Problem z apt-get update na kontenerze OpenVZ

Zombie
Account231
Account231

Witam niedawno zobaczyłem pewien post dotyczący stawiania serwerów vps OpenVZ na vps KVM. Kupiłem następnie serwer vps KVM i gdy wszystko zrobiłem to wszedłem na serwer vps komendą "vzctl enter 100". Wpisałem na nim komendę "apt-get update" i wyskoczył taki błąd https://pastebin.com/nU2kEvkd.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Nie działa sieć.

Czy ustawiłeś ją poprawnie?

Account231
Account231

Ustawiłem tylko serwery nazw na 8.8.8.8 reszta jest domyślna.

Account231
Account231

Ma ktoś jakiś pomysł?

KMatuszak
KMatuszak Weteran
Account231
Account231

raczej nie ponieważ potrzebuje żeby było na różnych ip a nie portach.

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Nie ma problemu aby przy LXC użyć wielu adresów IP.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

A masz wykupione kilka adresów IP do serwera VPS? Pamiętaj, że musisz dopisać je do konfiguracji kontenera - same się nie rozpoznają ;)

Account231
Account231

aktualnie nie mam ale kupie.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Dla serwerów z FR: adresy IP można dokupywać od pakietu >4 GB RAM. Do pakietu 8 GB można dokupić +1 IP - i tak dalej (proporcjonalnie).

Co do serwerów z PL nie jestem pewien, tutaj musiałby wypowiedzieć się ktoś, kto ma taką wiedzę :slight_smile:

Account231
Account231

Mam pewne pytanie. Czy na serwerze vps od lvlupa KVM można zrobić vpsy KVM? I jeżeli tak to istnieje do tego jakiś poradnik?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Account231:

Czy na serwerze vps od lvlupa KVM można zrobić vpsy KVM?

Nie, nie da się 😛 Na żadnym VPSie KVM nie będziesz mógł hostować drugiego serwera VPS KVM. Jedynie co to: OVZ, LXC/LXD, Docker.

Account231
Account231

To w takim razie z czym jest problem przy tym openvz że jak wpisuje komende "ping google.com" to wyskakuje "ping: unknown host google.com " dodam że gdy wykonuje komende normanlnie czyli nie w kontenerze to działa.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Brak DNSów, nieprawidłowa konfiguracja karty sieciowej w kontenerze. Sprawdź ping na serwer 8.8.8.8 i daj znać, czy działa.

Account231
Account231

gdy wpisałem "ping 8.8.8.8" to wyskoczyło "connect: Network is unreachable " dodam że ustawiłem serwery nazw na 8.8.8.8 czyli publiczne googla

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Account231:

connect: Network is unreachable

Zapodaj komendę ifconfig.

Account231
Account231

lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Brakuje karty sieciowej, która łączyłaby się z Internetem. Niestety, nie posiadam wiedzy odnośnie OVZ, więc ja nie pomogę. Polecam kontenery LXC, które można robić nawet bez Proxmoxa - prościej, łatwiej i bezpieczniej :slight_smile:

Account231
Account231

okej i tak dzięki za pomoc 😃

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Po co ci te OVZ? Przecież LXC są lepsze, po za tym ten poradnik do OVZ jest stary i pewnie nieaktualny.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.