SMTP (( mybb nie wysyła maili )), jak zainstalować SMTP czy jak to sie nazywa bardz prose o odp
@DBanaszewski odp za 17 h bo nie mg teraz bo jest okienko modialowe i 17 hours cos tam xD
SMTP (( mybb nie wysyła maili )), jak zainstalować SMTP czy jak to sie nazywa bardz prose o odp
@DBanaszewski odp za 17 h bo nie mg teraz bo jest okienko modialowe i 17 hours cos tam xD
SMTP to serwer poczty wychodzącej.
Jeżeli masz VPSa i dużo cierpliwości - zainteresuj się postfix i dovecot.
Jeżeli masz VPSa, a mało cierpiwości to zainteresuj się hostingiem WWW np. z lvlup.pro :slight_smile:
Jeżeli nie masz VPSa, a masz hosting WWW to wystarczy odpowiednio skonfigurować.
Jeżeli to po prostu błąd związany z konfiguracją - podaj treść błędu - nasza magiczna kula jest w remoncie 😄
Kupując hosting WWW z kodem dbanaszewski.pl masz 10% taniej ;)
W ostateczności możesz założyć jakieś konto pocztowe na Onecie lub Gmailu i odpowiednio je skonfigurować ;)
Wejdź w ACP -> Narzędzia i konserwacja -> Logi systemu e-mail i podaj ewentualny kod i treść błędu, który prawdopodobnie tam się znajduje.
Mam VPS i po prostu SMTP potrzebuje i nie będe kupować niepotrzebego serwera www bo mi sie nie przyda więc wiesz :/
anon45653061:
@ref
https://lvlup.rok.ovh/t/tagowanie-nieistniejacych-nickow-but-why/369?source_topic_id=3380
Oczekujesz pomocy nie wysyłając nam niezbędnych danych do zdiagnozowania problemu? Ambitnie.
//Co do SMTP to Ci @Dbanaszewski napisał co można zrobić, tyle w temacie raczej ;)
@DoreK ja nie bede kupywał hosta www jak mam VPS'a a mi chodzi o samą instalacje owego serwera na vps
Poradnikow jest pełno na google albo i na forum nawet mogą być. Zapytam z ciekawości, gdzie masz domene? bo OVH daje darmowego maila do domeny i hosting www.
domena nazwa.pl
Jeżeli chcesz stracić wszystkie włosy - proszę bardzo :kappa:
Jeżeli nie chcesz zakupić hostingu WWW (a mógłbyś tam postawić sobie właśnie takie forum i miałbyś tam gotowy serwer pocztowy) to załóż jakiegoś maila na portalu np. onet lub gmail i odpowiednio skonfiguruj. Instalacja serwera pocztowego, odpowiednie wpisy itp. - powiesz dość już przy konfiguracji 😛
@DBanaszewski ale mi chodzi o instalacje owego serwera na serwerze vps od lvlup'a bo host www za maly bedzie a i tak wstawiam na vpsy a zainstalować tylko wym musial
No to masz trzy opcje:
No chcę nr.3 ale sam nie ogarniam tego, bo postfix jakoś skonfigurować umiem :/ pomożesz proszę :)
Powiem od siebie, instalacja własnego serwera poczty na VPS to męczarnia i wiele osób które próbowało jak ja pewnie mnie poprze. Jesli tylko możesz - skorzystaj z jakiegoś hostingu www i tam ustaw pocztę.
Ale mam poczte na zoho.eu ale nie mam smtp ponieważ w płatnym planie jest, sproboje jedna opcje co chce zobaczyć.
Jak ktoś wy mi pomógł zainstalować ten serwer to będe wdzięczny!
Potwierdzam i nie polecam, strasznie dużo kombinowania z tym jest :/
Kup hosting WWW za kilka zł. Dodaj wpis A pod twój adres IP serwera (jeśli chcesz) i masz dostęp do poczty i możesz sobie zrobić bez problemu mail mając strone na VPS.
anon45653061:
host www za maly bedzie
Gdzie za mały będzie? 5 GB na forum nie starczy? :thinking:
Tak jak poprzednicy, załóż konto na jakimś serwisie darmowej poczty i będzie po kłopocie.
Stawianie serwera pocztowego to WIELKI PROBLEM, którego nikt* nie potrafi rozwiązać. Po prostu jest to BARDZO BARDZO trudne.
* - ktoś może umie.
Ale na takim hostingu jest mało pamięci :/
@Edit: Ale co z ssl? i troche może być nie długo
@Edit2: @DBanaszewski widzę że się znasz to powiedz mi ile serwerów cs 1.6 się zmieści na 2 gb ram, i jak możesz czy będą w miare niskie pingi na vps w francji 4gb ram?
@DBanaszewski czyli twierdzisz że na VPS w Francji fajnie będzie się też grać?
anon45653061:
powiedz mi ile serwerów cs 1.6 się zmieści na 2 gb ram, i jak możesz czy będą w miare niskie pingi na vps w francji 4gb ram?
Na hostingu WWW dokładnie 0 (jezeli chcesz postawić tam serwery CS 1.6) Na VPSie serwery CS 1.6 nie powinny zjadać dużo wszystkiego, może w granicach rozsądku do 2. W moim przypadku ping do Francji to ~45ms, a do PL ~5-18ms. Myślę, że lepszym wyborem byłby VPS PL, ale FR też nie pogardzę, da się sensownie grać.
SSL na hostingu WWW od lvlup.pro jest darmowy.
Jeśli nie chcesz denerwować się przy konfiguracji serwera mailowego, możesz skorzystać z usług typu sendgrid.com, w którym darmowe konto jest ograniczone do 100 wiadomości dziennie. Myślę jednak, że limit spokojnie powinien wystarczyć dla małego forum.
Polecam jednak zakup hostingu www z lvlupa, w którym smtp możesz dodać z poziomu wygodnego panelu. Z kodem anyforum.pl aż 10% taniej. 🤑

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.