Problem z mysqld na centos 7

Pytania i problemy
ivallpl
ivallpl

Witam, mam mysqld na centosie 7. Stworzyłem użytkownika ivall i niestety nie mogę się połączyć do mysqla przez heidisql. mysqld pracuje normalnie image|354x145 image|329x92

mloskot
mloskot

Ten komunikat oznacza, że najpewniej używasz niepoprawnego hasła

Poza tym najpierw przetestuj połączenie i logowanie klientem mysql będą zalogowanym w systemie gdzie jest uruchomiony MySQL serwer, łącząc się na adres i port serwera:

mysql --host=xxx --port=xxx --user=xxx --password
ivallpl
ivallpl

Udało się zalogować tym poleceniem. Obstawiam, że po prostu blokuję zewnętrzne połączenia do mysqla, ale internet nie pomaga :/

mloskot
mloskot

Gdyby mysql aktywnie odrzucał połączenie to by dawał inny powód, na przykład Can't connect to MySQL server on 'xxx' (10061). Gdyby firewall odrzucał połączenie, to byś nie dostawał komunikatu błędu z MySQL.

Tak czy siak, warto sprawdzić czy MySQL jest skonfigurowany aby akceptował zdalne połączenia, a nie tylko lokalne. Zobacz tutaj:

https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/problems-connecting.html

If the server was started with the skip_networking system variable enabled, it cannot accept TCP/IP connections at all. If the server was started with the bind_address system variable set to 127.0.0.1, it listens for TCP/IP connections only locally on the loopback interface and does not accept remote connections.

ivallpl
ivallpl

Wygląda jakby wszystko działało image|690x264

ivallpl
ivallpl

Samo się naprawiło

mloskot
mloskot

Być może po dodaniu nowego użytkownika nie zrestartowałeś/przeładowałeś MySQL, nie odświeżyłeś uprawnień, i serwer to zrobił sam rutynowo po dłuższym czasie.

Po dodaniu użytkownika należy wykonać FLUSH PRIVILEGES; co wyjaśnione m.in. https://stackoverflow.com/a/36464093/151641

ivallpl
ivallpl

przeładowywałem, używałem też flush privileges

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.