Problem z przenoszeniem usługi www z hostingu na serwer VPS

Zombie
vps, www
PiciuU
PiciuU

Witam, zakupiłem VPS na który chcę przenieść całą usługę www z hostingu wraz z przekierowaniem domeny. Po części wiem jak to zrobić lecz nie mogę sobie pozwolić na błędy, które spowodują jakieś większe problemy. Nie chcę się do tego zabierać gdy nie jestem pewny tego w jaki sposób należy to wykonać.

Rozpiszę trochę o co chodzi. Posiadam VPS OpenVZ Root SSD u hekko oraz hosting www do którego została dodana domena. Chcę w miarę możliwości bezproblemowo przenieść pliki z hostingu www na VPS w taki sposób żeby przeniosły się umieszczone na hostingu strony wraz z bazą danych (stroną jest forum).

Podejrzewam, że rozwiązanie nie jest rzeczą, którą można wykonać w kilka sekund dlatego jeżeli jakaś dobra duszyczka zna się na tym wszystkim to chciałbym z nią skontaktować się poprzez prywatną wiadomość. Na prywatnej wiadomości dokładniej opiszę rzeczy, które mnie nurtują.

Posiadam podstawową wiedzę na temat Linuxa, żeby nie było. Po prostu nie chcę się pchać w przerzucanie stron bez pewności czy to w taki sposób zadziała.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Nie za bardzo rozumiem, dlaczego chcesz przenieść WWW na VPS. Ja zrobiłem ostatnim razem dokładnie odwrotnie. Ale to twoja sprawa. Zauważ, że musisz gdzieś zarządzać DNSami domeny. Czy masz taką usługę w panelu domeny? Zakładam, że obecnie jest w panelu WWW.

Co do przeniesienia stron wystarczy przekopiować pliki. Z bazą MySQL ci nie podpowiem bo się na niej nie zna, ale wiem, że się da ;)

PiciuU:

dobra duszyczka zna się na tym wszystkim to chciałbym z nią skontaktować się poprzez prywatną wiadomość Nie jest to dobre rozwiązanie, tutaj może się wypowiedzieć więcej "specjalistów" . (nie no, żartuję z tymi " " 😂 )

Jak masz jakieś pytania to śmiało pisz :)

EDIT: https://lvlup.rok.ovh/t/jak-przerzucic-cala-baze-mysql-na-inny-vps/801/#2?u=timo