Problem z Fivem (blokada)

Pytania i problemy
Diabelek
Diabelek

Witam Przychodzę z pewnym problemem dotyczącym maszyny VPS na którym znajduje się mój serwer Fivem. Otóż chodzi o to iż Fivem zablokował serwery Państwa hostingu, wyczytałem w internecie, że wystarczy zmienić IP przypisane do maszyny VPS.. Prosiłbym o informację dotyczącą owej blokady. Przesyłam poniżej zdjęcie wysłanej prośby o odblokowanie. Pozdrawiam,

kavson
kavson

Wyślij potwierdzenie z panelu ze jesteś ownerem konta a nie wysłałeś ze masz konto administracyjne w windowsie 😛 diabełku było napisać na discordzie bym ci pomógł :)

Diabelek
Diabelek

Ile trzeba czekać na odpowiedź ze strony Fivem ? Z chęcią bym napisał gdyby nie ban na twoim discord od "Hehe"

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Niestety, ale support FiveM nie odpisuje w ciągu 48h czy tam 24h (tak jak piszą). Zdarza się, że odpiszą po 2 tygodniach, ale zazwyczaj nie masz szans na unbana - po prostu nie odpisują.

Diabelek
Diabelek

@DBanaszewski to co z moim vps ? wydaliśmy 150 zł na vps by zrobić serwer Fivem i co teraz ? czy lvlup zwróci pieniądze ?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Zgodnie z tym okienkiem: nie masz prawa do odstąpienia od umowy.

Próbuj, a może dostaniesz tego unbana. Możesz również napisać ticket o zmianę adresu IP, ale czy to pomoże? :thinking:

kavson
kavson

Ja dostałem unbana raz od fivem'a , potem to już tylko było pisanie na marne Ostatni email do nich był wysłany 26.12.2019 do tej pory cisza :slight_smile:

Diabelek
Diabelek

@DBanaszewski No ja rozumiem ale dla mnie to jest śmieszne, że wydajemy 150 zł na maszynę VPS, która ma blokadę do Fivem, maszyny powinne być neutralny i powinna być informacja jakiś gier nie obsługuje.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Diabelek:

powinna być informacja jakiś gier nie obsługuje.

Tego nikt nie wie, czy dany adres jest zablokowany. To już nie jest nasza (czyli społeczności) sprawa. FiveM daje bana komukolwiek na jakimkolwiek hostingu. To nie jest zależne od supportu.

Diabelek:

maszyny powinne być neutralny

To akurat prawda, ale czasem zdarzy się coś "dziwnego".

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Jeżeli spieszy ci się, to możesz napisać ticket o zmianę IP na VPS-ie. Zauważ jednak, że taka usługa kosztuje coś około 30 złotych. Choć chyba lepsze to, niż VPS ze zmarnowanymi zasobami :thinking: Choć z drugiej strony nie masz pewności że kolejny adres nie będzie zablokowany 🙃

Fakt, może nie być to dla ciebie przyjemne, lecz zauważ - tutaj chodzi o politykę właścicieli serwera gry, hosting nie za bardzo ma na to wpływ.

kavson
kavson

Wątpię ze zmiana ip coś mu da ja kupiłem 3 vps'y i tak z ciekawości odpalić chciałem serwery na żadnym nie ruszyło z góry wszystkie ip są blokowane i muszą przejść przez fivem by zostały odblokowane wyjątek tutaj jest z vps'em od ovh " i to tez czasem są zablokowane " Także pozostaje wam czekać aż odblokują wam maszynę lub sprzedaj aktualną na forum w odpowiednim dziale może ktoś zabierze za połowę ceny :slight_smile:

Diabelek
Diabelek

@Timo czyli mam jeszcze dopłacić 30 zł by maszyna za którą zapłaciłem aż 150 zł ma działać na Fivem ? to śmieszne to w rękach hostingu lvlup jest zapewnienie by dana maszyna działała i nie posiadała żadnych wad. Jeżeli zakupiłem maszynę z wadą i jest to ban na ip to tym samym mam prawo do uzyskania zwrotu pieniędzy bo zapłaciłem za maszynę, która ma działać a nie za maszynę która posiada w tym przypadku bana w platformie Fivem.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Diabelek:

to w rękach hostingu lvlup jest zapewnienie by dana maszyna działała

Maszyna działa, nie widzę problemu.

Diabelek:

nie posiadała żadnych wad

Maszyna nie posiada żadnych wad.

Diabelek:

Jeżeli zakupiłem maszynę z wadą i jest to ban na ip to tym samym mam prawo do uzyskania zwrotu pieniędzy

Prawo do uzyskania zwrotu straciłeś kupując VPSa. Jest to zgodne z OWU.

