Problem ze stylizacją strony

Zombie
Mrpawelww
Mrpawelww

Siemka, mam problem z umieszczeniem grafiki w div'ach, czyli mam div'a (ramka), w nim jest pętla z wyświetleniem grafiki i podpisaniem jej, na każdy obrazek z napisem nakładam kolejnego div'a, i go stylizuję w CSS, lecz on zamiast zostać w tym pierwszym div'ie to wychodzi po za niego Wie ktoś jak to naprawić?? zdjecie|690x485

MCSBlaxer
MCSBlaxer

Dobry, mógł byś podać kod strony, pomogło by to w rozwiązaniu problemu.

Mrpawelww
Mrpawelww

Nie wiem jak wpisać kod strony żeby go forum nie sformatowało, to wrzucam załącznik strona.zip|attachment (1,2 KB)

SP24
SP24

Po 1. Masz zły układ znaczników. Od kiedy body jest wewnątrz diva? Po 2. Nie stosuj bo mamy HTML5 nie 4 Po 3. Przydałoby się zamknąć te obrazki w divach a jego samego wycentrować //edit. Jak coś to dobrze, że pytasz. Ja tylko piszę co jest źle

Jebanany
Jebanany

Bardzo dobrze, że zadajesz pytania dotyczące tego, z czym masz problem

Aby poznać divy wejdź tutaj https://www.w3schools.com/tags/tag_div.asp

Pamiętaj, aby zamykać tagi po otwarciu (nie wszystkie się zamyka, o tym też możesz poczytać wpisując nazwę tagu na stronie podanej wyżej).

Aby wrzucić kod strony na forum użyj:

```html
 kod strony itp. 
    ```

Dodatkowo, zachowaj porządek. Skryptu i style umieszczaj w ` a treść w ``. Nie mieszaj tych obu rzeczy.

W pętli PHP uwzględnij wszystko, co ma zawierać pojedyncze zdjęcie. Póki co, to każde zdjęcie jest wyświetlone jako link i tyle.

Staraj się unikać takich praktyk jak otwieranie tagów wewnątrz php i ich zamykanie poza php.

Formatuj tekst używając tabulatora.

Mrpawelww
Mrpawelww

Jakoś poukładałem kod, lecz nadal nie dostałem odpowiedzi co zrobić, żeby te obrazki nie wychodziły poza pierwszy blok??

600768605 <-- Zadzwoń

Adam Musiał - Glazurnik
![175x175](images/'.$file.')Robota nr '.$i++.'  ';

}

}
closedir($z);
 ?>

style.css

body{
	padding: 0;
	margin: 0;
	background: #ecf0f1;
	font-family: sans-serif;
}
.center{
		text-align: middle;
		display: inline;
		width: 80%;
		padding: 25px;
		box-shadow: 3px 3px 5px 6px #ccc;
		position: relative;
		left: 8%;
		top: 50px;
		height: 80% auto;
}
.style{
	float: left;
	text-decoration: none;
	color: black;
	margin-right: 5px;
	}
.galeria{
		width: 70%;
	}

Tak wygląda teraz kod, mam nadzieję że trochę bardziej przejrzyście, ale nadal obrazy wychodzą poza div'a o nazwie "center", chyba że coś nie tak użyłem w stylu

SP24
SP24

htdocs.zip|attachment (47,3 KB) Proszę. Napisałem Ci taki zarys tego. Wiem, że nie powinienem bo w taki sposób nie da się uczyć, ale niech będzie to dla Ciebie przykład Dodatkowo, ładnie będzie skalowało się to na telefonach. W sumie wystarczy jak dodasz viewporta w sekcji head i będzie git na urządzeniach mobilnych.

Mrpawelww
Mrpawelww

Wczoraj już nie dałem rady się tym bawić, więc dzisiaj do tego usiadłem... po wgraniu tego co @SP24 wysłałeś nadal zdjęcia wychodzą poza box'a, więc twoje rozwiązanie się nie powiodło, chyba że u ciebie to działa, u mnie jest jakiś problem :thinking:

SP24
SP24

Pokaż screena. Spróbuj odświeżyć stronę kombinacją CTRL+F5

Mrpawelww
Mrpawelww

Zrzut%20ekranu%20z%202019-11-09%2019-19-19|690x387 próbowałem odświeżyć CTRL + F5, do tego wyczyściłem całą zapisaną grafikę, plus jeszcze otwierałem na oknie incognito i dalej to samo

Mrpawelww
Mrpawelww

wiem że jestem upierdliwy, sorki 😕

SP24
SP24

A weź w CSSie zamień max-height na height

Mrpawelww
Mrpawelww

zamieniłem na height i nic, usunąłem min-height i height ustawiłem na 80%, i nic się nie zmieniło. U ciebie to działało?

SP24
SP24

Tak. A usuń w ogóle height z .container

Mrpawelww
Mrpawelww

usunąłem height, i jest od góry do samego dołu 😕 Zrzut%20ekranu%20z%202019-11-09%2019-28-27|690x387 Zrzut%20ekranu%20z%202019-11-09%2019-28-51|690x387

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.