Problem z filtrem UDP

Zombie
vps, minecraft, zarządzanie, kvm, whitelist
x.patys
x.patys

Hej mam problem. Nie działają mi filtry udp na serwerze kvm (FR) wcześniej działały. Co mam robić? Pomoc adminów lvl up nic nie daje bo nie istnieje

Infinity
Infinity

Co masz na mysli "nie działają"? Daj screena z panelu my.lvlup.pro -> filtr udp przy twoim vpsie, ip.

x.patys
x.patys

Dodaje filtry udp i można dalej puszczać ddosy 😕

Infinity
Infinity

Poprawnie dodany filtr i uruchomione filtrowanie? IP jakbym mogl prosic na PW, nie na ogolnym forum, sprawdze trase. Czy jestes pewny ze to jest DDoS a nie np. atak aplikacyjny? O jakiej usludze mowimy?

x.patys
x.patys

Nie moge się z tobą skontaktować nie wiem dlaczego można jakiś inny kontakt poza forum?

Infinity
Infinity

No okej, to IP nie dostane, ale co z całą resztą?

• screen z panelu my.lvlup.pro z filtrowania udp
  • jaka to usluga i na jakich portach chodzi?
  • czy jestes pewny ze to ddos a nie atak aplikacyjny?
  • Czy poprawnie jest dodany filtr i filtrowanie uruchomione?
x.patys
x.patys

Obraz|281x499

Na portach 19132 Tak wyświetla się w liście ddos

Infinity
Infinity

No to zapewne nie jest to ddos tylko atak aplikacyjny na minecrafta, pelno takich, szczegolnie jesli uzywasz starszej wersji mc i systemu.

Dla pewnosci jednak, mozesz przeprowadzic kilka testow na swoim vpsie w trakcie trwania:

• czy ssh w ogole odpowiada w trakcie ataku (mozesz sie logowac i poruszac)?
  • czy korzystasz z jakiegos firewalla (np. bezposrednio iptables czy ufw)?
  • czy przeprowadzales test sieci przy pomocy iftop albo poprzez nasluchiwanie ruchu?
x.patys
x.patys

To nie jest minecraft to mcpe wersja mobilna, zapora działa kilka dni temu została wyłączona i dalej juz nic nie działa. Nie używam niczego poza filtrami Żadnych testów. Oraz to jest napewno atak gdyż serwer pada po kilku min

Infinity
Infinity

SSH w ogole ci dziala czy nie?

To, że serwer pada po "kilku min" to akurat moze znaczyc i atak ddos, i atak aplikacyjny. Przed pierwszym sie uchronisz poprzed odpowiednie regulki firewalla. Przed drugim - musisz zabezpieczyc aplikacje (np. przed botami). Musisz jednak wiedziec co ci potrzebne.

x.patys
x.patys

Tak działa. Ale wcześniej miałem same filtry i było okej 😕

Infinity
Infinity

No i fajnie, bylo dobrze i przestalo byc dobrze.

Jeśli działa ci ssh to zaczalbym od prostych testow sieciowych, czyli np. pakiet iftop:

https://lvlup.rok.ovh/t/prosta-obsluga-iftop/7621

W iftopie zwróć uwagę na ilość pakietów lądujących na twoim serwerze i z jakiego ip nadchodzą. Standardowo chyba nawet byla do tego komenda: iftop -i nazwa_interfejsu sieci. Wtedy bedziesz mial sortowanie wedlug wyslanych/przeslanych danych. Diagnoze sam musisz przeprowadzic.

Albo na ten przyklad uzycie pakietu tcpdump, ktory daje wiecej informacji ale bardziej "zaawansowanych".

Do tego uruchomic ufw na vpsie, w zaleznosci od dystrybucji: apt-get install ufw ufw allow port_ssh/tcp ufw allow port_serwera ufw enable ufw status

Ważne aby porty byly aktualne, bo jesli nie bede to zablokujesz sobie dostep.

x.patys
x.patys

Okej juz zorbilem ten test

x.patys
x.patys

Czy to coś pomoże ? Mam to juz zrobione ale dalej nic nie działa

Infinity
Infinity

Czyli:

• masz odpalone ufw i dodane dwa porty i status pokazuje aktywne?
  • wykonales test przy pomocy iftop/tcpdump?

Z chęcią wyniki tego testu zobaczylbym, jesli oczywiscie jestes aktualnie podczas "ataku".

x.patys
x.patys

Obraz|281x499

x.patys
x.patys

Obraz|281x499

Infinity
Infinity

Wygląda na atak aplikacyjny a nie ddosa. Z takim atakiem musisz sobie sam poradzić, bo nie znam tej uslugi.

x.patys
x.patys

Ale wcześniej nie było takic sytuacji a robiliśmy testy. Wielu maszyn :/

Infinity
Infinity

Atak aplikacyjny nie jest zależny od maszyny czy hostingu, bo ostatecznie kierowany on jest w daną usługę. To ty musisz to zabezpieczyć, nie hosting. Hosting co najwyzej zapewnia ochrone antyddos, a tutaj ddosem to sie nie wydaje byc.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.