Przenoszenie plików między VPS

Poradniki
vps, zarządzanie
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro
10 lat temu

Przydatne jeśli np. przenosimy się z jednego VPS na drugi. Jest sporo metod, w każdej będziemy potrzebować hasła do SSH aby uzyskać dostęp do obu serwerów.

SCP

Podobnie jak w przypadku kopiowania plików komendą cp możemy użyć scp do kopiowania plików między hostami. Komenda ta powinna być już gotowa do użycia w większości dystrybucji, nie trzeba nic instalować.

Przykład użycia, example.com to adres innego serwera, możemy też oczywiście użyć po prostu adresu IP w tym miejscu. W tym przypadku kopiujemy jakis_plik który jest w obecnie wybranym katalogu do katalogu root na drugim VPS. Znak : oddziela adres serwera od ścieżki na nim.

scp jakis_plik example.com:/root/

Jeśli chcemy skopiować folder musimy dodać flagę -r czyli będize to komenda scp -r

rsync

Ta bardziej rozbudowana aplikacja umożliwia nam synchronizację plików. Dzięki temu nawet jeśli transfer zostanie przerwany to aplikacja wyśle i pobierze pliki które się zmieniły i te które wymagają jeszcze przesłania, wszystko automagicznie :slight_smile: Zazwyczaj trzeba ją doinstalować

Debian/Ubuntu

sudo apt-get install -y rsync

CentOS/RHEL

yum install rsync

Przykład użycia, synchronizujemy zawartość lokalnego katalogu /home/mc1 ze zdalnym /home/mc1. Innymi słowy zdalny serwer po zakończeniu będzie miał lustrzaną kopię tego katalogu

rsync -rvz /home/mc1/ example.com:/home/mc1/

Znaczenie flag r - synchronizuje zawartość katalogów v - pokazuje postęp z - kompresuje pliki przy przesyłaniu

Przy przesyłaniu już spakowanych plików polecam zrezygnować z flagi z gdyż może to niepotrzebnie spowolnić transfer. Przy plikach typu mapy serwerów gier flaga z potrafi znacznie przyspieszyć synchronizację. Drobna uwaga, znaki / podawane na końcach ścieżki są istotne

MentosPL
MentosPL
8 lat temu

poradnik mało pomocny, nie wiem jak mam to przekopiować, gdy mam niestandardowy port. brak informacji co do tego jak wygląda logowanie, bo dziwne by było, kopiowanie z vps na vps bez podawania w 1 vps'ie hasła do drugiego vps'a.

@edit Pozwoliłem sobie dorobić fragment poradnika dotyczącego SCP

Aby skopiować dany plik, najpierw musimy znaleźć się tam gdzie ten plik jest. Jeśli w katalogu głównym wpisujemy

cd

jeśli zaś jest w jakimś folderze to wpisuijemy:

cd /folder/podfolder

potem używamy komendy:

scp obrazek.png użytkownik@adresIP:/folder/podfolder/

jeśli chcemy skopiować wszystko co się znajduje w folderze w którym przebywamy używamy:

scp -r * użytkownik@adresIP:/folder/podfolder/

Jeśli mamy niestandardowy port to należy użyć:

scp -r -P port * użytkownik@adresIP:/folder/podfolder/

Przykład:

scp -r -P 1337 * user@12.34.567.890:/home/user/myfolder

Miłego kopiowania ;)