Adres IP został zablokowany, a nie maszyna. Niestety, ale FiveM lubi blokować dużo adresów, więc prawdopodobnie zablokował część puli adresów, które należą do lvlup.pro.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Rozumiem twój punkt widzenia i w pewnym stopniu się z nim zgadzam. Lecz chciałbym żebyś zauważył dwie kwestie:

• Oczywiście, serwer VPS który zamówiłeś musi być bez wad. Prawo konsumenta i takie rzeczy. Aczkolwiek zauważ, że twój serwer VPS nie ma wad. Sieć działa, przydział procesora oraz ramu się zgadza, serwer Minecrafta postawisz. Nie postawisz jedynie serwera gry pewnej firmy, ze względu na ich politykę.
  • Z drugiej strony, kupujesz sobie VPS z konkretnymi planami, a wykonanie ich okazuje się niemożliwe, gdyż IP jest gdzieś zablokowane. No nie oszukujmy się, nie jest to przyjemne. Podobnie kiedyś było tutaj z serwerami TeamSpeak, które miały problemy z greylistą, lecz hosting wtedy starał się usunąć ją z adresu IP kontaktując się z obsługą TeamSpeaka. Z tego co wiem, w przypadku FiveM kontakt ten jest mocno utrudniony.
kavson
kavson

@Diabelek akurat w tym wypadku masz problem bo hosting nie odpowiada za to ze fivem banuje ich maszyny

@Timo kontakt z fivem jest bardzo utrudniony ponieważ oni mają już dosłownie wywalone jajca na takich szaraków ;p , im nie jest na rękę to ze odblokują kolejny vps mają zarobek z zap-hostingu i tego się trzymają.

@Diabelek znajdz discord Fivem'a i napisz tam do supportu może to przyspieszy działania z twoją maszyną

Po 2 mi odbanowali aktualny serwer który posiadam w 3 dni, ale to było dzień po tych blokadach co zaczeli nakładać

FairGames
FairGames

LVLUP nie odpowiada za blokady na dane oprogramowanie ponieważ w przypadku fivem(czyt. shitM) istnieje monopol na jeden hosting, reszta adresów IP spoza zap.... jest banowana przez mało inteligentnych ludzi którzy tworzą token, że posiadają serwer w hostingu gier...

Przypominam również, że za produkty elektroniczne typu gry, usługi wirtualne, waluty itp. nie przysługuje zwrot oczywiście jeżeli produkt nie był wadliwy np. nie można aktywować klucza lecz w przypadku LVLUP nie występuje żadna nieprawidłowość w usłudze, regulaminie.

psycho
psycho

Jeśli tak bardzo chcesz stworzyć serwer FiveM, czyli inaczej po prostu GTA V RP możesz zainteresować się ALT:V. Jest to modyfikacja, która jest jeszcze w fazie tworzenia, lecz pod względem wydajności, podejścia jest o wiele lepsza. Dodatkowo tworzy to też nasz rodak, może warto także wesprzeć taki projekt?

Więcej o tej modyfikacji opisałem w moim ,,poradniku": https://lvlup.rok.ovh/t/alternatywa-dla-fivem-czyli-o-alt-v-slow-kilka-instalacja-konfiguracja/13202

Dodatkowo w tym wypadku twórcy ALT:V słuchają się również swoich użytkowników i naprawiają istniejące błędy, które zostaną zgłoszone lub znalezione.

Diabelek
Diabelek

@DBanaszewski trochę to jest śmieszne wiecie, że wasze maszyny będą blokowane a mimo to nie pojawiła się żadna informacja, że maszyna jest blokowana w platformie Fivem. Do kogo mam się zgłosić o zmianę IP i czy ip jest wybierane przez was czy można podać swoje na którym nie ma blokady fivema(stary serwer) @SystemZ Jeżeli możesz prosiłbym o odpowiedź w tej sprawie, co dalej z moim vps na koncie poniżej : https://images-ext-2.discordapp.net/external/79Rb65THpp1RAZnC4urBoURicF74chnFN_F-hhZFaT0/%3Fwidth%3D905%26height%3D492/https/media.discordapp.net/attachments/620039037268525058/679382100864008202/unknown.png

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Diabelek:

wasze maszyny będą blokowane a mimo to nie pojawiła się żadna informacja, że maszyna jest blokowana w platformie Fivem

To tak nie działa, z tego co wiem nie każdy ma bana, ludzie którzy siedza tam i nadają te bany klikają je bardzo nagle i losowo, co ciekawe zdarzały się też bany dla serwerów ulokowanych w promowanym przez nich zaphostingu. To jest sytuacja całkowicie nieprzewidywalna i fakt, że taka modyfikacja jest tak popularna jest żenujący. Hosting nijak nie odpowiada za te bany, nie ma obowiązku śledzić wszystkich oprogramowań na świecie i szuakć który to może mieć tak idiotyczny model biznesowy, żeby pozwalać na hostowanie sobie samemu, ale jednak tylko u dostawców które twórcom przypadną do gustu, bo to jest po prostu niemożliwe.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Diabelek:

śmieszne wiecie, że wasze maszyny będą blokowane

My nie wiemy, bo jesteśmy społecznością forum - nie jesteśmy adminami hostingu.

Diabelek:

Do kogo mam się zgłosić o zmianę IP i czy ip jest wybierane przez was czy można podać swoje na którym nie ma blokady fivema(stary serwer)

Aby zmienić adres IP, musisz napisać ticket w panelu klienta. Jak to było pisane wyżej, zmiana prawdopodobnie będzie trochę kosztować. IP jest wybierane z puli wolnych adresów, a Twój stary adres IP jest prawdopodobnie już zajęty.

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Diabelek:

trochę to jest śmieszne wiecie, że wasze maszyny będą blokowane a mimo to nie pojawiła się żadna informacja, że maszyna jest blokowana w platformie Fivem.

Jeśli zaczniesz banować VPNy to nie znaczy, że każdy VPN będzie miał obowiązek informować przed kupnem, że jest zbanowany na tym serwerze. To jest dokładnie to samo, ale nikt nie będzie pisał do obsługi VPNa, że chce zwrot pieniędzy, tak jak Ty to w tym momencie robisz.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.