Profesjonalizm lvlup, a raczej jego brak

Opinie
quilmaxer
quilmaxer

Jako klient lvlup pragnę w 100% odradzić wszystkim tej serwerowni. Podejście do klienta 0, możliwość kontaktu tylko przez panel supportu gdzie zarzekają sobie prawo do 48h na odpowiedź, gdzie w innych serwisach są podane numery telefonu oraz support 24/7

Zakupiłem VPS'a grubo ponad 48h temu a nadal nie otrzymałem panelu dostępu, brak odpowiedzi bo "urlopy" jednak aby brać pieniądze od klienta nie ma urlopu i wstrzymań, gdybym miał możliwość NIGDY NIE WYBRAŁBYM LVUP ponownie.

Polecam zmienić podejście do klienta bo to co robicie to masakra :slight_smile:

Nie pozdrawiam

SP24
SP24

quilmaxer:

możliwość kontaktu tylko przez panel supportu gdzie zarzekają sobie prawo do 48h na odpowiedź, gdzie w innych serwisach są podane numery telefonu oraz support 24/7

Zauważ, że LVLUP jest jednoosobową firmą z 1 dodatkowym pracownikiem. Tak więc w supporcie są 2 osoby (w całej firmie ok. 3), więc ten czas jest jak najbardziej prawidłowy. Inne hostingi to o wiele większe firmy, które mają pracowników do Supportu. Jednak odpowiedź udzielana jest często w ciągu 24h.

quilmaxer
quilmaxer

To dlaczego w takim razie cenią się równo z takimi firmami skoro płacisz za usługę, to oczekujesz profesjonalizmu a nie jego braku.

Pieniądze wziąć każdy potrafi, ale żeby wykonać pracę dokładnie i na czas już ciężko.

W żadnym stopniu nie usprawiedliwia to lvlup.

Ozelot
Ozelot

Przecież oznajmiali o tym wcześniej: Capture_2019-04-28-19-54-21|674x210,75% Daj ludziom odpocząć.

error
error

quilmaxer:

Podejście do klienta 0 W jaki sposób okazali brak szacunku do klienta w Twoim przypadku?

quilmaxer:

zarzekają sobie prawo do 48h na odpowiedź, gdzie w innych serwisach są podane numery telefonu oraz support 24/7

Nie we wszystkich hostingach istnieje inforlinia (głównie w tych większych), a support - w lvlup tez możesz go doświadczyć

quilmaxer:

Zakupiłem VPS’a grubo ponad 48h temu a nadal nie otrzymałem panelu dostępu,

Obecnie wszystko realizowane jest przez automat, jak widać obecnie nie ma dostępnych maszyn, musisz poczekać :man_shrugging:https://stats.lvlup.pro/d/000000004/lvlup-pro-service-availability?orgId=2

quilmaxer:

brak odpowiedzi bo “urlopy”

Jest majówka, dużo osób wyjeżdża, popatrz na inne hostingi. Takie myślenie to imo myślenie zwykłej polskiej cebuli która myśli że jak zapłaci to wszyscy mają koło niej skakać na każde zawołanie - nie, inni ludzie też mają swoje życie.

quilmaxer:

jednak aby brać pieniądze od klienta nie ma urlopu i wstrzymań,

Mieliby wycofać formularz kupna VPS bo jadą na urlop? Weź troche pomyśl ;)

Osobiście mając doczynienia z tym hostingiem od dosyć dawna wiem, że solidnie realizuja swoją robotę a support - czasem odpowiedź dostajesz o 9 rano a czasem o 3 w nocy -48h to tylko czas na zabezpieczenie sie w razie czego. Rzucać oskarżenia łatwo,nie?

Qmis
Qmis

Gdyby mieli zrobioną automatyzacje to by nadało mu vps a nie czekał 24 h znam inne firmy którzy mają więcej klientów i odpisują przeciągu dnia 1h-2h

Patbox
Patbox

Pamiętaj, że pracownicy hostingów to też ludzie. Każdemu wolne się należy.

error
error

Qmis:

Gdyby mieli zrobioną automatyzacje to by nadało mu vps

Mają zrobioną automatyzację, ale popatrz jak to działa. Mają w puli X serwerów VPS, jeśli ktoś rezerwuje VPS no to rezerwuje i VPS wypada z puli. Jeśli ilość serwerów = 0 no to klienci zazwyczaj muszą chwilę poczekać na swoją maszyne - najczęściej dokupywana jest kolejna seria VPSów i dołączana do puli na realizację kolejnych zamówień. Obecnie mają urlop, więc zostaje opcja czekania, aż komuś VPS wygaśnie

Qmis:

a nie czekał 24 h znam inne firmy którzy mają więcej klientów i odpisują przeciągu dnia 1h-2h

inne firmy =/= LVLUP mają więcej ludzi w supporcie, nie jeżdżą na urlopy, etc.

