji o podbiciu z tematu (ewentualnie zostawić te ostatnie podbicie). Dodatkowo (jeśli to możliwe) można dać limit 7 dni podbijania na każdy z tematów żeby ograniczyć podbicia w kategorii, w której jest mało tematów.

error
error

Zdecydowanie trzeba coś z tym zrobić, bo takie coś nie zachęca do czytania ;)

Screenshot_35|257x500

Aylin

Te wiadomości od autobumpa da się usunąć. Jeśli chodzi o częstotliwość to pytałam już na meta, ale póki co nie otrzymałam odpowiedzi. 😕 W każdym razie nie ja jedna marzę o możliwości konfiguracji tej opcji zamiast zdać się na sztywne ustawienie.

Wprowadzając autobump myślałam głównie o rynku, gdzie niektóre wątki są nadal aktualne po 30 dniach od utworzenia, a ich zamykanie i otwieranie (lub pisanie od nowa) mija się z celem. Chciałam też uniknąć wszelkich @ref, @bump itd. w ten sposób.

W tym momencie poddaję się, wygląda to okropnie 😑 Jutro przed aktualizacją wszystkie kategorie z autobumpem zostaną go pozbawione, a wszelkie automatyczne podbicia postaram się usunąć (poza najświeższym). Pozostaje poczekać aż twórcy Discourse dadzą większe pole manewru albo uśmiechnąć się do kogoś o napisanie pluginu do autobumpa.

W najbliższych dniach przemyślę te kategorie co otrzymały autobump. I tak mam w planach wątek odnośnie banów, tak więc jasne reguły każdej z kategorii przyda się ustalić wcześniej ;)

Aylin

Na obecną chwilę dodałam info o zamykaniu się wątków w opisach kategorii. Dotyczy to #rynek i #off-topic:projekty-uzytkownikow.

W kategoriach #rynek:kupie i #rynek:sprzedam wątki zostaną automatycznie zamknięte po 30 dniach od ostatniej odpowiedzi. W kategoriach #rynek:zlece i #rynek:oferuje wątki zostaną automatycznie zamknięte po 90 dniach od ostatniej odpowiedzi.

Przy kategorii #off-topic:projekty-uzytkownikow miałam większy problem z określeniem czasu po jakim wątki powinny zostać uznawane jako martwe. Obecnie ustawiłam 180 dni od ostatniej odpowiedzi, ale jeszcze będę musiała to przemyśleć :thinking: Mam wrażenie że to trochę za dużo i pewnie w przyszłości skrócę ten czas do 90 dni.

DoreK
DoreK α-tester v3

Myślę, że warto też dodać automatyczną informację na np. 3 dni czy 24h przed zamknięciem wątku (na przykład w PW), gdyby ktoś zapomniał :)

Aylin

DoreK:

Myślę, że warto też dodać automatyczną informację na np. 3 dni czy 24h przed zamknięciem wątku

Chcę zaprząc bota do tej brudnej roboty, tak żeby moderatorzy i admini otrzymali powiadomienie :> Samo Discourse chyba nie ma takiej opcji, niestety.