Przegladarki na Windows 10 odpalaja sie same

Zombie
windows
nitromaxpl
nitromaxpl

Witam wczoraj kupiłem dysk ssd od adata a dokładny model to su650 w wersji 240gb i mam problem z przegladarkami. Chodzi o to ze jak zamkne przegladarke i zgasze laptopa i odpale po jakims czasie to przegladarka włacza sie z ostatnimi kartami. Powiem że bototowałem windows 10 programem od Microsoftu poprzez pendrive. Prosze o pomoc.

Kaczuc
Kaczuc

Każda przeglądarka niestety pod Win 10 tak się zachowuje nie wiedzieć czemu .. Nie raz miałem podobną sytuację

Infinity
Infinity

Firefox - to samo, od czasu do czasu uruchamia sie razem z systemem. Takie uroki win10 😃

nitromaxpl
nitromaxpl

przedtem miałem win 10 i tak sie nie działo dopiero jak kupiłem ssd mam taki problem. Ps chrome i Firefox tak robia nie wiem jak inne.

Infinity
Infinity

SSD nie ma wpływu na to, tak mi się wydaje.

nitromaxpl
nitromaxpl

bo przedtem na hdd tak sie nie działo.

Kaczuc
Kaczuc

Wygląda na to, że jakiś proces się nie zamyka i tyle nie warto sobie tym zawracać gitary

nitromaxpl:

Ps chrome i Firefox tak robia nie wiem jak inne.

U mnie chrome płata takie filge ;)

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Czy wcześniej i teraz miałeś dokładnie tą samą wersje systemu? Możliwe że miałeś 1803 który sam nie aktualizuje się do 1809, a program od Microsoftu tworzy pendrive z wersją 1809

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

FastBoot za to odpowiada (zapamiętuje najczęściej uruchomione aplikacje/działające w tle)

Wyłączając system, nie wyłączamy go, a jedynie hibernujemy.

Należy tę opcję wyłączyć w BIOSie i zobaczyć, czy problem ustąpił.

U mnie działa ;)

nitromaxpl
nitromaxpl

Czy po tym zabiegu wolniej bedzie sie odpalał laptop?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Tak ;)

nitromaxpl
nitromaxpl

Duza to bedzie roznica?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Jeżeli dysk SSD, to nie ;)

nitromaxpl
nitromaxpl

Dysk ssd wlasnie zmienilem w bios i zaraz sprawdze czy dziala

nitromaxpl
nitromaxpl

20181222_184635|666x500 Tak ustawiłem i zapisałem i to samo się dzieję.

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Wyłącz też w panelu sterowania w ustawieniach zasilania

nitromaxpl
nitromaxpl

Gdzie to jest w panelu sterowania?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

image|690x388

nitromaxpl
nitromaxpl

czyli mam to odznaczyc to pierwsze tak ? czy ustawic tak jak ty masz?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

odznacz pierwsze

nitromaxpl
nitromaxpl

nadal to samo sie robi...

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Możesz to zrobić w januszowy sposób dodając taki plik .bat do autostartu:

@echo off
timeout 5
taskkill /IM chrome.exe /f
taskkill /IM firefox.exe /f

:kappa:

nitromaxpl
nitromaxpl

zrobiłem tak jak napisałes i działa!

nitromaxpl
nitromaxpl

A nie da sie jakos inaczej tego zrobic

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Możesz użyć bat2exe converter aby ukryć okienko cmd jeżeli ci ono przeszkadza, możesz też spróbować zmniejszyć liczbę sekund w linii timeout, ale nie może być ona zbyt niska ponieważ przeglądarka musi zdążyć się uruchomić. Inaczej raczej się nie da bo jest to błąd win10

nitromaxpl
nitromaxpl

Możesz użyć bat2exe converter zrobił bys mi takie cos?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Pobierz http://www.f2ko.de/downloads/Bat_To_Exe_Converter.zip

Uruchom z folderu Portable

image|690x428

Po lewej wklej kod a po prawej wybierz Invisible

nitromaxpl
nitromaxpl

i co dalej?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

image|75x58

nitromaxpl
nitromaxpl

a nie da się jakoś jeszcze inaczej tego zrobic?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

napisałem już wyżej

nitromaxpl
nitromaxpl

nie działa mi to exe co zrobiłem

obydwa pliki co mi sie zrobiły czyli to exe i te bat wkleic do autostart

ok juz wiem. poprostu mnie to denerwuje ze po odpaleniu widac co ostatnio robiłem i po 5 sekunadch sie wyłacza

Nie da sie tego w jakis inny sposob zrobic

nitromaxpl
nitromaxpl

DBanaszewski:

FastBoot za to odpowiada (zapamiętuje najczęściej uruchomione aplikacje/działające w tle)

Wyłączając system, nie wyłączamy go, a jedynie hibernujemy.

Należy tę opcję wyłączyć w BIOSie i zobaczyć, czy problem ustąpił.

U mnie działa 😉

To nie działa może masz jakiś inny pomysł?

Da sie do tej wersji systemu wrocić z aktualnej? Screenshot_20181222-215434_TeamViewer|690x388

Kaczuc
Kaczuc

Tak możesz cofnąć kompilacje systemu w ustawieniach

nitromaxpl
nitromaxpl

A jeśli mam zainstalowana np 1803 i to jest botowana z pendrive to moge wrocic czy nie? Ps nie wiem jaka mam na tym laptopie glownym co jest ten problem bo che wrocic aby nie miec z tym problemow a jesli sie da to jak?