ZROZUMCIE ICH - TO TEŻ LUDZIE

Patbox
Patbox

Qmis:

Gdyby mieli zrobioną automatyzacje to by nadało mu vps a nie czekał 24 h znam inne firmy którzy mają więcej klientów i odpisują przeciągu dnia 1h-2h Wydaje automatycznie, jeśli są wolne. Nie ma miejsca na nowy vps to go nie wyda. Pamiętaj też, że firmy z większą ilością klientów zarabiają więcej oraz mają więcej pracowników. W LVLUP przy supporcie pracuję tylko 2 osoby.

Qmis
Qmis

error:

Mają w puli X serwerów VPS, jeśli ktoś rezerwuje VPS no to rezerwuje i VPS wypada z puli. Jeśli ilość serwerów = 0 no to klienci zazwyczaj muszą chwilę poczekać na swoją maszyne - najczęściej dokupywana jest kolejna seria VPSów i dołączana do puli na realizację kolejnych zamówień. to po jaki hu*** rezerwują vps gdyby nie rezerwowali to by mieli na stanie

error
error

Qmis:

to po jaki hu*** r

Zapłacili pieniądze i dostają VPS, nie rozumiem Twojego oburzenia :thinking:

Qmis
Qmis

dostał vps ? nie dostał gdyby ogarnięty hosting był by to w przeciągu 1 h by dostał

quilmaxer
quilmaxer

Jak powiedziałem, skoro cenią się jak konkurencja, to niech działają na podobnym poziomie. To że jest majówka w żadnym stopniu nie usprawiedliwia od tego gdyż jest poniedziałek zwykły dzień roboczy :slight_smile:

Po za tym nie wydaje Ci się absurdalne czekać kilka dni na VPS'a gdzie w konkurencyjnych firmach miałbyś to samo w tej samej cenie w przeciągu kilkunastu minut?

Osobiście żałuję że wykupiłem tutaj VPS'a i na pewno to był pierwsza i ostatnia przygoda z LVL UP

error
error

Qmis:

ie dostał gdyby ogarnięty hosting był by to w przeciągu 1 h by dostał

Ok, idź na nazwę tam dostaniesz VPS za złotówkę w ciągu kilku minut a potem przedłużenie VPSa będzie ciebie kosztowało więcej niż ci się wydaje, nie wspominając o innych upierdliwych rzeczach na tamtym hostingu. Tak na serio: Hosting jest ogarnięty tylko mają pewien system, którego nie zmienisz. Nie wiem dlaczego w polskim społeczeństwie wyrosło takie przekonanie że jeśli zapłacę to wszyscy mają wokół mnie skakać bo dałem jakieś 30 zł i jak nie przedłużę usługi to hosting padnie. Jakbyś poszedł do OVH (ogromna firma) to na odpowiedź od supportu czekałbyś 5-7 dni roboczych.

quilmaxer:

To że jest majówka w żadnym stopniu nie usprawiedliwia od tego gdyż jest poniedziałek zwykły dzień roboczy :slight_smile:

Mają prawo do urlopu i z niego korzystają, każdy normalny człowiek powinien to zrozumiec :thinking:

quilmaxer:

Po za tym nie wydaje Ci się absurdalne czekać kilka dni na VPS’a gdzie w konkurencyjnych firmach miałbyś to samo w tej samej cenie w przeciągu kilkunastu minut?

Fakt, może być to nieco irytujące, ale zauważ że jeśli wydanie VPSa będzie się przedłużać to jego ważność zostanie przedłużona o tyle, o ile musiałeś dodatkowo czekać :slight_smile:

quilmaxer
quilmaxer

Mają prawo do urlopu tylko nie uważasz że przydała by się informacja że w tych i tych dniach nie będziemy do dyspozycji, a nie informować dopiero o tym jak już nikogo nie ma. Zależało mi na czasie a niestety LVLUP nie spełnił.

