Problem z brakiem uprawnień przy próbie instalacji PHP

Zombie
vps
vortex69
vortex69

witam mam problem z putty ponieważ chciałem wpisac komende apt-get install php5 to wlasnie wyskakuje mi taki blad E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Permission denied) E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?

kubus
kubus

Jaki błąd?

DoreK
DoreK α-tester v3

No ja żadnego błędu tu nie widzę ;]

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Okej, autor diametralnie zmienił treść wątku i opisywany problem. Rozwiązanie: przed komendą dodaj sudo (jeśli twój użytkownik to sudoer), lub wykonaj ją z konta root.

vortex69
vortex69

tylko ze ja mam zmienione root na inny login na putty

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Aby wykonać komendę instalacji oprogramowania potrzebujesz dostępu do superużytkownika, czyli albo logujesz się na roota, albo używasz komendy sudo.

vortex69
vortex69

tylko ze ja jestem na użytkowniku root tylko mam zmienione zamiast root to mam gamerpro

vortex69
vortex69

a jak uzyje komendy sudo to kaze mi podac haslo

LinGruby
LinGruby Pionier

vortex69:

a jak uzyje komendy sudo to kaze mi podac haslo to podajesz hasło takie jakie ma root i powinno zadziałać...

vortex69:

tylko ze ja jestem na użytkowniku root tylko mam zmienione zamiast root to mam gamerpro ale tego nie rozumiem ( przez putty logujesz się na konto użytkownika ) dobrze rozumiem?

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.