Problem z ssh / Własny system

Zombie
Muchomor
Muchomor

Witam zainstalowałem własny system iso, wszystko jest dobrze w przeglądarce normalnie działa serwer ale przez putty / filezilla / winscp gdy próbuje się połączyć nie działa, dopiero uczę się pewnie trzeba coś skonfigurować / zainstalować by odblokować połączenie ssh. Można jakieś komendy jak naprawić połączenie ssh ? Po prostu bym wiedział na przyszłość o co chodzi, System freebsd 9.3 / 32bit - Dostęp do konsoli działa tylko przez waszą przeglądarkę i tak jakbym nie miał internetu, pobieranie też nie działa itd.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

FreeBSD? Brzmi jak próba instalowania serwera Metina. :thinking:

Z tego co pamiętam to na freebsd musisz skonfigurować sieć w /etc/rc.conf.

Muchomor
Muchomor

No tak ale jak wejść w ten plik skoro nie mam dostępu przez ftp oraz pakietów nano by zrobić / wejść przez konsolę ;d

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Z edytorów masz do dyspozycji zawsze ee lub vim.

A na upartego echo i cat.

Toranktto
Toranktto

Wersja 9.3 jest już dawno nie wspierana, polecam przejść na 11.1 lub 10.4, jeżeli masz taką możliwość. Informacje na temat podłączania FreeBSD do sieci znajdziesz tutaj: https://lvlup.rok.ovh/t/poradnik-reinstalacja-systemu-na-kvm-freebsd-10-2/256 (co prawda to jest na 10.2, ale konfiguracja nie powinna się drastycznie różnić) lub w oficjalnej dokumentacji https://www.freebsd.org/doc/handbook/config-network-setup.html

Muchomor
Muchomor

Gdybym chciał wersji 11 to bym na arube poszedł ;d nic na tym nie zrobisz bo wszystkie poradniki oraz pliki są dostosowane do wersji 9.2 / 9.3 dlatego kupiłem tu serwer bo można wgrywać własny plik .iso już widziałem ten poradnik no cóż. Popytam jeszcze innych osób a jak nie to 30 złoty w błoto ;d szkoda bo myślałem że największy problem sprawi mi coś innego a wywaliłem się na samym początku z konfiguracją internetu....

Ten poradnik nie działa, ale jeszcze mam w planie coś tam się tym pobawić może uda się samemu dojść co jest nie tak.

kubus
kubus

Może zmień sshd_enable=NO na sshd_enable=YES w /etc/rc.conf Następnie zapisz to i wpisz sh /etc/rc.d/sshd start I upewnij się, że masz ustawiony Protocol 2 w /etc/ssh/sshd_config i przeładuj sh /etc/rc.d/sshd reload

Muchomor
Muchomor

To nie wina ssh, ping też nie działa oraz pobieranie pakietów / portów. Po prostu brak internetu, odpisuje bo mi się wyświetla odp na e-mailu ;d raczej wątpię że coś tutaj znajdę albo ktoś pomoże, będę miał chęci to poświęcę na to dzień i może 9999 sposobami naprawię. Jeżeli znajdę coś co by to naprawiło to napiszę sposób dla innych użytkowników którzy mieliby ten problem

LinGruby
LinGruby Pionier

Muchomor:

Gdybym chciał wersji 11 to bym na arube poszedł ;d nic na tym nie zrobisz bo wszystkie poradniki oraz pliki są dostosowane do wersji 9.2 / 9.3 dlatego kupiłem tu serwer bo można wgrywać własny plik .iso

a to ciekawe przecież poradniki stricte nie mogą się zdezaktualizować komendy zawsze są te same jedynie wersje się mogą zmieniać etc. itp. ;-)

a tak z doświadczenia coraz bardziej zaczyna mnie bawić jak ( osoby nie mające bladego pojęcia i choć podstaw do obsługi systemów z pod płaszcza Linux, BSD etc. itp. zabierają się za administrację nimi )

wiem było to trochę uszczypliwe ale coraz więcej takich przypadków a dodam że man to podstawa ;-)

