Pytania dotyczące wyboru serwera i pluginów do Minecrafta

Pytania i problemy
minecraft, zarządzanie
Vipper
Vipper

Witam, mam takie pytanko chcę założyć serwer minecraft surviwal 1.16.5 border 15k Co do graczy to celuje w 100+ max do 150. Zastanawiam się jaka maszyna by to uciągneła z dużą ilością TPS. Mam na oku jedną 32GB ramu DDR4 - 2666MHz i procesor AMD RYZEN 5 - 3600X 8vCPU. A drugie pytanie jakie polecacie pluginy darmowe/płatne do optymalizacji . A trzecie pytanie jaki antycheat aktualnie używałem darmowej wersji matixa ale on niby 75 graczy max może mieć na darmowej wersji .

XTurtleSupport
XTurtleSupport

Ale poco ci tyle GB ramu co ty z nim zrobisz jak nawet duże paczki modów tyle nie biorą. Kup sobie maszynę z 12 max 16gb ramu odpal pregen przy pomocy pluginu ChunkMaster i żaden border nie będzie straszny. Pluginy do optymalizacji Polecam VillagerOptymizer i EntityTrackerFixer

Michall
Michall

Po co wgrywać EntityTrackerFixer skoro jest już wbudowany w paperze? Tak samo VillagerOptimiser nie jest wart instalowania na serwerach 1.15+. Co do ac polecam ci vulcan nie dość że jest bardzo zoptymalizowany oraz często aktualizowany to w razie jakichkolwiek problemów autor szybko odpisuje i albo wprowadza łatkę w następnym updacie albo pomaga poprawnie skonfigurować ac. Jeżeli chcesz coś darmowego polecam ci WitherAC nie jest on jakiś wysokich lotów ale podstawowe checki ma dobre.

Vipper
Vipper

A co do silnika dodam że będę używał "Purpur" A jaki hosting polecacie bo celuję w 100/150 graczy

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Zacznij od VPSa z lvlup.pro jak się projekt rozwinie no to myśl o czymś bardziej poważniejszym niż VPS... Jak na razie szkoda kasy na większe mocniejsze serwery, optimum będzie 8GB ram.

Vipper
Vipper

Tyle że zazwyczaj jak bieżę się ofertę 8GB ramu to masz max 3 vCPU nie jest to za mało jak na serwer z 100+ graczy ?

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

I tak nie osiągniesz na samym początku tyle osób, zacznij od czegoś mniejszego...

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.