Kaczuc
Kaczuc

Jeśli posiadasz Win.old na dysku twardym to możesz wrócić

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Jeżeli używałeś narzędzia od M$ to na pendrive masz wersję 1809. Aktualna wersja pokazana jest w okienie winver (wpisz winver w start)

nitromaxpl
nitromaxpl

Da sie wrocic do starszej aby nie bylo problemow

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Zainstaluj na czysto 1803 lub z poziomu ustawień możesz wrócić w ciągu 30 dni do poprzedniej jeżeli masz na dysku folder Windows.old

nitromaxpl
nitromaxpl

Skad pobrac 1803 aby zaonstalowac od nowa? I czy nie bedzie problemu z ta wyszukiwarka? I czy mi sie nie zrobi sama aktualizacja do tej wersji 09 ?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

https://tb.rg-adguard.net/public.php

Tu możesz pobrać 1803 z serwerów M$. Aktualnie 1803 nie aktualizuje się samo do 1809, jednak jeżeli aktualizacja zacznie się pobierać to możesz ją ukryć używając tego narzędzia http://download.microsoft.com/download/F/2/2/F22D5FDB-59CD-4275-8C95-1BE17BF70B21/wushowhide.diagcab

adminek153
adminek153 Moderator forum.lvlup.pro

Prosiłbym o to, abyś starał się zawrzeć całą wypowiedź w jednym poście a nie w dziesięciu :slight_smile:.

Scaliłem.

nitromaxpl
nitromaxpl

I myslisz ze bedzie ok? Musze bootowac pendrive i odnowa sytem czy jak?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

nitromaxpl:

I myslisz ze bedzie ok?

Sądzę że tak, 1809 ma pełno błędów.

nitromaxpl:

Musze bootowac pendrive i odnowa sytem

tak, do przygotowania pendrive użyj Rufusa, pamiętaj aby wybrać system plików FAT32 ponieważ UEFI nie pozwala na bootowanie z NTFS

nitromaxpl
nitromaxpl

Wiem uzyje rufusa :) a z tym ukryciem do 1809 to co trzeba zrobic?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

1803 na tą chwilę nie pobiera sam 1809 więc nie musisz nic robić, ale jeżeli jakimś cudem zaczęło by się pobierać to pobierz narzędzie z linku wyżej i na liście aktualizacji wybierz 1809 i ukryj ją.

nitromaxpl
nitromaxpl

Okay a jak mam system na dysku ten 1809 i che zainstalowac nowy to musze formatowac dysk czy odnowa boot i bedzie gitara mam laptopa lenovo ideapad 100

KMatuszak
KMatuszak Weteran

bootujesz z usb i jeżeli masz tylko jedną partycję to formatujesz cały dysk, a jeżeli na jednej dane a na drugiej system to tylko tą z systemem.

nitromaxpl
nitromaxpl

Jak bootowac teraz wejsc w co? W bios i tam zmienic cos czy jak czy jakis skrot klawiszowy oto ten laptop LENOVO Ideapad 100-15IBD 80QQ00BSPB tylko zamiast hdd ma ssd

KMatuszak
KMatuszak Weteran

musisz go wyłączyć na siłę, podczas działającego systemu przytrzymaj przez kilka sekund włącznik aż się wyłączy. wtedy włącz go i odrazu trzymając cały czas Fn wciskaj co sekundę F12

nitromaxpl
nitromaxpl

Ale te serwery sa wolne pisze ze pobiera sie z predkoscia 950kb/s a internet mam 100mbps

KMatuszak
KMatuszak Weteran

M$ taki jest, musisz poczekać 😉

nitromaxpl
nitromaxpl

Dziękuje za pomoc niech sie pobiera. Jutro zainstaluje.

nitromaxpl
nitromaxpl

20181223_143057|690x201 I nadal to samo. Ps fast boot w bios wyłaczony. Mam wyłączyć w windowsie

Infinity
Infinity

nitromaxpl:

Mam wyłączyć w windowsie

To pytanie czy jak? Bo nie widzę pytajnika.

nitromaxpl
nitromaxpl

tak pytanie bo ucieło mi znak zapytania

LinGruby
LinGruby Pionier

nitromaxpl:

Chodzi o to ze jak zamkne przegladarke i zgasze laptopa i odpale po jakims czasie to przegladarka włacza sie z ostatnimi kartami.

co prawda nie mam Win10, ale z tego co napisałeś to po prostu przeglądarka po włączeniu przywraca ostatnie oglądane strony, ale to jest normalne jak masz tą opcję włączoną w przeglądarkach... może na hdd miałeś tą opcję wyłączoną i zapomniałeś o tym? teraz za to na ssd nie wyłączyłeś itp.

bo osobiście nie podejrzewam że ma to związek stricte z samym systemem a tym bardziej z bios...

( ale jak pisałem nie mam Win10 i o ile to jego wina to jeszcze bardziej się cieszę że nie mam Win )

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Wygląda na to, że win10 tak ma i musi tak zostać :v

nitromaxpl
nitromaxpl

Udało mi się znaleść opjce w której da sie to wyłaczyć.1|690x387 Wciskamy Opcje logowania. I przewijamy na doł okna i tam na dole wyłaczamy drugą opcję w zakładce prywatnośc i gotowe. 1|690x387 Dziękuję wszystkim za pomoc.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.