Przypisany adres IP do DNS’ów

Zombie
dns
brunoww22
brunoww22 Pionier

Witam, jakie są przypisane adresy IP do DNS'ów image|690x96 gdyż moja domena poprzez ich brak nie działa poprawnie.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Cóż to za panel takie cuda wyczynia? Może w tym przypisanym adresie chodzi o Rekord A? Najedź myszką na to i obok napisu Serwer DNS i wyślij, może tam jest coś napisane o tym.

brunoww22
brunoww22 Pionier

Domenę mam zakupioną na OVH, jakie cuda? Przecież na każdym hostingu domen trzeba podać adres IP przypisany do DNS. Na tym i, nie ma żadnych przydatnych informacji.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

brunoww22:

adres IP przypisany do DNS Chyba czegoś nie rozumiem - oprócz wpisywania nazw serwerów DNS trzeba podać jeszcze ich adresy IP? No jeśli tak chcesz to spinguj po prostu te subdomeny i tyle. Ja po prostu wpisuję jako Serwery DNS ns1.hostmc.pl ns2.hostmc.pl I tylko tyle, nic więcej.

brunoww22
brunoww22 Pionier

Też tak zawsze robiłem, lecz niektórzy użytkownicy, którzy wchodzą na moją stronę, zostają przekierowani na OVH Web Mail, nie wiem czym to jest spowodowane.

https://www.zonemaster.net/test/2bbe18f053e87809 zrobiłem test konfiguracji DNS i nie wszystko działa poprawnie.

Chyba zrobię jak mówiłeś i spinguję te subdomeny, wpisze te adresy IP i zobaczę czy problemy znikną.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Nie trzeba wpisywać adresów IP serwerów DNS, w zasadzie nawet nie powinieneś. Obecna konfiguracja na pierwszy rzut oka wygląda poprawnie. Na podanej stronie pojawiają się tylko ostrzeżenia, nie błędy.

brunoww22
brunoww22 Pionier

Dziękuję za pomoc. Można wiedzieć dlaczego nie powinienem wpisywać adresów IP serwerów DNS?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

W uproszczeniu, wpisywanie konkretnych adresów jest wymagane tylko jeśli tworzysz DNSy w tej samej domenie.

Przykładowo jeśli masz domenę example.com i chcesz mieć własne NSy ns1.example.com i ns2.example.com to wtedy należy zdefiniować adresy IP gdyż napotykamy na problem w stylu co jest pierwsze - jajko czy kura :slight_smile:

Przeglądarka pytając o example.com musiałaby się odnieść do adresu podrzędnego do example.com o odpowiedź, błędne koło. Coś jak pytanie zgubionych kluczy gdzie aktualnie są 😁

brunoww22
brunoww22 Pionier

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i wytłumaczenie :slight_smile: