Problem z ramem na serwerze Minecraft

Pytania i problemy
Ozelot
Ozelot

Witam. Przychodzę z prośbą o pomoc/poradę. Otóż jestem w posiadaniu serwera VPS 8 GB RAM. Posiadam zainstalowany panel pterodactyl, mysql i oczywiście uruchomiony serwer Minecraft. Jednakże stopniowo zajmuje on ciągle coraz więcej ramu, aż w końcu dochodzi do limitu przydzielonej pamięci dla serwera i zostaje on tak jakby zamrożony. Jest to szczególnie widoczne, gdy na serwerze są gracze. Nie pokazuje żadnych błędów. Pluginy sprawdzałem, jednak problem wciąż się powtarzał. Próbowałem zmianę javy z jdk 8 na 12, aczkolwiek to nie pomogło. Wielokrotnie zmieniałem komendę startową serwera, dodając przy tym flagi aikara - również nie rozwiązało to problemu. Do samego serwera przydzieliłem 6 GB. Dodam jeszcze, że korzystam z Papera 1.14.4, konfiguracja raczej zoptymalizowana. Timingsy na nic nie wskazują, a zużycie CPU jest na dobrym poziomie.

Czy ktoś kiedyś miał podobny problem i zechciałby podzielić się wiedzą na temat jego rozwiązania? Pozdrawiam.

xSeKaBo
xSeKaBo

Lista wtyczek?

Ozelot
Ozelot

Nie wiem czy jest sens, abym je tutaj podawał, skoro je sprawdzałem i bez nich również takowy problem występuje.

@Edit specjalnie teraz uruchomiłem serwer bez żadnych pluginów i dzieje się to samo.

JakubEG
JakubEG

Serwer Minecraft korzysta z CAŁEJ pamięci RAM jaką mu przydzielisz więc to nie jest żaden błąd, po prostu z godziny na godzinę odkłada sobie np. często używane pliki do pamięci RAM. Spróbuj tego: W zakładce Build Configuration edytuj opcję Allocated Memory i wpisz tam 7000, następnie przejdź do zakładki Startup i edytuj opcję Startup Command i wpisz tam -Xmx6000M zamiast Xmx{{SERVER_MEMORY}}M Miałem dokładnie ten sam problem z Pterodactylem i to go rozwiązało.

JakubEG
JakubEG

Ps. nie stosuj flag aikara jeśli masz mniej niż 10GB pamięci RAM, tylko pogorszysz sytuację!

Ozelot
Ozelot

Zmiana parametrów w komendzie startowej, usunięcie flag aikara oraz ponowne wygenerowanie mapy rozwiązały problem, przynajmniej na chwilę obecną. Dziękuję.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.