Publiczne IP

Off topic
Campos
Campos

Witam, chce se zrobić mały serwer na drugim kompie i przychodzę z pytaniem czy dało by się połączyć z tym serwerem po przez publiczne ip nawet przez jakieś programy itd.

u mnie niestety ten router nie jest na końcu i dostawca moje połączenie ma zNatowane i mam zablokowana komunikacje przez zewnętrzne ip i za ta opcje chcą 10zł a ja nie chce rodziców namawiać na dodatkowy hajs bo i tak pewnie powiedzą nie

i czy jest jakiś program do tego jak hamachi tylko żeby każdy nie musiał posiadać hamachi i łączyć się do sieci w hamachi.

komp -> router TP-LINK -> modem Dasan (nie można konfigurować) -> światłowód do dostawcy

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Możesz zainteresować się projektem no-ip, może to pomoże https://www.noip.com

Campos
Campos

właśnie nie chce używać hamachi tylko chce bez tego :v

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Proponowałbym użycie tunelowania połączenia np. przez VPNa, ale bez VPSa nie obejdzie się 😕

LinGruby
LinGruby Pionier

Campos:

zewnętrzne ip i za ta opcje chcą 10zł

no dobrze tylko to opłata jednorazowa czy miesięczna?

a druga sprawa zawsze możesz rodzicom powiedzieć że to do szkoły potrzebne etc. itp.

a od siebie dodam że przy każdym dostawcy jak brałem neta to na dzień dobry musiało być zewnętrzne ( publiczne IP ) i nigdy problemów nie było, a teraz mam podobną konfigurację sieci jak u ciebie

laptopy > router Netis 2780 > modem Arris TG 2492 > kabel od dostawcy

tyle że ja nie muszę się prosić rodziców ;-)

Campos
Campos

ty nie musisz prosić rodziców to fakt ale i tak wyśmieją fakt ze to do szkoły xD a oto odpowiedz od nich "Nie blokujemy żadnych portów. Każdy klient ma pełen dostęp do Internetu. Aby połączyć się z drugim użytkownikiem należy posiadać zewnętrzny adres IP. Koszt usługi 9zł/m-c." także wszystko bardzo ciekawe. jak kupiłem ten router TP-LINK to miałem problemy z netem tak samo na panelu od neta bo jest niby taki specjalny pisze ze to ip 10.1.8.201 jest publiczne ale juz na stronie co pokazuje jakie sie ma ip czy na np ts pisze 91.223.64.243

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Campos:

91.223.64.243

Prawdopodobnie ten adres IP jest adresem węzła wymiany ruchu.

Campos:

10.1.8.201 A ten prawdopodobnie jest wewnętrznym adresem IP u operatora.

LinGruby
LinGruby Pionier

Campos:

Koszt usługi 9zł/m-c

no nie mów że nie dostajesz kieszonkowego zawsze możesz powiedzieć coby dawali o 9zł mniej a ty chcesz stałe IP ot cała filozofia ;-)

no ale... zawsze jest jakieś ale :-D

Campos:

91.223.64.243 a to co podałeś to twoje dynamiczne IP i po każdym restarcie modemu lub po XX godzinach się zmieni ;-)

Campos:

10.1.8.201 a to jak napisał @DBanaszewski i to jest stałe IP ale u operatora ;-)