Co mi po tym że zostanie mi nadany VPS dopiero 5.05 jak wykupiłem go tydzień wcześniej bo w tych datach go potrzebowałem.

error
error

quilmaxer:

nformacja że w tych i tych dniach nie będziemy do dyspozycji,

Taka informacja była dostępna cały czas w ticketach, ale fakt jako nowy użytkownik mogłeś tego nie widzieć

quilmaxer:

Co mi po tym że zostanie mi nadany VPS dopiero 5.05 jak wykupiłem go tydzień wcześniej bo w tych datach go potrzebowałem.

Niekoniecznie - znając Michałą w ciągu tego urlopu będzie się kilka razy logował do systemu aby sprawdzić czy wszystko żyje - jak będzie miał czas to na pewno doda też trochę VPSów na realizację zamówień ;)

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

OSTRZEŻENIE

Dalsza dyskusja w taki sposób (przekleństwa itp.) będzie skutkowała rozdaniem banicji dla kilku osób + zamknięcie tego wątku + przeniesienie do #zombie.

tl;dr

Znajdź lepszą firmę, która oferuje takie same usługi z taką samą jakością. Znajdziesz. Nic. Twoja opinia jest nieuzasadniona w 100%, najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, a potem pisz opinię. Przypominam, że na lvlup.pro obowiązuje regulamin serwisu - ty go podważasz.

psycho
psycho

quilmaxer:

Po za tym nie wydaje Ci się absurdalne czekać kilka dni na VPS’a gdzie w konkurencyjnych firmach miałbyś to samo w tej samej cenie w przeciągu kilkunastu minut?

Absurdalne jest kupić VPS / Dedyka, dostać go w te ~120s, żeby okazało się potem iż ten VPS nie posiada wyznaczonej specyfikacji, gdyż nie starczyło zasobów serwera. (overselling)

Absurdalne jest kupić VPSa z "Ochroną Anty-DDoS", której nie ma, a pracownik tegoż pięknego supportu powie, że jest to wina użytkownika, że dostaje ataki ddos i oni nic z tym nie zrobią oprócz ratowania maszyn innych użytkowników.

quilmaxer:

Zakupiłem VPS’a grubo ponad 48h temu a nadal nie otrzymałem panelu dostępu, brak odpowiedzi bo “urlopy” jednak aby brać pieniądze od klienta nie ma urlopu i wstrzymań, gdybym miał możliwość NIGDY NIE WYBRAŁBYM LVUP ponownie.

Dużo firm oferuje overselling by sprostać ilości zamówień, które dostają. Mają od tego conajmniej kilkanaście osób, gdzie tutaj jest tylko jedna (pan Michał), która robi swoją robotę w bardzo profesjonalny sposób. W takiej konkurencji na supporcie najczęściej pracują osoby, które nie znają się na temacie i powiedzą tylko tyle ile informacji mają udostępnione przez pracodawcę i na tym kończy się ten support odpowiadający w 1-2h, bo gdy potrzebna jest jakaś osoba techniczna, to zanim przekażą informację i zanim ta osoba odpowie to można czekać tak z 7 dni. ;)

quilmaxer:

To dlaczego w takim razie cenią się równo z takimi firmami skoro płacisz za usługę, to oczekujesz profesjonalizmu a nie jego braku.

Cenią się równo? Hmm.. Zróbmy szybkie porównanie:

Dla porównania weźmy najtańsze pakiety z 3 różnych dostawców.

image|384x396

Za ~35zł + zniżkę za staż otrzymujemy aż 4GB RAMu + 2vCore procesora. Support odpowiada do 2 dni roboczych, co zwykle jest to kilka godzin.

image|334x500

Za około ~15zł brutto otrzymujemy 2GB RAMu + 1 vCore na procesorze o taktowaniu 2,1-2,3 Ghz. Support odpowiada najczęściej ~3 dni, chyba że akurat mają wziąć od Ciebie pieniądze lub zerwać z Tobą umowę - odpowiedź natychmiastowa.

