Problem z łączeniem na serwery

Zombie
desktop
Crido
Crido

Od wczora w moim komputerze (odkąd wymieniłem płytę główną) mam taki problem że nie mogę się połączyć z serwerami żadnymi w grach ani Army Ani Gmoda Nawet Fortnita czy minecrafta poprostu się nie da jedynie co mogę robić to oglądać filmiki na youtube zapora nie blokuje mi żadnej z gier szukałem w googlu ale nic nie znalzle (ale crido mądry jestes <3 ) serwery np w armie się nie ładują ta jak i w gmodzie

LinGruby
LinGruby Pionier

jakby były jakieś logi czy coś...

ale wybacz zmiana płyty głównej nie ma wpływu na łączenie ( no chyba że nie ma neta ) to inna sprawa ;-)

Crido
Crido

a skąd wziąsc ci te logi :0 a wiesz jak się wymienia płytę główną w komputerze cza wszystko odpiać i podpiąć od nowa

LinGruby
LinGruby Pionier

Crido:

a skąd wziąsc ci te logi :0

zapędziłem się sorry, za długo nie mam styczności z Windows więc nie pomogę ;-)

Crido:

a wiesz jak się wymienia płytę główną w komputerze cza wszystko odpiać i podpiąć od nowa

parę ton się człek swego czasu naprzerzucał...

DoreK
DoreK α-tester v3

Crido:

wziąsc

😡😡😡😡

Sprawdzałeś zaporę? Napisałeś, że nie blokuje, ale mam pewne wątpliwości :thinking:

Kamilkime
Kamilkime Regularny

Zmieniłeś płytę główną, ale systemu i reszty nie - zainstalowałeś sterowniki od nowej płyty głównej i jej podzespołów? Windows chyba sobie czasem nie radzi jak mu się wymieni kawałek sprzętu bez reinstalacji systemu :/

DoreK
DoreK α-tester v3

Wtedy miałby problem wszędzie, a dotyczy tylko gier :thinking:

Crido
Crido

Niby coś ruszyło ale ping skacze jak małpka po drzewkach raz 85 raz 120 i z 120 na 1 1000 itd

Crido
Crido

zaktualizowałem sterowniki karty sieciowej i własnie isntaluje nowe sterowniki od płyty

LinGruby
LinGruby Pionier

@Crido
tak mi przyszło do głowy po wymianie płyty głównej to system na nowo postawiłeś? czy jedziesz na starym systemie?

Crido
Crido

na starym

LinGruby
LinGruby Pionier

to postaw system na nowo i powinieneś się pozbyć problemów...

też raz miałem taki przypadek po wymianie płyty na XP jeszcze jak zmieniałem płyty główne średnio co 2 tygodnie ( wtedy zrobiłem swoją płytę instalacyjną + swoje programy których używałem ) instalacja systemu ok. 30 min i wszystko działało ;-)

Crido
Crido

czyli zreinstalować komputer ? w sensie ustawienia fabryczne

LinGruby
LinGruby Pionier

tak jak to Win 10 to ma chyba taką opcję...

już @Kamilkime wspomniał że Windows nie radzi sobie z takimi zabiegami ;-)

Crido
Crido

nadal

Crido
Crido

przeinstalowałem i nic to samo

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Data i czas są ustawione ok? Niepoprawne ustawienia daty mogą powodować problem z połączeniami TLS, ale wtedy miałbyś również problemy ze stronami z https://

Crido
Crido

1 dzień w tył mam ale co to ma wspólnego z tym? miało by to sens przy windows xp problemy ze stronami też zaczynają występować

a zaznaczę że na innych komputerach nie ma takiego problemu

psycho
psycho

Jeśli masz jeden dzień w tył to właśnie ma to coś wspólnego, jeśli nie możesz połączyć się do stron internetowych, gdyż certyfikat Cię nie wpuści przez błędną datę w systemie.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Problem zaczyna się, gdy różnica dat jest tak duża, że data startu ważności certyfikatu jest po dacie ustawionej w komputerze, albo data na komputerze jest tak odległa, że względem jej certyfikat ssl jest już nieważny. Jeden dzień nie powinien powodować problemów, wtedy ludzie w różnych strefach czasowych mieliby problem np przy linii zmiany daty :thinking:

psycho
psycho

Ze swojej szkoły znam przypadki, że czasem nawet 1 dzień odległy od ustawionej w komputerze strefy czasowej generował problemy

Crido
Crido

nadal nic wymieniłem nawet kartę sieciową /;

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Masz jakiegoś antywirusa/firewalla? Jaki komunikat błędu otrzymujesz przy próbie połączenia z serwerem gry i w jakiej konkretnej grze? Czy masz ping do serwerów gier z którymi się łączysz? Jak wygląda MTR do serwerów gier a jak do adresu z przeciętną stroną internetową która działa? Czy usługi korzystające z UDP np. TS3 czy Discord działają poprawnie?

Crido
Crido

SystemZ:

Masz jakiegoś antywirusa/firewalla?

Antywirusa mam podstawowego od windowsa (windwos defender) i malwarebyets

SystemZ:

Jaki komunikat błędu otrzymujesz przy próbie połączenia z serwerem gry i w jakiej konkretnej grze? Poprostu ping skacze nawet do 1k i wywala z serwera "Utracono połączenie"

SystemZ:

Czy masz ping do serwerów gier z którymi się łączysz? Tak SystemZ:

Jak wygląda MTR do serwerów gier a jak do adresu z przeciętną stroną internetową która działa? Co to jest (w googlu nie ma nic o tym)?

SystemZ:

Czy usługi korzystające z UDP np. TS3 czy Discord działają poprawnie? Ta

czasami jeszcze gubi połączenie wifi

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro
system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.