Protokół FTP a bezpieczeństwo serwera

Pytania i problemy
Axerr
Axerr

Cześć,

Na ogół nie używam FTP tylko SFTP. Przy pobieraniu dużych plików prędkość pobierania spada do 3-4 MB/s. Zastanawiam się, czy nie opłacałoby mi się na czas pobrania takiego dużego pliku z serwera VPS uruchomić osobnej usługi FTP. Czy gdybym raz na tydzień na czas okolo 20-30 minut uruchomił taki serwer FTP to byłoby to jakieś zagrożenie dla mojego serwera? Zależy mi generalnie na zwiększeniu prędkości pobieranego pliku.

Dzięki za odpowiedzi.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Jeśli już kombinujemy, to lepiej byłoby chyba zrobić sobie katalog pod hasłem na serwerze www i stamtąd pobrać ten plik. Bo zakładam, że pobierasz do siebie na PC.

Axerr
Axerr

Dokładnie tak. Jaka jest szansa, że ktoś złamie zabezpieczenia serwera WWW, a jaka na to, że złamie zabezpieczenia serwera FTP zakładając, że byłoby to 50-znakowe hasło składające się z małych i dużych liter oraz znaków?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Nie wiem :slight_smile:

Ale wiem, że jeśli użyjesz serwera www z SSL to ruch będzie szyfrowany, a po FTP nie. To chyba mówi samo za siebie.

Ogólnie to nie lubię takiego kombinowania, jeśli zwalnia ci prędkość przy SFTP to czy próbowałeś użyć innego klienta? Albo pobierać w częściach?

blinkz8
blinkz8

Timo:

Ale wiem, że jeśli użyjesz serwera www z SSL to ruch będzie szyfrowany, a po FTP nie

Połączenia FTP też mogą być szyfrowane (FTPS).

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.