image|593x115

Tutaj mamy za ~18zł miesięcznie VPS "1 rdzeń 1GB RAM". O jakikolwiek anty-ddos można pomarzyć, support też jest praktycznie nijaki i jeszcze jeden "problem" są to OpenVZ, więc dużej ilości rozwiązań nie uda się tutaj odpalić w pełnej mocy (np. docker). Nie dostajemy również jakiegoś rozbudowanego panelu i mamy bardzo mało systemów do wyboru.

quilmaxer
quilmaxer

To nie wiem na jakie hostingi patrzysz, bo w podobnej a nawet niższej cenie znalazłem ok 4-5 serwisów ;)

65 zł zapłaciłem za VPS'a 8GB ramu więc nie mów mi że to najniższa stawka a tutaj na vps czekam tydzień

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

13 posts were split to a new topic: Wydzielona dyskusja nt. Everhost

raxelovsky
raxelovsky

Poproszę, pokaż te 4-5 hostingów, bo aż ciekaw jestem. W lvlup mam usługi od 2lat, nigdy nie było żadnych problemów.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Co do samych vps, to testowałem, są ok

bopke

Rosnące zainteresowanie usługami sprawia, że czasem system się przytyka - na szczęście już niedługo zostaną dodane kolejne węzły, które powinny sprostać zapotrzebowaniu.

psycho
psycho

Ja też i jakieś dziecko z ipstressera mnie mogło wywalić 😦

bopke

Myślę, że problem powinien zostać już rozwiązany https://lvlup.rok.ovh/t/zmiany-techniczne-2019/9563/#76?u=bopke

TeksuS
TeksuS

Korzystam z uslug lvlupa od okolo 2 lat i nie mialem nigdy zadnego problemu. Na wszelkie opdowiedzi supportu czekalem moze max 2 dni i zawsze mi pomagali. Pamietaj ze to nie roboty pracuja a ludzie ktorzy maja swoje zycie osobiste. Nic dziwnego ze w okresie swiatecznym musisz poczekac dluzej. Maszyny same sie nie produkuja. Trzeba bylo przed zakupem sprawdzic czy sa jakies dostepne a nie placz ze nie ma maszny

Infinitude
Infinitude

Od 2 lat korzystam i nigdy nie było problemu z supportem :) czasem czekałem z 2 dni ale dla mnie to nie był problem :) Jak na taką małą firmę to bardzo szybko obsługują zgłoszenia.

Ps. też czekam na serwer od 10 rano ale jakoś mi się nie pali tak bardzo 😃 ( 8GB RAM KVM+ FR )

Kamilkime
Kamilkime Regularny

Lekki offtop, no ale nie mogę się powstrzymać, przepraszam

Wright:

Bynajmniej takie jest moje zdanie. https://wsjp.pl/index.php?id_hasla=29698&ind=0&w_szukaj=bynajmniej+ bynajmniej to nie to samo co przynajmniej 😕

A tak bardziej w temacie - osobiście miałem do czynienia dotąd z dwoma innymi firmami - OVH i nazwa.pl, które są znacznie większe niż lvlup. W OVH - na odpowiedź od supportu czekałem raz 5 dni, innym razem 7, więc to lvlup'owe 48h dla mnie wygląda jak raj, no ale może kwestia doświadczeń. Na nazwie... Support chyba 3-4 dni z tego co pamiętam, ale za to sam serwer w ofercie był znacznie inny niż w rzeczywistości - bo podobno miał zawsze działać, nie mulić wieczorami i mieć 2x większe zasoby niż w praktyce dostawałem...

No i dla mnie jest logiczne, że support działa jak normalna praca - a więc czasem muszą iść na urlop. Dodatkowo już w środę i tak zaczyna się wolne - a przecież support może pracować tylko w dni powszednie, 8-16, bo przecież to po prostu firma, a nie centrala 112

Śmiem twierdzić, że nigdzie nie znajdzie się tak dobrze działających VPSów, z takimi zasobami, naprawdę sprawnym supportem i w tak przystępnych cenach. A że czasem trzeba poczekać na dostawę VPSów - no cóż, taki urok informatyki, niestety zasobów na obecnych maszynach, ani samych nowych maszyn, nie da się od tak wyczarować albo wyprogramować z niczego 😕

