PufferPanel - Instalacja panelu do zarządzania serwerami gier

Poradniki
poradnik-miesiąca
Jakub
Jakub

Witam :nosacz:

Co mi będzie potrzebne?

• Publiczny adres IPv4
  • Serwer vps/dedykowany
  • Chwila wolnego czasu
  • Zainstalowana Java na serwerze(tylko w przypadku serwerów niektórych gier np. Minecraft'a)
  • Zainstalowany Docker(tylko w przypadku punktu 7.)

Z jakimi systemami panel jest kompatybilny? (Poradnik dotyczy instalacji na systemie Ubuntu/Debian)

• Ubuntu 20.04
  • Ubuntu 18.04
  • Ubuntu 16.04
  • Debian 10
  • Debian 9
  • Debian 8
  • CentOS 7
  • Raspbian 10

1. Uruchamiamy skrypt który doda nam potrzebne repozytoria oraz zainstaluje potrzebne pakiety.

curl -s https://packagecloud.io/install/repositories/pufferpanel/pufferpanel/script.deb.sh | sudo bash

Jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie to serwer "wypluje" komunikat:

The repository is setup! You can now install packages. image|643x278

2. Instalujemy panel

apt install pufferpanel systemctl enable pufferpanel image|646x333 Jeśli wszystko jest tak jak u mnie to przechodzimy do następnego kroku.

3. Dodajemy konto administratora

pufferpanel user add image|406x98

• Username - wpisujemy wybraną przez siebie nazwę użytkownika
  • Email - wpisujemy adres email którym będziemy się logować do panelu
  • Password - wpisujemy wybrane przez nas hasło którym będziemy się logować do panelu
  • Confirm Password - wpisujemy ponownie wybrane przez nas hasło którym będziemy się logować do panelu
  • Admin - wybieramy "Y" aby konto miało uprawnienia administratora

4. Logujemy się do panelu

http://ip_serwera:8080 image|505x416

5. Dodajemy szablon serwera

http://ip_serwera:8080/template image|690x142

Klikamy w zielony przycisk, następnie musimy wybrać szablon gry do importowania - w moim przypadku jest to Minecraft.

image|690x174

Teraz klikamy ponownie w zielony przycisk.

6. Tworzymy serwer bez użycia Docker'a

• Przechodzimy do zakładki "Serwery" i klikamy guzik aby dodać serwer.
  • Wybieramy szablon który wcześniej pobraliśmy. image|690x323
  • Teraz wpisujemy wybraną przez nas nazwę serwera, węzeł i środowisko mają zostać domyślne. image|690x379
  • Wybieramy użytkownika do którego ma być przypisany serwer. image|690x316
  • Konfigurujemy wszystko pod nasze preferencje i przechodzimy dalej. image|690x443
  • Instalujemy serwer. image|690x368
  • Gotowe, możemy odpalić serwer i na nim grać :slight_smile:

7. Tworzymy serwer przy użyciu Docker'a

• Tutaj proces wygląda tak samo jak w punkcie 6.
  • Zmieniamy środowisko na Docker'a. image|690x350
  • Przechodzimy dalej i "aktywujemy" nasz serwer tak jak wcześniej.

Gotowe! 🎉

|84x126Poradnik miesiąca: styczeń 2021

DoreK
DoreK α-tester v3

Poradnik dość wybrakowany, moim zdaniem na tyle że osoba początkująca może być niezadowolona z tego panelu. Sam zamierzałem napisać kompletny poradnik dot. PufferPanel, który zawierałby wszystkie informacje wraz z obsługą panelu i rzeczami, które po prostu warto wiedzieć...

A) poradnik dotyczy 2.1.1, aktualnie mamy 2.1.3 B) w związku z powyższym kluczowe jest to by każdy serwer MC miał odpowiednie flagi które spowodują że konsola będzie wyświetlana poprawnie (od 2.1.2 wprowadzono obsługę kolorów w konsoli, ale od MC 1.13 pojawiają się dziwne kropki przed tekstem) C) brakuje bardzo kluczowych informacji dot. zarządzania szablonami:

• ogółem przydałoby się wytłumaczyć jak funkcjonują szablony w tym panelu

• warto tworzyć własne szablony bez zmiennych ip oraz port, ze względu że jest to dość zbugowane (lepiej takie rzeczy zmieniać w konfiguracji serwera) + umożliwi to bezproblemową ponowną instalację serwera w celu aktualizacji silnika bez nadpisywania server.properties w przypadku MC

• w przypadku dockera warto dodać zmienną środowiskową TZ Europe/Warsaw w celu ustawienia poprawnego czasu na serwerach

• jak edytować dane z poziomu plików .json oraz bazy danych pufferpanelu (domyślnie jest to sqlite)

Pewnie cennych uwag jest znacznie więcej ale post pisałem na szybko.

Jakub
Jakub

Dzięki za cenne uwagi. Założenie było takie, że poradnik ma dotyczyć tylko instalacji oraz uruchomienia pierwszego serwera.

Lempik
Lempik

DoreK:

Sam zamierzałem napisać kompletny poradnik dot. PufferPanel To mnie interesowałoby, jak aktualizować PufferPanel 1.2.4 do najnowszej - czy to w ogóle jest możliwe.

DoreK
DoreK α-tester v3
Lempik
Lempik

Dzięki. Czyli nic się nie zmieniło od lata, kiedy to sprawdzałem.