Przypięcie domeny do VPS

Zombie
vps, domena
Nikox
Nikox

Witam i przychodzę z prośbą o pomoc w dopięciu domeny. Chcę podłączyć mój vps z lvlup.pro do mojej domeny zakupionej na titanaxeScreenshot_20180603-233112|690x388

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Wystarczy, że zrobisz wpis typu A, którego adres docelowy to adres IP serwera :)

Nikox
Nikox

A gdybym chciał podpiąć serwer mc i ts postawiony na tym vps?

bopke

Jeżeli uruchomiłbyś je na domyślnych portach, to nic nie musisz zmieniać. Jeżeli na innyvh, to potrzebujesz wpisów srv, lub po domenie musiałbyś dopisywać port

Nikox
Nikox

Co do serwera mc ma on domyślny port (25565) a co do ts nie jestem pewien

bopke

o ile przy instalacji nic nie zmieniasz, to nie ma potrzeby :)

Nikox
Nikox

Zrobilem to i nie dziala ani ts ani serwer. Portow na pewno nie zmienialem. Jedynie port ssh, ale mysle, ze to nie ma wplywu na dzialanie domeny

bopke

Domeny mają to do siebie, że aktualizują się z opóźnieniem. Poczekaj do jutra rana, jakby wtedy nie działało to daj znać, będziemy się wtedy zastanawiać :)

LinGruby
LinGruby Pionier

ale wszystko powinno już działać

https://www.whatsmydns.net/#A/letcraft.pl

kamil2321
kamil2321

Jakbyś nie zauważył, to wpisy posiada a tym bardziej wpis A dla domeny, którą chce autor.

Jak ktoś nie zobaczył screena to proszę się przyglądnąć bo z screena wnioskuje, że autor: -> serwer MC ma na porcie: 25565 -> serwer TS ma na porcie: 11954 -> pocztę ma na IP: 145.239.135.142

Jeśli nowa strona, TS znajduje się na IP: 164.132.75.11 to według screena wszystko jest idealnie prócz poczty. Dla wszystkich jest ta informacja, by najpierw odczytywać to co ma się na screenie a potem pomagać. Niech to będzie dla Was lekcja.

Nikox
Nikox

Ta poczta jest już stara. A pozostale wpisy czyli ts i mc to moje próby podlaczenia ;p

Nikox
Nikox

Ok juz wszystko dziala dzieki za pomoc ;D

bopke

Masz rację, niestety późna pora nie sprzyjała spostrzegawczości :/

Nikox
Nikox

Nie wiem czemu teraz domena przestała działać. Około godziny temu jeszcze działała. Jakieś pomysły?

bopke

Wprowadzałeś do niej jakieś zmiany? Pokaż jak teraz wygląda Twoja strefa z wpisami DNS

Nikox
Nikox

Nic nie zmieniałem w ciągu tej godziny

bopke

Niestety, zgodnie z profesjonalnie przeprowadzoną procedurą diagnostyczną :kappa: , zarówno serwer jak i domena działają dobrze, może to jakiś problem po Twojej stronie? Ktoś jeszcze go doświadcza? Spróbuj zrestartować komputer i ewentualnie router, może to jakiś problem z cache DNS. image|476x433 image|466x160

Nikox
Nikox

Nie tylko ja tego doświadczam inni gracze też nie mogą się połączyć :/

Nikox
Nikox

Tak wygląda to ze strony mc: test|690x150

bopke

Łącząc się przez IPv4 zapisujesz port? o ile się nie mylę, to 25565 jest domyślnym portem serwera MC, więc wpisy SRV są Ci zbędne. Czy na serwerze ts3 też występuje problem?

Nikox
Nikox

Też nie da się połączyć na ts3, rano sprawdzałem z telefonu i połączenie się udało ;p

Nikox
Nikox

Ok, gdy wpisałem ip letcraft.pl:25565 udało mi się połączyć, ale po prostu z letcraft.pl już jest to niemożliwe

bopke

image|472x500 łącząc się za pomocą domeny letcraft.pl da się dołączyć do serwera TS. Za pomocą ts3.letcraft.pl - nie. To zaskakujące, bo brakuje Ci w strefie wpisu CNAME lub A dla domeny ts3.letcraft.pl, zasadniczo niewiadomo gdzie to wskazuje. Spróbuj dodać wpis CNAME dla ts3.letcraft.pl, który wskazuje na letcraft.pl.

Nikox:

gdy wpisałem ip letcraft.pl:25565 udało mi się połączyć, ale po prostu z letcraft.pl już jest to niemożliwe dziwna, osobliwa sprawa - ale skoro serwer działa na domyślnym porcie, to możesz usunąć wpisy SRV, to powinno obejść Twój problem. Chyba

Nikox
Nikox

Mi działa to dziwnie. Raz łączy od razu, a raz w ogóle nie połączy lub trzeba czekać bardzo długo. Te problemy po jakimś czasie znikną?ts|458x184

bopke

raczej nie, ale zauważ co wpisujesz - letcraft,pl, przecinek zamiast kropki!