DoreK
DoreK α-tester v3

Nie rozumiem tej nagonki w tym momencie, kiedy jest jasna informacja, że support ma urlop. Co innego jakiś rok temu, kiedy na odpowiedź czekałem kilka dni (i nie byłem jedyny) - wtedy to już ja trochę nie wytrzymałem, ale do supportu dołączyła Aylin i od tamtej chwili nie było żadnego większego problemu. Poza tym to da się załatwić normalnie, a nie z płaczem "EŁEŁEŁE NIE ODPISUJOM MI NA TIKETA NIE DOSTAUEM FAŁPEESA NIE POLECAM NIE POZDRAWIAM" :|

Co do systemu zamówień - myślę, że powinno być tak, że jeśli nie ma VPS'a na stanie, to złożenie zamówienia jest niemożliwe lub jest stosowna informacja, że zamówienie będzie oczekiwało w kolejce. Jeżeli tak już jest, to przepraszam, ale jeśli nie, to troszkę rozumiem pretensje @quilmaxer 😕

Zastanawia mnie, gdzie można w takiej cenie kupić VPS'a z anty-ddosem, i7 (ważne jest tu taktowanie w porównaniu do xeonów) i taką ilością ram/dysku? Szczerze to szukałem kiedyś konkurencyjnych ofert i nie znalazłem.

TeksuS
TeksuS

Chciałbym też odnieść się do tego iż OP twierdzi że support nie odpowiada. Znam pewna osobę która posiada vpsa na OVH. Posiada on ogrmony serwis gier lecz niestety jego maszyna posiadała uszkodzoną kartę sieciową, ktora co jakis czas zrywala polaczenie. No więc ticket do supportu. Support nawet nie odpowiedział i ostatecznie zakupili oni nową maszynę. Dlatego nie wiem czy ten support lvlupa w przedstawionej przez ciebie sytuacji to takie zlo najwieksze z racji na to ze mamy aktualnie majowke a w supporcie pracuja moze 2-3 osoby (z tego co wyczytalem wyzej). Jesli wyslalbys ticket w dzien roboczy poza swietami mysle ze odpowiedz otrzymalbys w max 2 dni

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

TeksuS:

moze 2-3 osoby

W lvlup.pro pracują trzy osoby, z czego tyllo dwie w supporcie.

TeksuS:

Jesli wyslalbym ticket w dzien roboczy

Support lvlup.pro odpowiada w 48h zwykłe, nie robocze ;) Może się tak zdarzyć, że ticket wyślesz w piątek, a odpowiedź otrzymasz w sobotę ;)

FairGames
FairGames

Wytłumaczę co nieco, Porównując globalną, wielką firmę z ogromnym budżetem a młodą firmę z małym budżetem i średnią ilością klientów. Za pewne patrzyłeś na oferty firm pokroju H88 gdzie maksymalny overselling jest na porządku dziennym, porównujesz firmę która tworzy jedynie overselling z korzyścią dla klienta a firmy która ładuje ile wleci aż zobaczą, że występują problemy. Gdyby @SystemZ chciał zrobić full-automat bez problemu, wykupił by pule 256 adresów w OVH i walił by overselling aż CPU na wszystkich wątkach było by 95%, ale po co jeżeli ten hosting i jego oferta miała być odskocznią od wielkich corpo które walą klienta w bambuko.

@quilmaxer Nie wiem dlaczego porównujesz serwerownie do firmy która oferuję VPS, nie wiem gdzie ty takie informacje wyczytałeś, że mają prywatną serwerownie lecz jesteś w błędzie.

// PS. z góry przepraszam za błędy ort. lub niezrozumiałe zdania :)

Lempik
Lempik

Rozumiem Cię, Quilmaxerze, że już już chcesz coś robić, a tu akurat taki pech, że musisz poczekać. Poczekać na VPS dłużej, niż byłeś w stanie wytrzymać. Też tak czasami mam - energia mnie rozpiera, ale cały świat jest przeciwko mnie. Chcę coś robić, ale niestety nie działa Internet lub mail z linkiem aktywacyjnym nie przychodzi itp. Wtedy pogrążam się w lekturze praw Murphy'ego. https://pl.wikiquote.org/wiki/Prawa_Murphy'ego

Jestem jednak pełen nadziei, że jak już ten VPS otrzymasz (a może już otrzymałeś), to się przekonasz, że faktycznie nie ma specjalnych problemów - jedyne większe kłopoty były tylko wtedy, kiedy awarie były po stronie OVH. Ale wtedy administracja na bieżąco informuje, co się dzieje i co robią. Np. zamiast czekania na reakcję OVH administracja LVL UP przenosi dane na inne węzły, żeby klienci mieli przerwę jak najkrótszą, ale i tak często klienci dostają rekompensatę w postaci wydłużenia ważności wykupionej usługi o czas dłuższy niż wynosiła przerwa.

