Problem z obsługą wielu monitorów na Kubuntu 21.04

Pytania i problemy
KMatuszak
KMatuszak Weteran

Hej, korzystam z Kubuntu 21.04 na laptopie i mam taki problem, że po zalogowaniu do systemu na głównym monitorze jest czarny ekran i kursor bez paska zadań, a na drugim sama tapeta. Problem da się naprawić poprzez uruchomienie terminala skrótem ctrl+alt+t i wykonaniu polecenia killall plasmashell a następnie plasmashell &, jednak po ponownym uruchomieniu systemu jest znów to samo 😦

Główny monitor ma rozdzielczość 1920x1080 i jest podłączony do laptopa przez HDMI, monitor wbudowany w laptopa ma rozdzielczość 1366x768. Taki problem nie występuje gdy jako główny monitor ustawiony jest ten wbudowany.

Procesor w laptopie to i5-5200U ze zintegrowaną kartą graficzną Intel HD Graphics 5500, do tego dedykowana karta graficzna GeForce 920M. Korzystam z takiego sterownika graficznego: image|690x467

Konfiguracja ekranów: image|688x500 image|688x500

Informacje o systemie: image|523x500

Proszę o pomoc, z góry dziękuję 🙂

KMatuszak
KMatuszak Weteran

bump, tymczasowo udało mi się to rozwiązać dodając do autostartu taki skrypt

#!/bin/bash

sleep 5

kquitapp5 plasmashell && kstart5 plasmashell &

jednak raczej nie tak powinno się to robić więc nadal szukam lepszego rozwiązania 😉

LinGruby
LinGruby Pionier

@KMatuszak podstawowa sprawa główny monitor to ten w laptopie koniec i kropka... wszystko dodatkowe ( monitory ) które podepniesz będą to dodatkowe monitory... bo jak np: prądu braknie to mając jako główny monitor ten dodatkowy to nic nie zrobisz ( przerabiałem to raz czy dwa u siebie ) tak wygląda obecnie u mnie...

IMG_0243|690x388

laptop jako główny a do konfiguracji używam arandr - https://christian.amsuess.com/tools/arandr/

dodany mam skrypt monitor.sh który startuje wraz z systemem ot wsio...

#!/bin/sh
xrandr --output eDP1 --primary --mode 1366x768 --pos 1280x0 --rotate normal --output DP1 --mode 1280x1024 --pos 0x0 --rotate normal --output HDMI1 --off --output HDMI2 --mode 1920x1080 --pos 2646x0 --rotate normal

wszystko działa perfekcyjnie z laptopa przechodzę na lewo i prawo... ( acz u mnie większość się odbywa za pomocą klawiatury i skrótów no ale tak jest w Tiling Window Manager - spectrwm )

KMatuszak
KMatuszak Weteran

LinGruby:

podstawowa sprawa główny monitor to ten w laptopie koniec i kropka…

Chyba nie rozumiem, to twoje zalecenie czy coś źle napisałem? Chodziło mi o to że w systemie ten zewnętrzny mam ustawiony jako główny. Tego wbudowanego nie mam zamiaru ustawiać jako główny ponieważ laptop służy mi jako komputer stacjonarny i byłoby to bardzo niewygodne :grinning_face_with_smiling_eyes:

LinGruby:

bo jak np: prądu braknie to mając jako główny monitor ten dodatkowy to nic nie zrobisz ( przerabiałem to raz czy dwa u siebie )

Wystarczy odłączyć zewnętrzny monitor, zresztą u mnie bateria i tak nie działa 😉

LinGruby:

dodany mam skrypt monitor.sh który startuje wraz z systemem ot wsio… poczytam o tym i potestuję, dzięki 🙂

LinGruby
LinGruby Pionier

KMatuszak:

Chyba nie rozumiem, to twoje zalecenie czy coś źle napisałem? Chodziło mi o to że w systemie ten zewnętrzny mam ustawiony jako główny.

jak ja miałem podobnie to cuda się działy, mój lapek też robi jako stacjonarka... dlatego po testach jak dodałem trzeci ( znaczy drugi dodatkowy ) to zostało tak że lapek jako główny... a co istotne dla mnie było coby mieć że z lapka mogę coś przenosić na lewo i prawo...

KMatuszak:

Tego wbudowanego nie mam zamiaru ustawiać jako główny ponieważ laptop służy mi jako komputer stacjonarny i byłoby to bardzo niewygodne

skryptem można załatwić wszystko, ale to i tak dajny na to grub startuje na lapku podobnie jak i bios o ile ten wbudowany jest sprawny jak jest padnięty to wtedy faktycznie dodatkowy przejmuje rolę głównego...

KMatuszak:

Wystarczy odłączyć zewnętrzny monitor, zresztą u mnie bateria i tak nie działa

osobiście bym zainwestował parę groszy w nową batt. ( przydaje się ) ja mam u siebie ( lapek od nowości tylko na prądzie a i tak jw, 2 razy przydała się batt. w lapku ) bo mogłem zakończyć to co właśnie robiłem nie tracąc danych...

przetestujesz wszelkie ustawienia i tak podobnie jak ja wrócisz do tego że w lapku jest główny monitor...

miłych i owocnych testów 😉

KMatuszak
KMatuszak Weteran

LinGruby:

ale to i tak dajny na to grub startuje na lapku podobnie jak i bios

to nie problem dla mnie 🙂

LinGruby:

o ile ten wbudowany jest sprawny jest w pełni sprawny

LinGruby:

przetestujesz wszelkie ustawienia i tak podobnie jak ja wrócisz do tego że w lapku jest główny monitor… korzystam również z win10 gdzie od zawsze mam taki setup, dodatkowo w sumie wszystko działa prawidłowo z moim obecnym tymczasowym rozwiązaniem więc nie widzę powodu dla którego miałbym zmieniać wbudowany na główny, po prostu chcę rozwiązać to jakoś lepiej jeśli się da 🙂

LinGruby:

miłych i owocnych testów 😉 a dziękuję :grinning_face_with_smiling_eyes:

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.