Nikox
Nikox

Naprawdę? Dopiero teraz to zauważyłem. Chyba do okulisty muszę iść ;p Jednak nadal pozostaje to mc, które tak działa. Zawsze zadziała jeśli wpiszę letcraft.pl:25565, jeśli zaś samo letcraft.pl to czasami nie załapie

Nikox
Nikox

Być może to się ureguluje po jakimś czasie.

bopke

Ale to MC działało wcześniej i tak nagle przestało? Niestety teraz minecrafta nie mogę sprawdzić

Nikox
Nikox

Już wszystko działa. Usunąłem wpisy SRV i jest ok

kamil2321
kamil2321

No tak wiem dlaczego nie działało Ci, w wpisach srv jeśli chodzi o TSa masz: ts3.letcraft.pl A więc musisz zrobić wpis A do ts3.letcarft.pl i wtedy będzie śmigać, no i port masz 11001 tam więc zmienić musisz na aktualny port. No i oczywiście trzeci wpis odnośnie tsa nie jest potrzebny xd Tak samo z Minecraftem, nie ma wpisu A do subdomeny a CNAME nie polecam bo wadliwe jest, ja tam go nie lubię. xD no i w srv zamiast na końcu dawać IP to daj subdmene mc.letcraft.pl i będzie śmigać :P Możesz to zrobić bo nic nie zaszkodzi, ewentualnie mogę Ci nieco zdalnie pomóc ;p SRV nie lubi IP tylko lubi domeny/ subdomeny :D

bopke

kamil2321:

CNAME nie polecam bo wadliwe jest

W jaki sposób jest wadliwe? Używam tego na tony od lat i nigdy nie miałem z nim problemu :thinking:

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

kamil2321:

CNAME nie polecam bo wadliwe jest Chyba chodziło ci o SRV, nie zawsze wszystkim działa na każdym hostingu.

kamil2321
kamil2321

Wadliwe jest, kiedy ma się kilka domen na jednym serwerze i czasami przestaje odpowiadać ten rekord ;p kilka razy mi się to przytrafiło xd

@Timo nie, SRV nie jest wadliwe i na każdym hostingu bez wyjątku będzie działać, tylko trzeba mieć wiedzę jak tego używać bo to właśnie srv eliminuje dopisywanie portów za każdym razem jak chcesz odwiedzić daną domenę pod inym portem niż np. 80 czy tak jak tu jest w temacie ts3 i mc. Jeśli jednak masz takowy hosting, gdzie nie działa to zapodaj to chętnie sprawdzę 😛

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

kamil2321:

Wadliwe jest, kiedy ma się kilka domen na jednym serwerze i czasami przestaje odpowiadać ten rekord

Co rozumiesz poprzez "kilka domen na jednym serwerze"? CNAME kieruje się wyłącznie na jedną, więc inne podpięte pod to co domena wskazana w tym rekordzie nie mają nic do rzeczy.

kamil2321:

SRV nie jest wadliwe i na każdym hostingu bez wyjątku będzie działać, tylko trzeba mieć wiedzę jak tego używać bo to właśnie srv eliminuje dopisywanie portów za każdym razem jak chcesz odwiedzić daną domenę pod inym portem niż np. 80 czy tak jak tu jest w temacie ts3 i mc. Jeśli jednak masz takowy hosting, gdzie nie działa to zapodaj to chętnie sprawdzę 😛

Tak, wiedze jak przeczytać kilka zdań i zobaczyć przykłady. Szczerze mówiąc, to na twoim miejscu skończyłbym z tym wywyższaniem się, bo to naprawdę nie jest sposób w jaki powinno się zachowywać. To jest sposób zachowania rozpieszczonego dzieciaka bogatych rodziców. Więc proszę - trzymaj poziom.

Na enderskrzynce ciągle pamiętam były problemy z ich domenami, właśnie na SRV - nie zawsze łapało, czasem trzeba było kilka razy odświeżyć. Samo SRV też nie każdemu działa, jak miałem u siebie na serwerze (gdzie wcześniej używałem rekordu A), to mała część graczy skarżyła się, że nie może połączyć się z serwerem. Szybko z tego zrezyzgnowałem.

kamil2321
kamil2321

CNAME kieruje z subdomeny na domene, np. z www.xxx.pl na xxx.pl i dla subdomen też dobre są ale cname jest wadliwy bo jeśli padnie Ci serwer DNS = pada Ci CNAME = błąd podczas łączenia a w przypadku kiedy dodajesz sobie pole A do konkretnej domeny i subdomena uderza do IP to jak padnie Ci drugi serwer dnsowy domen gdzie kieruje IP to wówczas sprawia problemy. A jeśli utrzymujesz serwer DNSowy na np. VPSie to odradzam CNAME i ogólnie polecam przepięcie DNSów do np. ovh gdzie DNSy tak często nie padną.

Co do SRV już swoje powiedziałem ;p SRV też uderza jak CNAME, padnie DNS matki to padają te rekordy proste a więc jak jakiś serwer ma problemy z srv to już znak, by przepiąć dnsy do innego usługodawcy bo matka dnsów pada ;)

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.