Infinity
Infinity

Z usług korzystam juz ponad rok, prawie dwa lata, zadnych problemow, ochrona antyddos cudo, polecam kazdemu komu moge. Przez ten czas tylko raz musialem napisac ticketa, z wlasnej glupoty.

Druga sprawa tak jak dorek opisał -> znajdz hosting, z VPSami z ochroną OVH GAME w tej cenie i z tymi specami.

kjakkonrad
kjakkonrad

Najbardziej to można narzekać na hostingu www. Wyłączają je a ja teraz nie wiem jak ogarnąć klienta :) xdddd który zapłacił za hosting na rok 😄

psycho
psycho

VPS, i stawiasz włąsny hosting WWW 😃

Damian28w
Damian28w

Ja tam czekam cierpliwie juz 3 dzien na odpowiedz na ticketa :) sam teraz bede miał urop i własnie na moim urlopie bede sobie coś na vps robił, i czekam by mi odpisali .

W małych firmach tak jak tutaj ( 3 osobowych) to z urlopami niestety tak jest, ze jak pójdą wszyscy to prawie firma staje w miejscu :)

Musze tez stanąć w obronię LvlUp, bo tutaj mamy mozliwość instalacji własnego systemu z iso.

Miałem vpsy na wielu hostingach i musze przyznac ze lvlup jest 1 hostingiem gdzie klient ma taką mozliwość.

akuku597
akuku597

ostatnio widzialem wpis ze były dodane 3 węzły, a dzisiaj zamawiam vpsa i nie ma vpsa brak, nie lepiej dodać wiecej węzłów zeby nie trzeba było czekać bo chyba kazdy jak kupuje vpsa to mu jest potrzebny na juz a nie za 2-3 dni

Qmis
Qmis

firma od której pan Michał Wynajmuje serwery nie ma aktualnie na stanie serwera dedykowanego o tych paramterach z https://www.soyoustart.com/pl/serwery-game/ Konfiguracja sprzętowa serwerów (GAME-3): CPU: Intel i7 6700K 4GHz RAM: 64GB 2400MHz Dysk: 480GB SSD Sieć: 1Gbps

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Cześć, bardzo dziękuję wszystkim za czas poświęcony na zostawieniu swojej opinii :slight_smile:

Zawsze czytamy każdy post i próbujemy poprawić nasze procedury jeśli widzimy negatywne opinie lub komentarze że coś da się zrobić lepiej. Miejcie tylko proszę na uwadze że mamy często za mało rąk do pracy aby wykonać to wszystko w krótkim czasie. Na supporcie jestem tylko ja i @Aylin.

Odnośnie samej sytuacji ze znacznie opóźnioną realizacją zamówień...

Nie chcę w żaden sposób się tłumaczyć. To nasza wina że nie udało nam się zrealizować zamówień w rozsądnym czasie w którym się zazwyczaj wyrabiamy np. 5 sekund, 2h czy <24h. Obecnie wdrażamy już modyfikacje które pozwolą nam szybciej reagować na takie sytuacje. Bardziej ciekawych czytelników zapraszam na czytanie dalej gdzie podaję szczegóły "od kuchni".

Jak działa realizacja zamówień VPS w lvlup.pro

Realizacja zamówień jest w pełni automatyczna jeśli wszystkie zasoby się zgadzają. Jeśli się nie zgadzają, wymaga to interwencji obsługi.

Nie oversellujemy RAMu czy dysku więc nie wciskamy VPS na węzły które są już pełne. Technicznie rzecz ujmując moglibyśmy więc zrealizować więcej zamówień aby mniej czekały w kolejce jednak byłyby to usługi gorszej jakości, obecni klienci na tych węzłach ze zrealizowanymi zamówieniami w tym stylu też odczuliby spadek wydajności.

