Przywrócenie pakietu 12 GB RAM / personalizacja zasobów

Rozwiązane
odrzucone, nagrodzone, oferta
krfcm
krfcm Pionier

Hej, w ostatnim czasie doczekaliśmy się sporych zmian w ofercie LVLUP, przy okazji której wszystkie pakiety straciły po 1 vcpu, a także przy okazji zostały usunięte pakiety 2, 12 oraz 24GB w związku z małym zainteresowaniem.

Obecnie mamy do wyboru 4 pakiety (UpRyze):

• 1 vcpu 4 GB,
  • 2 vcpu 8 GB,
  • 3 vcpu 16 GB,
  • 4 vcpu 32 GB.

O ile przeskok z oferty 4GB na 8GB jest dość "lekki" zarówno cenowo (44zł różnicy), jak i w kwestii rozdysponowania zasobów, to w przypadku przejścia z 8GB na 16 jest to już spory skok (88zł różnicy).

Dla przykładu posłużę się danymi z mojego serwera minecraft, który obecnie trzymam na starej ofercie 8GB.

Obecnie przy około ~70 graczach online serwer zużywa około 80/85% ramu, w mojej głowie zapala się lampeczka czas na upgrade VPS'a, do wyboru mam tylko ofertę 16GB której nie będę w stanie wykorzystać w sensowny sposób na 1 serwer.

Mogę przecież stworzyć na vpsie 2 mniejszy serwer powiecie - tak mogę, ale z doświadczenia mojego, jak i również osób które często wypowiadają się na forum jasno wynika, iż lepiej jest tworzyć każdy serwer na osobnym VPS'ie.

Stąd moja propozycja przywrócenia oferty 12GB z 3 lub 2 vcpu w cenie między ofertą 8, a 16 czyli 131.90zł.

Keksoniusz
Keksoniusz

Trafna uwaga, natomiast moim skromnym zdaniem, dobrym posunięciem była by możliwość zakupu spersonalizowanej usługi. Nie wiem jaki by to miało wpływ na techniczny punkt widzenia. Wiem tyle, że w ten sposób łatwiej było by znaleźć nowego klienta, który po prostu wybrałby sobie odpowiednią ilość ramu, procesora i dysku - oczywiście za odpowiednia cenę.

krfcm
krfcm Pionier

To akurat według mnie mogło by przysporzyć wielu problemów od strony technicznych.

krfcm
krfcm Pionier

Odświeżam

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Zmiany które zastosowaliśmy w ofercie były głównie podyktowane chęcią zredukowania szansy na wystąpienie zbyt dużego CPU steal.

https://lvlup.rok.ovh/t/oferta-vps-lvlup-pro-2021/18112?u=systemz

Większość upgrade'ów jakie widzimy w ticketach są raczej podyktowane CPU a nie RAMem. W tym wypadku po prostu otrzymujemy dodatkowy RAM ""w gratisie"".

Rozumiem niedogodność pod tym względem bo sami sporo nad tym myśleliśmy czy zostawić te pakiety ale taka oferta jaką mamy teraz czyli pakiet wyżej dający 1vCPU pozwala lepiej wyważyć zużycie CPU. Mniejsza ilość pakietów pomaga też w prędkości realizacji zamówień, to jest również bardzo ważne dla klientów od których jesteśmy ciągle poganiani w ticketach, że chcą szybciej uzyskać realizację swojego zamówienia gdy wzrasta kolejka.

Dziękuję za sugestię ale nie możemy jej obecnie wprowadzić w życie 😦 Jest to jedna z tych sytuacji "coś za coś", rozwiążemy ten problem to pojawią się inne. W przypadku gdy klientom bardziej zależy na wydajności CPU, obecna oferta bardziej ma sens i sprawdza się lepiej. W przyszłości jeśli średnie obciążenie CPU się zmniejszy (np. koniec pandemii) rozważymy te zmiany ponownie.

Keksoniusz:

Trafna uwaga, natomiast moim skromnym zdaniem, dobrym posunięciem była by możliwość zakupu spersonalizowanej usługi.

Ta prośba krąży już sporo czasu, możliwe że na nią jeszcze nie odpowiedziałem z dokładnym opisem. Generalnie nie będzie to możliwe w naszej ofercie, jest też dość trudne technicznie ale głównie finansowo nieopłacalne.

Sprzęt używany do serwerów gier (części pro-konsumenckie) zazwyczaj bardzo mocno wymija się z potrzebami do serwerów które dają możliwość użycia szybkiej sieci lokalnej (>10Gbps, preferowane 40Gbps, serwery klasy enterprise $$$+) do przechowywania dysków VPS. Taki setup byłby potrzebny dla personalizacji CPU, RAM i dysku czyli te słynne "suwaczki w cloudach".

Dałoby się to zrobić technicznie przy własnym sprzęcie ale nie jest coś co wchodzi w grę w naszej firmie. To bardzo obszerny temat i nie będę go tu poruszać w tym wątku, byłby solidny offtop.

Co do aspektów finansowych, skomplikowanie konfiguracji i cena sprzętu spowodowałaby już na oko wzrost cen. Rozumiem, że z perspektywy klienta jest chęć zapłacić mniej za zasoby z których się prawdopodobnie nie skorzysta (sam na to napotykam korzystając z usług innych firm) ale paradoksalnie to wyjdzie drożej gdyż sprzęt który umożliwi personalizację nie do końca ma dobrą wydajność jednowątkową (słabsza wydajność dla serwerów gier) a dodatkowo więcej sprzętu (serwery storage) to więcej kosztów które trzeba wliczyć w cenę VPS.

Jeśli zdecydowalibyśmy się na personalizację oferty to najprawdopodobniej jednocześnie wzrosłyby ceny, zmniejszyły się zasoby, spadłaby wydajność serwerów gier ale mielibyśmy suwaczki :roll_eyes:

Ostatecznie taniej dla naszych klientów jest kupić więcej zasobów których mogą teraz nie potrzebować (i mieć rezerwowy zapas mocy) w formie takiej oferty którą już sprzedajemy niż uzyskać ich mniej ale dokładnie tyle ile potrzebują. Nasz obecny system jest tańszy, wydajniejszy i ma dużo mniej wpisów w cenniku a to wydaje się preferować większość naszych klientów.