Problem z spadkami wydajności pod serwerem minecraft

Pytania i problemy
vps, minecraft
Scovian
Scovian

Od kilku dni mam dziwny problem z wydajnością na moim serwerze skyblock 1.15.2. Nagłe spadki tps bez względu na to czy na serwerze jest 10 czy 30 graczy.

Timingi https://timings.aikar.co/?id=472c4d8847444efd813355686015897b

W konsoli w tym momencie standardowo wyświetla się Can't keep up! Is the server overloaded? Running 5056ms or 101 ticks behind

Przyglądałem się wynikom w htop i wygląda to co najmniej ciekawie bo w momencie spadku tps zużycie jednego z rdzeni wskakuje na 100% a po chwili wraca na normalną wartosć a tps się stabilizuje. Ostatnio doprowadziło to do zatrzymania się serwera bo tps spadł całkowicie.

Serwer jest już naprawdę nieźle wykastrowany, korzystam z silnika Tuinity, a cały config jest w linku z timingami.

Używam hostingu PL 3vCore 12gb ram więc prawie najwydajniejsza z opcji na lvlup. Węzeł to n137.lvlup.pro

Ktoś może wie co może być przyczyną?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Sprawdź parametr steal w momencie gdy użycie cpu wskakuje na 100% - możesz to sprawdzić na końcu linijki zaczynającej się od Cpu(s) obok st pod komendą top.

Zalecam również migrację ze starej oferty PL na ofertę UpRyze, która jest tańsza oraz wydajniejsza 😉

Scovian
Scovian

więc czeka mnie wpatrywanie się w konsolę aż tps znów spadnie. Dlaczego na stronie nie ma nic o nowej ofercie? I czy na pewno wydajniejsza? Jednak minecraft lubi GHz a amd nie daje tyle soku

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Scovian:

Dlaczego na stronie nie ma nic o nowej ofercie?

strona główna nie jest jeszcze zaktualizowana, z nową ofertą możesz zapoznać się na forum oraz w panelu v4.

Scovian:

I czy na pewno wydajniejsza? Jednak minecraft lubi GHz a amd nie daje tyle soku pomimo lekko niższego taktowania, wydajność na każdym wątku jest wyższa. możesz poczytać o tym na discordzie lvlupa, kilka osób pisało już że większa wydajność widoczna jest gołym okiem 🙂

Szymonjjay
Szymonjjay

Może i lubi, ale taktowanie procesora to nie wszystko. W cinebenchu R20 procesor z oferty PL na jednym rdzeniu ma 466pkt a za to na Ryzenie ma 509pkt, więc wydajność pojedyńczego rdzenia jest prawie 10% lepsza.

Scovian
Scovian

Ale mówimy teraz o ofercie zwykłej czy turbo?

Lempik
Lempik

Scovian:

Nagłe spadki tps bez względu na to czy na serwerze jest 10 czy 30 graczy.

Sprawdziłbym graczy - może mają duże farmy zwierząt, ekspiarki, mechanizmy. Szczególnie bym sprawdził, czy nie mają za dużo wieśniaków w jednym miejscu i odciętych od miejsc pracy i łóżek. No i mnie bardzo łagowały ekspiarki endermanów w Endzie (te fruwające perły), więc znalazłem plugin, który ogranicza liczbę endermanów w Endzie.

Scovian
Scovian

end jest wyłączony, moby limitowane, redstone podobnie

Scovian
Scovian

Najwyższy jaki zaobserwowałem to 6.3 i widzę że jest bardzo niestabilny bo skacze średnio od 0.2 do 3 a nawet więcej

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Węzeł na którym znajduje się twój VPS może być przeciążony, napisz ticket z prośbą o migrację na inny węzeł KVM PL lub najlepiej od razu na nowy węzeł z KVM PL UpRyze.

Scovian
Scovian

Niestety aktualnie nie stać mnie na takie przyjemności 😦

KMatuszak
KMatuszak Weteran

jest to darmowe, z tego co mi wiadomo 🙂

Scovian
Scovian

Niestety ale po raz kolejny już nie jestem w stanie założyć ticketu. Po wypełnieniu wszystkiego strona domaga się uzupełnienia pola oznaczonego * a wszystkie pola są wypełnione

Lempik
Lempik

Prawdopodobnie Twój wniosek jest dłuższy niż zakłada limit. Podzieł wniosek na dwie części, tę drugą włóż jako komentarz do wniosku.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.