Oprócz zasobów, do utworzenia VPS potrzebujemy adresu IP. Te zazwyczaj pochodzą od wygasłych innych VPSów. Trzeba jednak sprawdzić jeszcze czy działają poprawnie (czasami sieć OVH to magia z którą oni sami nie potrafią sobie poradzić). Po wielu wpadkach gdzie nasz klient otrzymywał niesprawny adres IP wprowadziliśmy system w którym wolimy aby klient poczekał aż wszystko sprawdzimy niż otrzymał VPS z niedziałającym adresem IP. Dopóki panel nie ma całkowitej pewności że wszystko będzie działać, oznacza adres IP jako niesprawny, tak też się dzieje gdy poprzedni klient zrezygnował z VPS.

Podsumowując, wolimy aby klient poczekał trochę dłużej ale otrzymał usługę taką jaką zaplanowaliśmy czyli sprawną i wydajną z której będzie zadowolony. Większość naszych systemów jest automatyczna, mamy też półautomatyczne systemy np. sprawdzania adresów IP gdzie tylko odpalamy czynność i nadzorujemy pracę aplikacji, w tym wypadku panelu v4.

Przyczyna

Opiszę co miało miejsce że realizacja zamówień aż tak się opóźniła względem naszych standardów. Pech chciał że:

• zostaliśmy zasypani dużo większą ilością zamówień niż zazwyczaj (wykresy na stats.lvlup.pro tego nie oddają gdyż wcześniej mieliśmy też sporo zamówień hostingów WWW a teraz 0, wszystko to VPSy)
  • praktycznie żaden klient VPS nie rezygnował ze swojej usługi czyli nie uwolnił miejsca
  • nowe węzły do realizacji zamówień nie były dostępne
  • mieliśmy ograniczony dostęp do komputerów

To wszystko zbiegło się w jednym czasie. Na dodatek podczas urlopu który planowaliśmy już grubo ponad miesiąc temu.

Podsumowując, nie zwalniało się miejsce na węzłach, nie mogliśmy też dostawić nowych. Kolejka zamówień rosła. SYS/OVH też rzadko dostawia nowe węzły jeśli ich nie ma. Nie było nas przy komputerze aby odpisać na zgłoszenia i wyjaśnić co ma miejsce.

Rozwiązanie

Mieliśmy dwie fale sporych oczekiwań na zamówienia. Jedną już ogarnęliśmy, druga nadal czeka.

W przypadku tej pierwszej udało nam się trafić na dostępne węzły i zamówić oraz przygotować do działania 3 węzły będąc jeszcze w pociągu

https://lvlup.rok.ovh/t/zmiany-techniczne-2019/9563/#76?u=systemz

Nie przewidzieliśmy że ilość zamówień niewiele wyhamuje i nadal jest takie duże zapotrzebowanie. W ciągu kilku godzin ku naszemu zaskoczeniu nowe węzły już były całkowicie zajęte. Ponownie nie mieliśmy możliwości realizacji zamówień, w międzyczasie klienci bili wszystkie możliwe rekordy zamówień ¯\_(ツ)_/¯

DJ_Khaled_Suffering_from_Success|300x300

Zwykle zamawiamy 1,2 węzły, 3 to już tak na granicy czy w ogóle tyle zużyjemy albo żeby stał pusty na wszelki wypadek. Ze względu na kilka czynników finansowych, nie możemy zamówić na raz np. 10 czy 20 węzłów, nie jesteśmy w stanie skalować się tak szybko, przykładowo z powodu późnych wypłat pośredników płatności (np. u niektórych na to trzeba czekać ponad miesiąc).

Ta druga fala prawdopodobnie zostanie całkowicie wyczyszczona w poniedziałek (czyli obecnie 2019.05.06) gdyż to w poniedziałki zazwyczaj pojawia się możliwość zakupu nowych węzłów.

Do waszych konkretnych postów czy zdań postaram się odnieść później, inaczej chyba nikt by nie czytał aż tak długiego posta.

akuku597
akuku597

jak bym chciał żeby mi zwrócili hajs do portfela to zwrócą za tego co jeszcze nie dostałem vpsa? Bo nie wiem czy kupować vpsa na innym hostingu a po miesiącu wrócic tu bo tu lepiej sie oplaca a vps mi potrzebny na już

Kaczuc
Kaczuc

Dostałeś informacje na discordzie żeby napisać zgłoszenie w panelu.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.