Problem z uruchomieniem mc w screenie na vps

Pytania i problemy
Koks17
Koks17

Cytat Witam, mam pewien problem z uruchomieniem serwera minecrafcie w screenie prawdopodobnie coś źle robię i moje pytanie :

1 jak należy uruchomić poprawnie serwer minecraft w screenie ?

2 czy muszę wgrywać skrypt startujący na to ?

Kamil02167
Kamil02167

Najprościej będzie utworzyć prosty plik startowy start.sh Wpisujesz komendę nano start.sh i wklepujesz treść:

#!/bin/sh screen -dmS "nazwa" java -Xms(Ram alokacyjny) -Xmx(Ram max) (inne flagi jeśli używasz np. aikara) -jar nazwasilnika.jar Przykładowo: #!/bin/sh screen -dmS "testowy" java -Xms1G -Xmx1G -jar silnik.jar

Zapisujesz, nadajesz uprawnienia chmod +x start.sh i wpisujesz ./start.sh Screena zamykasz skrótem ctrl + a + z, wracasz do niego screen -r nazwa

Koks17
Koks17

Dzięki wielkie przetestuje i powiem czy działa, i aby wyjść z tego screena należy wpisać ctrl+a +z i screen będzie chodził w tle ?

Kamil02167
Kamil02167

Tak, dokładnie. (Nie wpisać, a nacisnąć, przecież to skrót klawiszowy 😄)

Axerr
Axerr

Koks17:

ctrl+a +z

Z tego co pamiętam, skrót klawiszowy do opuszczania screena to był ctrl + a + d. :thinking:

Koks17
Koks17

Wiem wiem miałem to namyśli ale nie to napisałem jak zrobię dziś tego screena według twoje instrukcji to dam znać czy działa

Kamil02167
Kamil02167

Ja od zawsze korzystam z ctrl a z, być może coś przestawiłem 😄

Koks17
Koks17

Jest pewien problem ponieważ gdy zapisuje screena to na dole ekranu wyskakuje czerwony komunikat „File on disk has changed”

Koks17
Koks17

Bo sprawa wyglada tak że mam 2 vps’y 1 robiłem według 1 poradnika drugi według drugiego poradnika i ten vps jeden działa screen działa wszytko dobrze ale w tym drugim nie działa ten screen jak napisałem wyżej wyskakuje ten błąd file on disk has changed

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.