Próbuję znaleźć poradnik na temat PROXMOX - do czego mi się może przydać, jak to uruchomić itp. Jest tu coś takiego?
Próbuję znaleźć poradnik na temat PROXMOX - do czego mi się może przydać, jak to uruchomić itp. Jest tu coś takiego?
https://lvlup.rok.ovh/t/tworzenie-kontenerow-lxc-na-vps-kvm/9819 https://lvlup.rok.ovh/t/zabezpieczanie-panelu-proxmox-darmowym-certyfikatem-ssl/10735 https://lvlup.rok.ovh/t/proxmox-nie-dzialajacy-gateway-adresu-ip-fo/12587
Ogólnie rzecz biorąc przyda ci się gdy masz dedyka i chcesz go podzielić na vpsy lub gdy masz bardzo dużego :kappa: vpsa oczywiście i chcesz stawiać odizolowane od siebie usługi :)
Dziękuję za odpowiedź, ale i tak za bardzo nie zrozumiałem. To zapytam inaczej: na VPS mam serwer Minecraft, PufferPanel (do tego więc mardiadb i nginx). Czy jest mi do czegoś potrzebny lub przydatny Proxmox? Jeżeli tak, to jak? Do zrobienia jednorazowej kopii zapasowej (obrazu systemu) Proxmox pewnie się nie przyda, bo jak rok temu pytałem, czy mogę zrobić jakiś obraz systemu, żeby w przypadku jakiejś awarii nie instalować i konfigurować wszystkiego od zera, otrzymałem odpowiedź, że nie da się. Czyli może się Proxmox do czegoś przydać w moim przypadku?
Nie przyda ci się przy takiej konfiguracji. No chyba że aż tak chcesz wydzielić/masz plany. Przy 1 serwerze mc, panelu, bazie danych i nginxir to strata zasobów
Raczej nie :) na twoim miejscu kupił bym vpsa backup i robił na niego kopie.
Dziękuję, czyli mnie się Proxmox do niczego nie przyda.
KrEdEnS:
na twoim miejscu kupił bym vpsa backup i robił na niego kopie.
Chciałem zrobić tylko jednorazową kopię zapasową. Codziennie to ja robię kopię zapasową tylko serwera MC i do tego mi wystarczy tar
i ftp.
Lempik:
Chciałem zrobić tylko jednorazową kopię zapasową. Codziennie to ja robię kopię zapasową tylko serwera MC i do tego mi wystarczy
tar
i ftp.
tak, spokojnie to wystarczy. ewentualnie możesz podpiąć dysk np google pod vpsa i przenosić backupy na googla np komendą mv, ewentualnie od razu dać kat docelowy jako katalog na podmontowanym dysku google ;)
Sprecyzowałbym czy chcesz poradnik od strony użytkownika czy bardziej operatora.
Użytkownik to od tej strony gdzie otrzymujesz dostęp taki jak w lvlup przy zakupie VPS. W tym wypadku byłoby to objaśnienie czym dysponujesz i co możesz z tym zrobić np. odzyskiwanie systemu gdy nie startuje (mamy już takie poradniki)
Operator to tak jak lvlup zarządza serwerami. W tym wypadku byłaby objaśniona instalacja i konfiguracja kontenerów / VM (to też już chyba mamy)
Jak pisałem powyżej. Jako mało zaawansowany użytkownik (serwer MC, panel) w ogóle nie wiem, czy mi ten Proxmox jest do czegoś potrzebny czy przydatny. Więc nie mogę sprecyzować, jak poradnik chcę. I czy w ogóle chcę jakiś poradnik. Bo jeżeli Proxmox w ogóle nie jest potrzebny do tego, co robię, to poradnika też nie potrzebuję.
Lempik:
Bo jeżeli Proxmox w ogóle nie jest potrzebny do tego, co robię, to poradnika też nie potrzebuję.
Proxmox jest przeznaczony m.in. do uruchamiania wirtualnych maszyn PC (po naszemu: do rozdzielania serwera dedykowanego na VPSy).