Problem z instalacja Windowsa

Pytania i problemy
windows, desktop
Mecenas
Mecenas

Pierwszy raz mi się zdarzyło od długich lat że mam problem z instalacja windowsa.

Obraz ściągnięty ze strony Microsoftu, instalacja bez błędów ponowne uruchomienie komputera i wisi na czekaj, potrafi mielić tak cały czas dzień i bez rezultatu. Pendrive zmieniany kilka razy na nowo tworzony obraz.

jbrudek
jbrudek

a wyjmowałeś pendrive po instalacji?

Mecenas
Mecenas

Próbowałem kilka razy z wyjeciem pendrive i bez wyjmowania. Z plyty to samo sie dzieje.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Spróbuj pobrać starsze ISO :) Sprawdził bym też ramy - https://www.memtest86.com/

Mecenas
Mecenas

Ramy przetestowałem. Zero błędów.IMG_20200730_002437|666x500

KrEdEnS

Ok, a starsze ISO? EDIT. Skoro komp wisi na windowsie to może być wina dysku. Sprawdź dysk na bad sectory jeżeli to dysk hdd.

Mecenas
Mecenas

Próbowałem też na innym dysku i ta sama sytuacja. Skąd można pobrać starsza wersję?

KrEdEnS

No i tutaj zaczyna się problem z tego co pamiętam starsze obrazy można znaleźć na http://basewin.pl/ Ps. Nie odpowiadam za pobranie jakiegoś koronawirusa w gratisie. Jeżeli ma ktos pod ręką inną bazę z iso fajnie by było jakby się podzielił. Edit. Jak będę na pc lukne, może mam jeszcze iso z początku 2019.

jbrudek
jbrudek

korzystam z tej bazy od lat i nie miałem żadnych problemów z wirusami polecam.

Mecenas
Mecenas

Z tego widze to duzo reklam jest, jakim programem zbootowac pendrive?

KrEdEnS
Mecenas
Mecenas

Pendrive zrobiony lecz teraz coś się stało i nie mogę w żaden sposób wejść w bios, mały przycisk nie działa również kombinacja klawiszy fn i f2. Możliwe żeby bios się wysypał?

KrEdEnS

Jaki model płyty głównej?

Mecenas
Mecenas

Instalacja poszła z automatu po włączeniu z ISO ze strony Microsoftu lecz nadal zawieszał się po ponownym uruchamianiu na niebieskim tle czekaj. Przełożyłem dysk do drugiego laptopa i pierwsza konfiguracja poszła bez problemu, przełożony dysk spowrotem i działa lecz jest problem z klawiaturą brak kropki i czasami sam z siebie robi duże litery mimo wyłączonego capsloka język ustawiony pl klawisze filtru wyłączone itp jak to wyłączyć?

KrEdEnS

teraz to już jest dziwne :thinking:

• wykluczył bym klawiaturę podłączając ją do lapka
Mecenas
Mecenas

Czy takie pierwsze uruchomienie na innym laptopie koliduje coś dla tego docelowego?

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.