Problem z baterią w laptopie

Pytania i problemy
Eksvolius
Eksvolius

Posiadam laptopa ACER Aspire VX 15 VX5-591-7090 i na oszczędzaniu energii działa tylko ok. 2h i 40min przy używaniu tylko przeglądarki (przeglądanie stron, oglądanie filmów). Moim zdaniem bateria powinna wytrzymywać dłużej. Będę wdzięczny jeżeli ktoś mi pomoże.

Nikox
Nikox

Nie masz programów chodzących w tle lub jakiegoś elementu przełączonego na wysokie obroty lub coś w tym stylu? Pamiętaj, że im lepszy wydajnościowo jest laptop tym więcej będzie pobierał energii.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Jak długo już masz tego laptopa? Jesteś pierwszym właścicielem? Dane na stronie mediamarktu sugerują, że maksymalny czas pracy to 6 godzin. image|645x26
Te wartości są bardzo często zawyżane, bo jest to liczone np w taki sposób, że odpala się sam podstawowy pulpit windowsa na całkowicie nowym fabrycznie sprzęcie i czeka aż padnie, przez co realny czas uzytkowania jest niższy. Przy taki wydajnych podzespołach i takiej pojemności baterii nie dziwi mnie taki czas działania, a nawet jest nieco wyższy niż bym się spodziewał. Takie są realia, niestety.

helczyna
helczyna

image|667x44 :thinking: mój tablet ma większą baterie

Nie wiem czy masz taką opcje, ale może da się wymienić baterie i byś kupił pojemniejszą.

bopke

Twój tablet prawdopodobnie ma baterię 5V, tutaj można spodziewać się większego woltażu. Nie porównuje się baterii po miliamperogodzinach, tylko po watogodzinach, ale tej wartości nie widze podanej :P

Eksvolius
Eksvolius

Teraz będzie rok jak mam tego laptopa, jestem pierwszym właścicielem i kupiłem go właśnie w mediamarkt. Mój znajomy co prawda ma i5, gtx1050 i 8gb ram i jemu przy pracy wytrzymuje 4h-6h, więc czy ja nie powinienem mieć zbliżonych godzin pracy laptopa? Bateria w tym laptopie jest wbudowana więc raczej nie da się wymienić.

bopke

po roku pracy może być już całkiem spory odchył od fabrycznej wartości. Baterie się zużywają, np w moim laptopie po nieco ponad roku użytkowania stan baterii jest nienajlepszy, 33% już nie jest używalne image|490x196 Polecam skorzystać z programu HWmonitor aby sprawdzić jak wygląda sytuacja z baterią, może to będzie pewna wskazówka :)

Infinity
Infinity

Moim zdaniem twoja karta graficzna pracuje 24/7, wiec tam szukalbym problemu. Glownie z ustawieniami pod aplikacje i domyslnym zachowaniem.

Eksvolius
Eksvolius

Zrzut%20ekranu%20(94)|690x388

Eksvolius
Eksvolius

Czy Chrome może mieć duży wpływ na czas pracy baterii bo u mnie jest pokazane że 70%?Zrzut%20ekranu%20(95)|690x388

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Ależ oczywiście. Chrome ma to do siebie, że lubi RAM i często nie ogranicza się do pochłoniania wolnej pamięci, a co za tym idzie, większego użycia energii. Oczywiście, nie chodzi tu o sam RAM, bo mamy jeszcze prądożercę - CPU. Chrome też lubi procesor i nim nie pogardzi :slight_smile:

Eksvolius
Eksvolius

A znasz jakieś przeglądarki które nie pochłaniają tyle wolnej pamięci i procesora ? :)

bopke

Przeglądarki internetowe ogólnie są dosyć grube, ponieważ coraz to nowsze standardy wymagają coraz więcej od przeglądarek, a do tego musi być zapewnione wsparcie starszych standardów, przez co mocno się to wszystko rozrasta. Próbowałbym jeszcze z firefoxem, ale wątpię ze wiele to zmieni.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Mimo wszystko, pewnie edge będzie mieć najmniejsze zużycie prądu.

DoreK
DoreK α-tester v3

Od siebie dodam, że Opera posiada funkcję oszczędzania baterii.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.