PiciuU:
Jestem niemalże pewny że to DDoS ze względu na to, iż atak nastąpił w chwili gdy mieliśmy konflikt z jakimś teamspeakiem który zdobywa ludzi poprzez reklamowanie się na innych serwerach wiadomością że aktualny zostaje zamknięty i proszą o przejście na inny. Po tym jak skontaktowaliśmy się w sprawie z włascicielem tamtego serwera (jak się okazało osoba reklamująca była tym właścicielem) zaatakowali nas. Sprawa już zgłoszona została do supportu teamspeak odnośnie łamania regulaminu npl i czekamy na odpowiedź
Rozróżnijmy tutaj dwa typy ataków, DDOS i aplikacyjny. Nawet jeśli atak nastąpił gdy mieliście konflikt, mógł to być atak aplikacyjny a nie DDOS.
Polecam dokonać pewnej "diagnostyki" sieci w prosty sposób - nasłuchiwać pakiety na porcie UDP dot. TS3, standardowym - przy np. takim ataku i metodą eliminacji czy "podejrzanych" pakietów znaleźć winowajce. Jeśli jest to atak przeprowadzany z pojedynczego adresu IP to problemu nie ma, wystarczy wyciąć ten adres IP całkowicie na iptables i hejo. Natomiast, jeśli jest to atak DDOS tak jak mówisz (distrubuted) z wielu miejsc, wielu IP to można pobawić się w wycinanie odpowiednio dopasowanych pakietów (np. na zasadzie rozmiaru pakietu UDP (minimalna liczba) czy na zasadzie ilosc pakietow per 5/10 sekund). Możliwości są, jednak jest to bardziej walka z wiatrakami i ze skutkiem, a nie powodem.
Hekko jakie takie z tego co wiem nie posiada sporych zabezpieczeń ddos, raczej jest to coś w ramach "blackholing" w przypadku wiekszych atakow a w przypadku mniejszych nadzieja oparta na infrastrukturze hostingu. To co u ciebie występuje, to zapewne blackholing, co moim zdaniem jest najgorszym zabezpieczeniem jaki kiedykolwiek powstał i jest to raczej ochrona hostingu a nie ciebie.
Ostatecznie zmiana hostingu, na taki który ma lepszą infrastrukturę czy lepsze zabezpieczenia względem ataków. Polecam użyć lvlup.pro, z którym nie miałem jeszcze praktycznie żadnego problemu, w wersji KVM GAME PRO, z dodanymi filtrami dla TS3 (UDP).
Są też inne godne uwagi hostingi, które oferują ochronę kierowaną w TS3.