Problem z pingiem graczy na serwerze

Pytania i problemy
vps, minecraft, zarządzanie
JedynyTakiPsiak
JedynyTakiPsiak

Witam, w ostatnie dni odpaliłem serwer mc 1.16.4 i zauważyłem że wiele ludzi ma problemy z łączem na serwerze. Zwyczajnie pokażę: image|151x280 VPS jest z PL, więc średni ping powinien wynosić okolice 15-20ms, lecz wynosi ponad 100 lub potrafi pojedynczym graczom całkowicie obciążać ich łącze. A nawet był przypadek że gracz po wejściu na serwer z odpalonym steamem, po chwili utracał kompletnie łącze internetowe.

Moje ustawienia na serwerze:

connection-throttle: -1
network-compression-threshold=47  (miałem 256 ale zmieniłem w celu sprawdzenia czy poprawi to)

Ustawienia na bungee:

proxy_protocol: false
ping_passthrough: true
remote_ping_cache: -1
network_compression_threshold: 47
connection_throttle_limit: 3
server_connect_timeout: 5000
timeout: 50000
remote_ping_timeout: 5000
connection_throttle: 4000

Jeśli ma ktoś sugestie, bo przyznam się, że za dobry przy konfiguracji łącza nie jestem i używałem zagranicznych pomysłów.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Na początku warto zauważyć, że ping pokazany w MC nie jest równy temu co ICMP ping (taki "prawdziwy" co odpalasz z konsoli przez komendę ping czy mtr). Bardzo często będzie tak, że ping pokazany w MC będzie dużo wyższy niż ten prawdziwy np. z powodu niskich TPSów czy ogólnego sposobu tego działania. Nie brałbym do końca na poważnie tego wyniku z Minecraft'a.

Może być tak, że sieć będzie miała 1 ms opóźnienia a Minecraft pokaże 200 ms

Ten z Minecraft pokazuje inny pomiar niż sama sieć, ale to już powinna wyjaśnić inna osoba która bardziej zna się na silnikach serwera MC.

JedynyTakiPsiak
JedynyTakiPsiak

Rozumiem. Lecz muszę dodać że gracze którzy przekroczą ok. 150ms mają problemy już z postawieniem jakichkolwiek bloków jak i ten problem z odcięciem łącza jak np. ten mały streamer który stracił na parę minut możliwość korzystania z internetu. Jak sprawdzałem w cmd komendą ping lub w panelu provmox to nic nie wskazywało na to że są jakieś problemy z łączem, ale gracze jak i ja widzę że są jakieś mini problemy.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.