Problem z pulpitem zdalnym - nie łączy się

Zombie
JRPL
JRPL

Witam mam problem jeden poniewaz kupilem vps juz wgralem vnc do ubuntu 16.04 lts wszystko wgralem jest waszysgko okej w putty ale w pc na vnc juz nie moge sie polaczyc do pulpitu zdalnego jakies pomysly?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Masz wersję serwerową czy desktopową tego Ubuntu? Sama serwerowa się nie nada, potrzebne jest środowisko graficzne.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Oczywiście, że się nada, pytanie tylko czy jest zainstalowany X.org i jakieś środowisko, które czasem są w dependach serwerów VNC.

JRPL
JRPL

no tak wgralem tylko vnc nic wiecej a jak doweidziec sie czy mam serwerową lub desktopową?

bopke

Jeżeli system pochodzi z domyślnej instalacji to jest to ubuntu server. Jeżeli sam instalowałeś to tylko Ty wiesz co właściwie wgrałeś. Może serwer VNC zwraca jakiś błąd? Jak nazywa się pakiet serwera VNC którego używasz?

JRPL
JRPL

To mozlkwevze mam ubhntu server

bopke

Powiedz jeszcze jak się nazywa pakiet serwera VNC który zainstalowałeś.

Sprawdź poleceniem dpkg -l xorg czy masz zainstalowany serwer wyświetlania, dzięki któremu w ogóle vnc może zaistnieć.

Jeżeli wyskoczy Ci błąd w stylu dpkg-query: nie znaleziono pakietu pasującego do wzorca xorg to zainstaluj go poleceniem apt-get install xorg i zrestartuj serwer VNC. Sprawdź, czy teraz działa już poprawnie :)

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Spróbowałbym w terminalu:

vncserver -kill
vncserver