Przeniesienie

Zombie
WACLAW
WACLAW

Korzystałem z darnowego vps na aruba i wlasnie dobiega konca, a mam postawuony tam ts3 oraz sinus bota, skonfigurowane na ostatni szczebel i mnóstwo pracy. Mogę to przenieść łatwym sposobem na swój nowy vps na lvlup.pro?

Patbox
Patbox

Tak, po prostu przekopiuj pliki i tyle 😀

WACLAW
WACLAW

Wszytko z vps, i podmienic na nowym?

Patbox
Patbox

Tylko pliki TS/sinusa, a potem klasycznie uruchomić.

WACLAW
WACLAW

Okej. Obys sie nie mylil xD Wszytko mi sie zapisze? Indtacje sinus bota itp?

Patbox
Patbox

Jak zadziała to napisz 😛

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Poza przekopiowaniem będziesz musiał zainstalować od nowa wymagane pakiety do systemu. Jeżeli instalowałeś z poradników to tam będziesz miał te wszystkie pakiety wypisane przy komendzie np apt install {nazwy}. Będziesz musiał się upewnić, czy na pewno wyniosłeś wszystkie pliki serwera ts3 i bota z katalogów systemowych, w wypadku zapomnienia którychś może okazać się, że bot nie zadziała lub będzie działał tak, jakby został od nowa zainstalowany.

WACLAW
WACLAW

Jest problem,gdy chce sie zalogowac sie do ftp na aplikacji w telefonie pisze mi cos ubunt open ssh i jakis error. Co jesy nie tak? Jak mam to skopiowac.

Patbox
Patbox

Ty to z telefonu próbujesz skopiować?

bopke

A czy zainstalowałeś serwer FTP? Domyślnie masz dostępne tylko SFTP, które jest nieco innym tworem, działającym na porcie od SSH. FTP możesz mieć np z pakietu proftpd, który na ubuntu zainstalujesz poprzez komendę apt-get install proftpd

WACLAW
WACLAW

Zainstaluje to i sprawdze. Robie na telefonie poniewaz aktualnie nie mam dostepu do laptopa bo jesten poza domem, a aruba mi zablokowalo dostep do konta wiec boje sie o dane.

WACLAW
WACLAW

Polecacie jakiegos klienta ftp na telefonie? Jak sie teraz zalogowac, port 21 czy 22?

bopke

na telefon polecam zdecydowanie Total Commander, musisz tylko dograć do niego plugin FTP ( do pobrania z google play ). Domyślny port FTP to 21.

WACLAW
WACLAW

Screenshot_20180324-224852|281x500 Co tu jesy zle ze mi blad wyslakuje?

bopke

Logowanie się na roota to tak duża dziura zabezpieczeń, że w proftpd ze względów bezpieczeństwa lgoowanie na roota jest domyślnie zablokowane.

https://lvlup.rok.ovh/t/nigdy-nie-pracuj-na-koncie-root/6048

Jeżeli musisz koniecznie to robić, to do pliku /etc/proftpd/proftpd.conf dopisz linijkę RootLogin on i przeładuj usługę poleceniem service proftpd restart

WACLAW
WACLAW

Dalej nie działa, co teraz? :/

Infinity
Infinity

Nie wiem po co każecie mu używać proftpd czy ogólnie FTP - skoro sama instalacja nie starczy do jego użytkowania, trzeba dodatkowo to skonfigurowac odpowiednio a nawet po konfiguracji - nie mozna logowac sie do roota na FTP - zabezpieczenia (które wyżej niby są do obejscia).

Zaloguj się do SFTP - czyli standardowego protokołu, który działa razem z SSH. Jeśli masz dostęp do SSH to do SFTP także dostęp powinieneś mieć.

IP_SERWERA:22 (port 22 to standardowy port SFTP).

Aby przenieść swoje "rzeczy" to musisz przenieść pliki TS3 oraz bota. Oprócz "fizycznych" przenosin musisz też doinstalować wymagane pakiety do działania TS3 czy również bota na nowym VPSie.

Jeśli jednak musi to być FTP i nie chcesz używać bezpieczniejszego, łatwiejszego i szybszego dostępu do VPSa (SFTP) to sprawdź porty, czy na pewno jest to port 21 a nie port 20. Bo FTP działa na tych dwóch portach. Bądź też pewny, że usługa jest uruchomiona na VPSie i działa.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Problem został rozwiązany. Użytkownik zalogował się poprzez root w SFTP.