Przestańmy upominać ludzi o “adresie IP”

Off topic
bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Siedzę na forum już sporo czasu i widzę bardzo niefajny trend, w zdecydowanej większości wątków w projektach użytkowników stali bywalcy upominają jak leci twórców o tym, że nieprawidłowo podpisują domenę pod którą można połączyć się z serwerem jako adres IP.

Wiele nie do końca prawidłowych sformułowań przechodzi do języka codziennego i są jak najbardziej akceptowane. Sami pewnie w kółko popełniacie "błędy", które są ogólnoprzyjęte i nikt się nimi nie przejmujecie. Przykładowo, raczej nie widziałem, aby ktoś z was pisał o np o rozmiarach plików w innych jednostkach niż kB, MB, GB [...]. To nie do końca poprawne sformułowania, ponieważ przedroski takie jak k,M,G to kolejne potęgi dziesiątki, a przecież większość rzeczy w informatyce liczymy dwójkowo. Piszecie niepoprawnie, ponieważ w większości wypadków chodzi właśnie o potęgi dwójki, a więc kiB, MiB, GiB [...]. Nikt was przecież o to nie upomina tak, jak robicie to na każdym kroku w prezentacjach projektów. Przecież to bez różnicy, wiadomo o co chodzi. Tak się przyjęło, nie ma sensu z tym walczyć, to normalne że język ewoluuje i kiedyś niepoprawne określenia stają się tak powszechne, że się ta niepoprawność zaciera. Po prostu :man_shrugging:

DoreK
DoreK α-tester v3

Cicho. Upominanie ludzi tylko po to, by się przypierekhemolić jest fajne. Pozdrawiam.

Mespi
Mespi

Wydaje mi się, że inni korzystają z sformułowania "adres IP" jako domena ze względu na to, iż w większości gier multiplayer gdzie dołącza się do serwera masz miejsce wprowadź Adres IP serwera, a tam zamiast cyfr zazwyczaj wpisuje się domene serwera

LinGruby
LinGruby Pionier

bopke:

Tak się przyjęło, nie ma sensu z tym walczyć, to normalne że język ewoluuje i kiedyś niepoprawne określenia stają się tak powszechne, że się ta niepoprawność zaciera. Po prostu :man_shrugging:

tak ale nie zmienia to faktu że IP to IP a Domena ( nazwa ) to Domena ( nazwa )

Poczułem się wywołany do tablicy bo z reguły ja się czepiałem, a teraz przestałem zwracać uwagę jak ktoś chce popełniać tak podstawowe błędy to niech to robi... Ja już to potocznie zlewam...

Mespi:

iż w większości gier multiplayer gdzie dołącza się do serwera masz miejsce wprowadź Adres IP serwera

no własnie ktoś kiedyś zrobił błąd i teraz błąd stał się regułą...

tyle w temacie "adres IP" choć i tak uważam że to błąd podając Domenę...

Pozdrawiam ;-)