Problem z instalacją FBOTa na serwerze VPS

Zombie
vps, ts3
vortex69
vortex69
Kaczuc
Kaczuc

Bota wrzucasz np do folderu home

vortex69
vortex69

i co dalej się z tym robi

Kaczuc
Kaczuc

Uruchamiasz plikiem startowym

vortex69
vortex69

do home nie mogę wrzucić tylko mogę wrzucić to do /home/minecraft albo do folderu minecrafta albo do folderu ts3

Kaczuc
Kaczuc

Stworz folder w home i tam wrzuc

luxDev
luxDev Pionier

Od razu mówię że wersja jest outdated i nie wspierana przez autora oraz niepolecana. Nowszej wersji również nie znajdziesz.

vortex69
vortex69

nie mogę ztworzyc folderu w home bo wyskakuje takie cos mkdir: cannot create directory `bot': Permission denied ale jak wyjde z home itam gdzie mam wszystkie foldery to mam taki folder jak boot może tam wrzyce ten plik

vortex69
vortex69

a xbot nadaje sie

Kaczuc
Kaczuc

Na jakim jesteś użytkowniku na ssh czy to na ftp ?

vortex69
vortex69

jaj jestem na ftp czyli mam program wiscp

Kaczuc
Kaczuc

vortex69:

jaj jestem na ftp czyli mam program wiscp Na jakim użytkowniku zalogowałeś się na ftp na root czy innym ? Jeśli na innym np bot to znaczy, że ten użytkownik nie ma uprawnień do folderu home

vortex69
vortex69

ja zamiast root to mam zmienione

vortex69
vortex69

tylko na ftp pisze root@

Kaczuc
Kaczuc

Przejdź do głównego folderu całego serwera zaznacz plik home i daj właściwości tam ustaw uprawienia odpowiednie na ten folder jeśli jesteś pewny, że przy logowaniu do SFTP/FTP logujesz się na użytkownika root a nadal nie masz uprawnień do tworzenia tam folderu stwórz ten folder przez ssh:

cd /home/ -> sudo mkdir bot

vortex69
vortex69

a jak bym to wpisal to bende mógł tworzyć chmod u+xr,go-rwx ~/.ssh

vortex69
vortex69

ja nie mam użytkownika root tylko mam zmienione na innego użytkownika

Kaczuc
Kaczuc

vortex69:

wpisal to bende mógł tworzyć chmod u+xr,go-rwx ~/.ssh

Możesz to jaśniej opisać :thinking: Tworzenie folderu nie ma nic do chmod jeśli to chcesz wiedzieć I proszę nie dubluj odpowiedzi, edytuj je

vortex69:

ja nie mam użytkownika root tylko mam zmienione na innego użytkownika

Wnioskuję po tym, że nie jesteś zalogowany na user: root na ftp przeloguj się na niego i będziesz mógł stworzyć ten folder ewentualnie nadaj uprawnienia na folder poprzez komendę sudo danemu użytkownikowi

vortex69
vortex69

ja mam użytkownika prokox jak się loguje na ftp i putty i napisane mam tak na putty prokox@vps7259:~ a na ftp mam tak napisane root@n56.lvlup.pro ale jak się loguje na ftp to użytkownika pisz prokox

Kaczuc
Kaczuc

Edytuj logowanie do FTP na użytkownika root ewentualnie uprawnij się, że tak tam jest.

vortex69
vortex69

nieda rady użytkownik musi być prokox bo taki mam zmieniony zamiast root

vortex69
vortex69

a ta komendę jak wpisac cd /home/ -> sudo mkdir bot tak jak teraz cz bez tej szcałki

Kaczuc
Kaczuc

vortex69:

nieda rady użytkownik musi być prokox bo taki mam zmieniony zamiast root

Możesz odblokować konto root jeśli oto ci chodzi, bez strzałek wpisywać

vortex69
vortex69

ok stworzylo się i co dalej teraz

Kaczuc
Kaczuc

vortex69:

ok stworzylo się i co dalej teraz

Pisałem już co dalej musisz zrobić wcześniej

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.