@Muchomor a swoją drogą przejrzyj jeszcze raz https://lvlup.rok.ovh/t/poradnik-reinstalacja-systemu-na-kvm-freebsd-10-2/256 może gdzieś babola zrobiłeś bo nie ma opcji jak wszystko wykonałeś według poradnika żeby nie działało

Muchomor
Muchomor

Pomagała mi osoba co się w tym zna dobrze, nie wykrywa kart sieciowych. Do tego nie mam pełnych uprawnień, nie mogę stworzyć wirtualnej maszyny oraz edytować firewall w panelu, a mówił że dawniej pomagał na tym samym hostingu innej osobie i naprawił przez stworzenie wirtualnej maszyny oraz konfiguracji firewall Inne systemy bardzo dobrze znam, nie moja wina że freebsd jest trudny a zabierać się będę bo chcę w ogóle co to za poje--ństwo w stylu nie znasz się nie wchodź, kur-a każdy kiedyś się nie znał nawet ty więc po co ta agresja i nienawiść

Toranktto
Toranktto

Spróbuj wklepać to: [code] virtio_load="YES" virtio_pci_load="YES" [/code] do pliku '/boot/loader.conf' (oczywiście zrestartuj potem)

LinGruby
LinGruby Pionier

Muchomor:

kur-a każdy kiedyś się nie znał nawet ty więc po co ta agresja i nienawiść

o jakiej nienawiści i agresji mówisz ( ja tylko stwierdziłem fakt ot wszystko ) a jak ja zaczynałem to najpierw szukałem odpowiedzi, czytałem a jak nie znalazłem odpowiedzi co w ogóle nie miało miejsca bo rozwiązań pełno w sieci i na pewno więcej jak to było 10 lat temu to dopiero zadawałem pytanie

a teraz nie wychodzi to zadają pytanie i w ten sposób nic się nie uczą a ( niestety tylko szukając rozwiązań na własna rękę można czegoś się nauczyć, a nauka nie idzie w las tylko w nas )

ot cała moja rozkmina ;-)

Muchomor
Muchomor

Uwierz mi że szukałem w każdym języku i nic nie pomagało, ale już jestem na tropie. System nie wykrywał wgl kart sieciowych dlatego żadne inne sposoby oraz konfiguracje nie działały. Na nowszej wersji freebsd wykrywa ale nowsza mi nie jest potrzebna, podobno na starsze wersje potrzebna jest starsza karta sieciowa której niestety na tym hostingu nie mam albo nie mogę zmienić, ale przetestuje jeszcze na wersji 10.2

happi
happi

Muchomor:

System nie wykrywał wgl kart sieciowych dlatego żadne inne sposoby oraz konfiguracje nie działały. [...] podobno na starsze wersje potrzebna jest starsza karta sieciowa której niestety na tym hostingu nie mam albo nie mogę zmienić, ale przetestuje jeszcze na wersji 10.2 Więc może napisz do supportu skoro jest to problem z vpsem, a nie systemem?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Z tego co mi wiadomo, *BSD ma problemy z VirtIO.

Napisz ticket, aby:

• zmienili kontroler dysku na IDE lub inny;
  • zmienili kartę sieciową na kompatybilną z Intelem;

Powinno pomóc (no i oczywiście odpowiednia konfiguracja)

Jeżeli dalej masz problem to nie wiem co może pomóc.

Muchomor
Muchomor

Już wiem co należy zrobić ale nadal nie rozumiem skąd wziąć IP.FAIL.OVER, mam adres tylko głównego adresu, netmask,broadcast,i routera. Ale co to jest ten adres ip fail over to na prawdę nie rozumiem...

Infinity
Infinity

ip fail over to ip kierowane na ciebie. Czyli w skrócie? Jest to twoje IP jakie hosting ci przyznało.

Muchomor
Muchomor

Naprawiłem ;d trzeba wgrać system z internetu, bo ten co jest od razu wgrany tutaj to jakiś syf który nie działa poprawnie. Ten poradnik z freebsd 10.2 działa na każdej wersji freebsd ale ja jestem jełopem i zamiast default wpisywałem cały czas deafult xD A i w resolv.conf trzeba wpisać nameserver 8.8.8.8

kubus
kubus

Dodam też, że przyda się dodać do resolv.conf następny nameserver ale 8.8.4.4