Problem z logowaniem do MySQL

Zombie
vps, mysql, ubuntu
Mrpawelww
Mrpawelww

Witam, mam problem. Mianowicie posiadam system na VPS'ie Ubuntu 16.04 (dla mnie działa najlepiej i bez problemów), i nie mogę się zalogować do mysql serwera przy pomocy mysql -u root oraz z dodatkiem -p cały czas mi odrzuca połączenie, chciałbym też dodać że samo mysql też mi odrzuca, nawet chciałem stworzyć użytkownika systemowego i z niego postarać się połączyć, ale nie działa. Macie jakieś pomysły??

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Spróbuj reinstalacji mysql

Mrpawelww
Mrpawelww

dalej to samo, może wadliwie się zainstalował system, zaaktualizuję do najnowszego, może pomóc?

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

raczej nie podaj jakieś screeny / co Ci wyskakuje

Mrpawelww
Mrpawelww

image|690x387

DoreK
DoreK α-tester v3

Temat poruszany był na forum, wystarczy użyć wyszukiwarki :man_facepalming: https://lvlup.rok.ovh/t/blad-podczas-polaczenia-z-mysql/11026

Mrpawelww
Mrpawelww

Niestety żadne z tych rozwiązań nie pomogło. Dorek ten temat jest w internecie, lecz potrzebuję konkretów. Ty mi podajesz żebym się zalogował do mysql przy pomocy MySQL -u root -p ale nie mam w żaden sposób dostępu do MySQL, bo każdorazowa próba dostania się kończy nie powodzeniem, więc czekam dalej na pomoc, gdyż wszystkie powyższe rady nie działają

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Jak instalowałeś MySQL? Po instalacji wykonuje się komendę bodajże mysql_secure_install, gdzie podaje się nowe hasło. Tak zrobiłeś?

Mrpawelww
Mrpawelww

przeinstalowałem system, i już wszystko dobrze działa ;) Temat do zamknięcia

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.