Problem z podłączeniem serwera TeamSpeak do domeny

Zombie
ts3, domena, directadmin
vortex69
vortex69

witam mam problem z podlonczenie deomeny do direcadmin jak wpisuje taki napisa _ts3._udp.ts.domena.pl. SRV 5 0 port ip. to nie mogę się polonczyc bo wyskakuje takie cos jak prubuje się polonczyc na ts3 Próba określenia nazwy hosta 'ts.doman.pl' nie powiodła się

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Odczekałeś odpowiedni czas [dla przykładu jedną godzinę] po czym dokonałeś restartu aplikacji TeamSpeak? Rekordy w domenach nie działają od razu. Jeśli chcesz, możesz pokazać nam zrzut ekranu z całego rekordu.

vortex69
vortex69

czekam już 2 godziny i nic

Timo

@vortex69 Podeślij zrzuty, może popełniłeś błąd.

vortex69
vortex69

ale czego zrzut ekranu

Timo

Tego, co wpisałeś w Direct Adminie. Zobaczymy, czy jest dobrze.

vortex69
vortex69

nie dam zrzutu bo tam jest moje ip

Timo

Zawsze możesz zamazać samo IP. W innym przypadku nie będę mógł ci pomóc.

vortex69
vortex69

ts3 mam tak podpięte

_ts3._udp.ts.mojadomena.pl. SRV 5 0 port mojeipnumeryczne.
Timo

Masz kropkę po IP "numerycznym" na końcu? Chyba tak nie powinno być

_ts3._udp.ts.example.com.	SRV	0 5 9981 vps.example.com.

I w tym przypadku na końcu musi być kropka.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Spróbuj ustawić tak: ts3.adres-serwera.pl A serwera IP Ts3 _ts3._udp.nazwa-domeny.pl SVR 1 12345 ts3.adres-serwera.pl gdzie 12345 to port głosowy serwera ts3.adres-serwera.pl<- adres skonfigurowany rekordem A

vortex69
vortex69

tak mam podlonczone test|690x387

vortex69
vortex69

ale ja bym chciał same mieć ip tak ts.mojadomena.pl a nie ts3.mojadomena.pl

KrEdEnS

To zrób sub-domenę, Przykładowa konfiguracja: ts.twojanazwa.pl ----A----> 192.168.1.1 _ts3._udp.nazwa-domeny.pl ----SRV----> 1 9987 ts.twojanazwa.pl

Ewentualnie konfiguruj tak: ts.twojanazwa.pl ----A----> 192.168.1.1 _ts3._udp.nazwa-domeny.pl. ----SRV----> 0 5 9987 ts.twojanazwa.pl.

Teoretycznie obie metody działają :rofl:

Timo

Raczej odwrotnie, jeśli ma się łączyć przez subdomenę. vps.twojadomena.pl ---> A ---> 12.34.56.789 _ts3._udp.ts.twojadomena.pl. ---> 0 5 9987 vps.twojadomena.pl.

KrEdEnS

TeamSpeak pisze inaczej 😂

_ts3._udp.teamspeak.com. 86400 IN SRV 0 5 9987 voice.teamspeak.com.

Timo

W rekordach łączysz się podając adres z lewej strony. Korzystając z mojego przykładu połączysz się przez ts.twojadomena.pl na vps.twojadomena.pl:9987

KrEdEnS

Osobiście mam ustawioną domenę tak:

• Utwórz rekord A wskazujący IP serwera TeamSpeak3, np. ts3.adres-serwera.pl → 1.2.3.4

• Utwórz rekord SRV: _ts3._udp lub _ts3._udp.nazwa-domeny.pl z wartością: 1 12345 ts3.adres-serwera.pl , gdzie 12345 to port głosowy serwera TeamSpeak 3 , natomiast ts3.adres-serwera.pl to jego adres, skonfigurowany rekordem A powiżej.

*oczywiście wszystko działa :slight_smile:

Timo

Okej, lecz autor chce się łączyć z subdomeny.

KrEdEnS

KrEdEnS:

ts3.adres-serwera.pl to jego adres, skonfigurowany rekordem A powiżej

no to jest przecież subdomena

Timo

Ale łącząc się przez subdomenę z rekordem A musisz dopisać port, jeśli nie jest domyślny. Po to jest SRV, by nie pisać portu. SRV przekierowuje w tym przykładzie na Rekord A :12345 A w twoim przypadku łącząc się przez SRV musisz użyć

KrEdEnS:

nazwa-domeny.pl

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.