Problemy po OC GPU

Pytania i problemy
Bananowy
Bananowy

Witam,

Jak to mi zawsze coś się dzieje z moim sprzętem...

Po ostatnich problemach wymieniłem sobie płytę, ram, procesor i dołożyłem dysk SSD. Wszystko działało dobrze, pomyślałem, że pora na podkręcenie mojej wiekowej grafiki (gtx 960). Na początku było spoko, wzrost tam 5-10 klatek, zawsze coś i nagle cyk crash w gierce. Pomyślałem, że okej może trochę przesadziłem z OC, zmniejszyłem parametry, znowu chwilę okej i znowu crash.

Po tym stwierdziłem, że wrócę do natywnych ustawień co nie do końca rozwiązało problem, już sam nie wiem czy to przez grafikę czy nie ale w totalnie randomowych momentach wywala mi grę. Wygląda to bardziej tak jakby ktoś siedział w moim "Menadżerze Zadań" i wyłączał mi procesy.

Ostatnią rzeczą, którą pamiętam, że robiłem to zmiana profilu w biosie na XMP. Mam podejrzenia, że sam Windows 10 ze swoimi super update'ami może mieć coś z tym wspólnego. (Np mój znajomy zaktualizował windowsa i ciągle wywalało mu blue screeny, zrobił format wrzucił jakąś starszą wersje i wszystko działa bez zarzutu.)

Skanowałem dyski - nic Skanowałem ram - nic Skanowałem w poszukiwaniu jakiś wirusów - nic

System: Windows 10 CPU: Ryzen 5 3600 GPU: GeForce GTX 960 4 GB (gigabyte) RAM: 16 GB 3000 MHz Dyski - jeden talerzowy drugi crucial ssd

Jeżeli jest tu ktoś, kto może mi pomóc to z góry dziękuję za fatygę. Pozdrawiam i zdrowia życzę!

TheMultii
TheMultii

No niestety, podkręcając kartę zawsze ponosisz ryzyko awarii. Możesz popatrzeć w logach gier, co je tam na prawdę wyłączało .

Bananowy:

ktoś siedział w moim “Menadżerze Zadań” i wyłączał mi procesy. No niestety, to jest typu "Panie doktorze, chyba umrę" 🤔

Zawsze pozostaje ci reinstall systemu, bądź test na jakimś benchmarku, np. w Linuxie 🤷🏻‍♀️.

Bananowy
Bananowy

A co poza GPU może w sumie być za to odpowiedzialne?

TheMultii
TheMultii

Wiruski, temperatury, etc.

Bananowy
Bananowy

Wirusy raczej nie Temp są w porządku

Z tego co czytałem możliwe, że sterowniki mogą robić młyn więc spróbuję jeszcze tego, a jak nie to zainstaluje windowsa na nowo.

SP24
SP24

Jeśli masz możliwość sprawdź pod linuksem przetestować. Możliwe że wina leży po stronie aktualizacji windowsa, ale takie gdybanie bez logów lub innych materiałów jest trochę bez sensu.

Bananowy
Bananowy

Niestety takowej możliwości nie mam, sam nawet nie wiem co mógłbym jeszcze sprawdzić albo zrobić.

luxDev
luxDev Pionier

Jeśli masz inny komptuter na stanie żeby przetestować grafikę to wrzuć ją na inny komputer i zobacz ewentualnie jeszcze popatrz temperatury w grach (btw występuje to we wszystkich?)

A tak to ci polecę format i jeśli aktualizowałeś sterowniki przez tym incydentem to mógłbyś je przywrócić, albo wgrać starszą wersję.

Karta graficzna nie należy chyba do nowych jeśli chodzi o używanie i w sumie po podkręceniu mogła się zepsuć.

Bananowy
Bananowy

Ogółem chyba udało mi się uporać z problemem. Głównym powodem tych crashy były prawdopodobnie sterowniki NVIDII (zainstalowałem starsze). Nie jestem jeszcze pewny na 100% ale zostawiam poniżej czynności, które wykonałem, może komuś pomoże.

• Zainstalowałem windowsa 10 na nowo (jakąś starszą polecaną ponoć optymalną wersję) i starsze sterowniki do karty graficznej.

• W wierszu poleceń przeskanowałem SFC.

• Naprawiłem parę błędów systemowych.

• Zrestartowałem BIOS i na razie nie będę włączał XMP.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.