Hejka, piszę do was gdyż już nie mam pomysłu o co może chodzić. W ostatnim tygodniu na nasz serwer VPS przeprowadzane były ataki DoS od konkurencji teamspeakowych więc doszedłem do wniosku że trzeba w końcu zabrać się za firewalla i poustawiać tego iptables gdyż wcześniej odkładałem go w czasie.
Początkowo puściłem ipstressera na serwer i ten od razu przestał poprawnie reagować. Tutaj stwierdziłem że konfiguracja iptables musi zostać zrobiona. Tak też postąpiłem, poustawiałem parę reguł i wszystko działało dobrze, puściłem ponownie stressera i serwer nei wykazywał nawet 0,01 straconego pakietu. Było dobrze do dnia dzisiejszego, około godziny 15:30 serwer TS3 się wyłączył z komunikatem Server Shutdown, więc tak jakby ktoś go wyłączył ręcznie. Nie pomagały próby restartowania go, dopiero restart całego VPS pomógł. Ponownie skonfigurowałem iptables w ten sam sposób i po 5 minutach nagle znowu serwer przestał odpowiadać. Teraz nawet restart VPS był niemożliwy z jakiegoś powodu, dopiero po paru minutach udało się zrestartować a iptables przywróciły się ponownie do stanu początkowego. Tutaj jest moja prośba, mógłby mnie ktoś nakierować co w tych zasadach jest nieodpowiedniego, że nagle serwer po nieokreślonym czasie przestaje jakkolwiek odpowiadać? Naprawdę nie mam pomysłu czemu tak się dzieje ;/
Iptablesy zacząłem od zablokowania wszystkich portow
iptables -P INPUT DROP
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp -m udp --dport 9987 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp -m udp --dport 9991 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 5103 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 8087 -j ACCEPT
iptables -I INPUT -p tcp --dport 10011 -j DROP iptables -I INPUT -s localhost -p tcp --dport 10011 -j ACCEPT iptables -I INPUT -s 195.242.116.61 -p tcp --dport 10011 -j ACCEPT
Następnie odblokowuje dla serwerów gametrackera oraz otwieram port do przesyłania plików 30033.
Mógłby mnie ktoś nakierować czy te zasady są dobre czy złe i ewentualnie coś poradzić? Na VPS główną usługą jest TeamSpeak, więc jedyne porty jakie chce mieć otworzone to związane z nim, port dla ssh 5103, port sinusbosa oraz ewentualnie porty do serwerów gier gdy trzeba.