Problem z konfiguracją sieci na VPS KVM

Zombie
vps
KoMaR1911
KoMaR1911
Infinity
Infinity

debian8 czy debian9?

Najłatwiej by było jednak dostać config z panelu, który na pewno działa.

Nikox
Nikox

Infinity:

Najłatwiej by było dostać config z panelu, który na pewno działa.

KoMaR1911:

nie mam dostepu do panelu wiec nie mam pobrac skad domyslnego configu :thinking:

KoMaR1911
KoMaR1911

Debian 9.4 ale moge rowniez zainstalwoac debiana 8 mi to jest obojetne byleby debian

Infinity
Infinity

Okej, chciałem tylko rozwiać wątpliwości i różnice między eth0 a ens18 (deb8 a deb9.4).

Moim zdaniem problem leży gdzieś po stronie .. post-up/post-down. Osobiście mam serwer KVM na całkiem innym node i ten sam adres bramki mam podany (u mnie dziala). Aczkolwiek nie jestem tego pewny. Możliwe, że jest to poprawne.

Próbowałeś restartować interfejs? (ifdown ens18, ifup ens18)?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

W przypadku Debiana chyba 7 konfiguracja podana w panelu na pewno zadziała.

KoMaR1911
KoMaR1911

Na ktorym serwerze masz serwer? ja mam na n63 i moje ip serwera ktore dostalem na maila w celu polaczenia sie do SSH to 46.105.73.39

Address ustawilem jako 46.105.73.39 post-up/down jako 149.202.87.254 (n63 IP - 149.202.87.193)

ifdown ens18 - Interfaces ens18 not configured robilem 20 rebootow / +- 10 formatow i wpisywalem config od nowa testowalem eth0 to samo ens18 to samo nie ma caly czas internetu

@Timo Nie mam dostepu do panelu tak jak napsialem na poczatku serwer nalezy do kolegi ktory dal mi jedynie dostep do proxmoxa + ip serwera + stare haslo do uzytkownika "user" do ubuntu ktorego juz nie ma

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

To poproś go żeby kliknąć guzik "Przeinstaluj"

Infinity
Infinity

KoMaR1911:

Nie mam dostepu do panelu tak jak napsialem na poczatku serwer nalezy do kolegi ktory dal mi jedynie dostep do proxmoxa + ip serwera + stare haslo do uzytkownika “user” do ubuntu ktorego juz nie ma

No to nie może ci dać chociaż tych podstawowych ustawień? 😃

Internet podpowiada cztery rzeczy:

1. Dany adres/broadcast już istnieje w sieci
  2. Gateway (posty) są błędne
  3. Uruchamia sie jakis plik conf.d ktory definiuje sieć (np, gdy ustawiales cos przy instalacji)
  4. Zostało coś przekombinowane w kwestii kart sieciowych i/lub ustawień hardware

Ja podczas instalacji debiana zawsze instalowalem calkowicie bez sieci, potem recznie stawialem, nigdy problemow nie mialem - ale uzywalem config z panelu.

Przycisk przeinstaluj da ci ubuntu, z działającą siecią i ssh. Jeśli nie radzisz sobie w taki sposób - to niech go wciśnie i tyle. Pamiętajmy, że ubuntu bazuje na debianie.

Ewentualnie po takim przeinstalowaniu możesz sobie podgladac plik z siecią czy resolvem jak wygląda :D

KoMaR1911
KoMaR1911

Nie ma go przez najblizsze pare dni dlatego nie moge nic zrobic i musze myslec sam co mam zrobic

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Serwery DNS są ustawione? Zrób ping na jakikolwiek adres IPv4 z VPSa, na np. 8.8.8.8. Jeżeli ping jest, musisz ustawić adresy serwerów DNS.

Po każdej zmianie robiłbym restart, ponieważ taki specjalny plik blokujący ponowne uruchomienie karty sieciowej istnieje i wali się wszystko 😕

KoMaR1911
KoMaR1911

ping 8.8.8.8 Network is unreachable

nie ma w ogole internetu a konfiguracje zrobilem tak jak na screenach wyzej po zapisaniu wszystkiego zrobilem reboota

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

ip addr Stuknij to w konsolę i podaj tutaj co wypluło.

KoMaR1911
KoMaR1911
DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Spróbuj uruchomić teraz sieć przy pomocy ifup ens18

KoMaR1911
KoMaR1911
DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Sprawdź to: ip addr flush dev ens18 i potem spróbuj ifup.

KoMaR1911
KoMaR1911
DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Spróbuj tego: dpkg -S /sbin/route

KoMaR1911
KoMaR1911
DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Brakuje podstawowych narzędzi sieciowych.

Musisz zainstalować pakiet route (bez kappy, nie wiem, skoro masz Proxmoxa to możesz zainstalować inny system etc).

Nic innego nie da rady :/

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

DBanaszewski:

Musisz zainstalować pakiet route w configu wystarczy zmienić frazę route na ip r, a default gw na default via, wtedy powinno działać, bez instalowania pakietów.

Od debiana 9 route nie jest już podstawowym pakietem sieciowym, zajmuje sie tym teraz ip

KoMaR1911
KoMaR1911

Problem rozwiazany zainstalowalem ubuntu i zrobilem to tak samo jak na debianie - wszystko dziala

Pakiety debiana 9 sa niekompletne (netinst)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.